24 Nisan 2024 Çarşamba

Dersim Belediyesi'nin 'Kadın Çalıştayı' başladı

Dersim Belediyesi, 1. Kadın, Emek ve Özgürlük Çalıştayı düzenliyor. 

Dersim Belediyesi Eşitlik Birimi'nin  "Ellerimizle Yaratacağımız yeni bir dünya heybemizde özgürlük var" sloganıyla düzenlediği Kadın Çalıştayı başladı.

Sanat Sokağı'nda açık havada başlayan çalıştaya Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, KHK’lerle ihraç edilen barış akademisyenleri ve çok sayıda kadın katıldı. 

3 gün sürecek çalıştayda "toplumsal cinsiyet, kamu alanında kadının rolü, emek ve kadın, siyaset" başlıklarında tartışmalar yapılacak.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Dersim Belediye Başkan Yardımcısı Canan Ay, kadının toplumdaki rolünü görünür kılmak amacıyla çalıştayı düzenlediklerini belirtti.

İhraç edilen Barış Akademisyeni Melda Yaman’ın “Toplumsal yeniden üretim ve kadın emeği” sunumunun ardından söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ekonomik krizin en çok kadınları etkilediğine dikkat çekti. 

Kadınların çalışma hayatında, evde, kısmi zamanlı, esnek, güvencesiz, kayıt dışı, çoğu zaman sigortasız ve sendikasız çalıştırıldığını belirtti, “Mevcut sistemin kendisi Türkiye'de, ekonomik düzen istihdam yaratma kapasitesini de giderek kaybetmeye başladı ve işsizlik artık daha da ciddi bir boyut aldı” dedi.

Çalışma hayatında ve toplumda yaşanan eşitsizlik ve ayrımcılıklara dikkat çeken DİSK Genel Başkanı, “Kadınlar daha fazla işsiz ve daha olumsuz koşullarda çalışmaya mahkum ediliyor. Kadın yoksulluğu artık Türkiye'de de dünyada da çok temel bir sorun ve gündem olarak da karşımıza çıkıyor. Örneğin, Türkiye bir asgari ücretliler topluma haline geldi. Hepimizin bildiği gibi asgari ücret Türkiye'de bir ortalama ücret, daha ikinci ayında yılın açlık sınırının altına gerileyen, bu asgari ücrete bile ulaşamayan milyonlar var” diye konuştu. 

Türkiye'nin Erdoğan'ın talimatıyla bir gecede İstanbul Sözleşmesi'nden çıktığını belirtti, kadınların haklarına ve hayatlarına sahip çıkmak için mücadeleyi büyütmesi gerektiğini vurguladı. 

Çalıştayın ilk günü, soru cevap bölümüyle son buldu.