21 Mayıs 2024 Salı

Dereköy Yaylasında bilirkişi keşfi yapıldı: Mücadele sürecek

Dereköy Yaylası'nda kömür ocağı istemeyen çok sayıda kişi bilirkişi heyeti keşfine katıldı. Dereköy Köylüler Platformu, mahkemeyi kazanana kadar mücadelenin süreceğini kaydetti. 

Antalya Korkuteli Dereköy Yaylasında kömür ocağına karış açılan davada Antalya 3. İdare Mahkemesinin verdiği kararla bilirkişi incelemesi yapıldı. Dereköylü kadınlar başta olmak üzere yaşlı, genç ve çocukların katılımıyla adeta miting gibi bir  kalabalıkla keşif gerçekleşti. 

Antalya 3. İdare Mahkemesi tarafından, Antalya İli Korkuteli İlçesi Başkanı Mevkii Dereköy Yaylası Mahallesi Mevkii Turkuaz Linyit Kömür işletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan İr:201201141 ruhsat numaralı IV. Grup Kömür ocağı İşletmeciliği kırma, eleme ve paketleme tesisi projesi ile ilgili Antalya Valiliğince tesis "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" kararının iptali istemiyle Antalya Valiliğine karşı açılan davada, dava dosyası incelenerek keşif yapılmasına karar verilmişti. Mahkeme bilirkişi olarak 2 Maden Mühendisi, Çevre Mühendisi, Harita ve Kadastro Mühendisi, Jeoloji Mühendisi, Ziraat Mühendisi ve Arkeologdan oluşan heyet belirlemişti.

Dereköy Yaylasının 1972,55 Hektarlık alanın 40.69 Hektarlık kısmında kömür ocağı faaliyeti için düzenlenen 18 Mayıs 2021 tarihli kararla "ÇED Gerekli Değildir" kararı alınmıştı.

DEREKÖY YAYLASI TÜM KORKUTELİ'NİN SU HAVZASI İÇERİSİNDE YER ALIYOR
Korkuteli Barajını besleyen tek su kaynağı Korkuteli Çayı, Dereköy Yaylasının da içinde bulunduğu "su havzasından" çıkmaktadır. Havzadan çıkıp baraja giden sular, toplam 17 mahallenin (köyün) tarımsal üretimi için kullanılmaktadır. Tüm Korkuteli'nde 57 bin dekar tarım alanında sulu tarım yapılmaktadır ve bu alanların en önemli bölümü meyve üretimi için kullanılmaktadır.

TÜM KORKUTELİN'DE KURAKLIK KAPIDADIR
Dereköy'de toplam 250 sondaj kuyusunun bu yıl büyük bölümü, sulama kooperatifine ait 5 kuyudan 3'ü kurudu. Köylüler "Su kaynaklarımızın üzerine kömür madenine hayır!" şiarıyla direnişini sürdürüyor.

Yaylada 7 dekar erikten, 70 bin TL kazanç elde ediliyor. Keza yanı başındaki Sülekler Yaylasında binlerce dönüm vişne bahçesi var ve vişneden büyük kazançlar elde ediliyor. Köylüler yaylasını kömüre vermek istemiyor.

DEREKÖY ÇEVRESİ 5 KÖYÜN MERASIYLA ÇEVRİLİDİR 
Dereköy Yaylasında Dereköylü 37 çoban aile hayvancılık yapıyor ve binlerce küçükbaş hayvan yetiştiriyor. Çevresindeki diğer 5 köyün çoban aileleri ile birlikte toplamda 40 bin civarında küçükbaş hayvan bulunuyor.

DEREKÖY YAYLASINDA ÇOK FAZLA TARİHİ ESER BULUNDU
Kömür madeni açılmak istenen bölümde Roma Döneminden kalma çok fazla tarihi eser bulunmuş, bulunan eserler Elmalı Müzesine konulmuş, ancak halen toprak altında kazılmamış eserler  bulunuyor.

Dereköy Köylüler Platformu, keşif sonrası yaptıkları açıklamada mahkemeye kazanana kadar bu mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.