3 Mayıs 2024 Cuma

Denizli'de kadınlardan 'Şebnem için adalet' talebiyle eylem

Furkan Zıbıncı tarafından katledilen Şebnem Şirin için eylem yapan Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü, kadın katliamlarının sistematik olduğunu söyleyerek sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını kaydetti.

Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü, Furkan Zıbıncı tarafından katledilen Şebnem Şirin için adalet talebiyle Candoğan Meydanı'nda eylem yaptı.

"Kadın cinayetleri politiktir, Şebnem Şirin isyanımızdır" yazılı pankartın açıldığı eylemde kadınlar, "Yaşasın kadın dayanışması" "Kadın cinayetleri politiktir" ve "Kadınlar birlikte güçlü" sloganları attı.

Eylemde konuşan Hande Özkaya, kadın katliamlarının münferit değil sistematik olduğuna dikkat çekti. Kadınları katleden faillerin "İki ay yatar çıkarım" diyebildiğini ve cesaretlendirildiğini vurgulayan Özkaya, "İstanbul Sözleşmesi'ni bir gece yarısı feshedenler, katillerin değil; yaşamlarını savunmak için sokaklardan ayrılmayan biz kadınların karşısına dikilen polisler, katillere ve tecavüzcülere indirim vermek için ne bahane bulacaklarını şaşıran erkek yargı hepsi bu kadın kırımının sorumlularıdır. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilerek kadınların ve LGBTİ+'ların yaşamlarını koruma, şiddete karşı politika geliştirme sorumluluklarınızı üzerinizden atamazsınız" dedi.

"Katilleri aklayanları, failleri cezasız bırakanları, nefret politikalarıyla kadınları, çocukları, LGBTİ+'ları, Kürt halkını hedef gösterenleri tanıyoruz" diyen Özkaya, iktidarın savaş çığırtkanlığının ve şovenizmin Türkiye ve Ortadoğu halklarını daha fazla felakete sürüklediğini ifade etti. Özkaya, "Savaş kadınlar için daha fazla şiddet, daha fazla sömürü, daha fazla ayrımcılık demektir. Kadınlar olarak egemenlerin savaşına karşı ezilenlerin mücadelesini sürdüreceğiz" şeklinde konuştu. 

Kadın katliamlarını, tacizi ve tecavüzü engellemeye dönük atılmayan her adımda katledilen tüm kadınların failinin erkek devlet olduğunu dile getiren Özkaya, "Cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması gereken yerde kadını izole etmeye çalışmak -mesela kadın üniversiteleri açmak gibi adımlar kadınların toplumdaki yerine ket vurmak demektir. Bizler yaşamın her alanında olacağız siz de alışacaksınız" vurgusunu yaptı.

Özkaya son olarak Şebnem Şirin'in faili Furkan Zıbıncı'nın yargılanmasına ilişkin tüm süreci takip edeceklerini ifade etti. 

Açıklama sloganlarla son buldu.