3 Mayıs 2024 Cuma

'Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer'in HTS kayıtlarına göre, örgütsel yapı var'

HDP İzmir İl Örgütüne yönelik saldırıda Deniz Poyraz'ı katleden ırkçı Onur Gencer'in telefonuna ait HTS kayıtları örgütsel bir yapıya işaret ediyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'ne yönelik 17 Haziran'da ırkçı Onur Gencer tarafından gerçekleştirilen faşist saldırıda parti çalışanı Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin yürütülen soruşturma sürüyor. Failin alelacele tutuklanması sonrası geçen süreçte henüz bir iddianame hazırlanmazken, Deniz Poyraz'ın avukatlarından Türkan Aslan, Onur Gencer'in telefonuna ait HTS kayıtlarını incelediklerini, kayıtların failin tek başına değil örgütsel bir yapı içinde birlikte planladığı ve ortak bir çalışma sonucu gerçekleştirdiğini kanıtladığı belirtti.

HTS KAYITLARI ÖRGÜTSEL YAPIYA İŞARET EDİYOR
Jinnews'ten Melike Aydın'ın haberine göre; HTS kayıtlarını incelediklerini ve failin saldırıyı tek başına değil belli bir örgütsel yapı içerisinde birlikte planladığı ve ortak bir çalışma sonucu gerçekleştirdiğini ifade eden avukat Türkan Aslan "Ancak katilin 24 saat bile dolmadan tutuklanması soruşturmanın yüzeysel yürütülmesine ve delillerin kaybolma olasılığını ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle savcılığın soruşturmanın başında göstermediği titizliği talep ettiğimiz hususlarda gereken araştırmayı AİHM kriterlerini göz önünde bulundurarak yerine getirmesini beklemekteyiz. Bunun yanında sadece bizim taleplerimiz üzerinden soruşturmanın yürütülmesi değil, savcılığın da dosyaya giren yeni bilgi ve belgeleri büyük bir titizlikle ve hassasiyet ile inceleyerek delilden delile ulaşacak şekilde soruşturmayı derinleştirilmesi gerekmektedir. Ancak bu yöntem uygulanarak bu kanlı saldırının azmettiricilerinin ve yardım edenlerin ortaya çıkartılması mümkün olabilir" dedi.

İNCELEME İÇİN 1 EYLÜL'DE BAŞVURU YAPILACAK
HTS kayıtlarının incelenerek talep oluşturduklarını ancak adli tatil nedeniyle henüz savcıya veremediklerini ifade eden Aslan, 1 Eylül'de gerekli işlemlerin yapılacağını dile getirdi.

TANIK İFADELERİ TEM ŞUBEDE ALINDI
Faile ilişkin dosya kapsamında HDP'li 4 tanığın ifadesi, katliamdan haftalar sonra 7 Temmuz'da ve adli kurumlarda değil TEM Çankaya Şube Müdürlüğü'nde alındığını söyleyen avukat Aslan'ın bu ifadelere ilişkin daha önce Jinnews'e verdiği bir demeçte kolluğun saldırıyı önlemek için hiçbir tutum içerisinde olmadıkları hatta saldırı sırasında da saldırının yıkıcı sonuçlarını ortadan kaldırmak için hiçbir çaba içinde olmadıkları şeklindeydi.

Aslan, "Saldırgan katilin işini bitirip kendiliğinden aşağı inmesi için büyük bir sabırla adeta 'vatandaş gibi' iş merkezinin önünde beklemişlerdir. (…) HDP İzmir İl Örgütü'nün bulunduğu iş merkezi önünde 7/24 bekleyen kolluk, saldırganın defaten iş merkezine geldiğini görmüş olmalarına rağmen hakkında hiçbir araştırma yapmaması imkan dahilinde değil. Bu olayda istihbari zaaf olup olmadığı, istihbarat alındıysa neden önlem alınmadığı, olay öncesi kapıda bulunan kolluğun neden müdahale etmediği, müdahale etmek için gelen kolluğun neden geciktiği, gecikmediyse neden olay yaşanırken müdahale etmediği, gibi yanıtlanması gereken çok sayıda sorunun araştırılması gerekmektedir" diye konuştu.