30 Nisan 2024 Salı

Deniz Poyraz'a hakaret eden 15 kişi hakkında suç duyurusu

Sosyal medya hesaplarından Deniz Poyraz ve ailesine hakaret eden 15 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasına 17 Haziran'da silahlı saldırıda bulunan Onur Gencer parti çalışanı Deniz Poyraz'ı katletti. Poyraz'ın katledilmesinin ardından bazı sosyal medya hesaplarından Poyraz ve ailesine yönelik ırkçı ve hakaret içeren paylaşımlar yapıldı. Dava avukatlarından Türkan Aslan Ağaç, 15 kişiyi tespit ederek bunlar hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. 

IRKÇI PAYLAŞIMLAR TESPİT EDİLDİ
Katliamın ardından Poyraz ve ailesine bazı hesaplardan ırkçı ve saldırgan paylaşımlar yapıldığını belirten Ağaç, "Katliamın yapılmasından ve olayın basın organları ve sanal medya platformlarında duyurulmasının ardından, pek çok twitter, instagram ve facebook hesabından hızla ve yaygın biçimde paylaşımlar yapılarak, hashtag'ler oluşturularak katliam ve fail övülmüştür. Saldırgan Onur Gencer'in, aylar öncesinden planladığı katliamı gerçekleştirmesinin en güçlü dayanak noktalarından biri, arkasında hizalanacağını bildiği ırkçı siyasal ve toplumsal destektir" dedi.

AMAÇ KATLİAMI YAYGINLAŞTIRMAK
Ağaç, sosyal medya hesaplarından, Poyraz ve ailesine hakaret, aşağılayıcı ve onur kırıcı sözler sarfedildiğini, Poyraz'ın ailesi, yakınları, arkadaşlarının rencide edildiğini ifade ederek, "Keza bu türden paylaşımlar ile HDP'ye, partililere, parti çalışanlarına, bu partiye oy verenlere, sempati duyanlara, tüzük ve programında savunduğu görüşlere katılanlara, benimseyenlere yönelik her türlü saldırının gerekli ve meşru olduğu; yaygınlaştırılması gerektiği gibi söylemler kullanılarak, çeşitli toplumsal kesimler arasında kin, nefret ve düşmanlık yaratılması sağlanmaya çalışılmıştır" diye belirtti.

'SUÇUN VE SUÇLUNUN ÖVÜLMESİ'
Ağaç, sosyal medya hesaplarında özellikle katil Onur Gencer tarafından işlenen "suçun ve suçlunun övülmesi", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" gibi suçların işlendiğine dikkati çekti.  Paylaşımları yapan kişilerin "hakaret, inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme", "kişilerin hatırasına hakaret", "siyasi hakların kullanılmasını engelleme" gibi pek çok suçun işlendiğini belirten Ağaç, bu suçların aynı zamanda basın ve yayın yolu yaygınlaştırılmaya çalışıldığına vurgu yaptı.

SUÇ DUYURUSU
Ağaç, sosyal medya hesapları üzerinden bu tarz paylaşımları yapan çok sayıda kişiyi tespit ettiklerini belirterek, "İnsani değerlerden nasibini alamayan, içlerindeki karanlığı ve çirkinliği topluma yaymaya çalışan bu kişiler hakkında şikayet dilekçeleri hazırlanmış ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilmiştir. Bu kişiler hakkında yürütülen soruşturmanın da takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşmak isteriz" ifadelerinde bulundu.