19 Mayıs 2024 Pazar

Deniz Poyraz soruşturmasında dört isim ifade verdi

Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında dört kişi ifade verdi. Soruşturmaya ilişkin konuşan Avukat Arslan, "Kolluk zamanında müdahale etmiş olsa bugün Deniz Poyraz yaşıyor olacaktı" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'ne yönelik faşist saldırıda Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında TEM Çankaya Şube Müdürlüğü'nde 4 tanık ifade verdi. 

HDP avukatlarından Türkan Arslan, soruşturma sürecine ilişkin Jinnews'e konuştu. Arslan soruşturma savcısına isimlerini verdiği 4 tanığın ifadelerinin alındığını belirterek, "Saldırının gerçekleştiği günden bu yana altını özellikle çizdiğimiz husus, kolluk güçlerinin gözlerinin içine baka baka elinde çanta, üstünde deri yelek, ellerinde yarım eldiven ve siyah kıyafeti ile büyük bir serinkanlılık ile yukarı çıkan saldırgan katile hiçbir müdahale etmemiş olmalarıdır. Tanık ifadelerden de anlaşıldığı üzere güvenlik güçleri saldırıyı önlemek için hiçbir tutum içerisinde olmadıkları gibi, saldırı sırasında da saldırının yıkıcı sonuçlarını ortadan kaldırmak için hiçbir çabanın sahibi olmamışlardır. Saldırgan katilin işini bitirip kendiliğinden aşağı inmesi için büyük bir sabırla adeta 'vatandaş gibi' iş merkezinin önünde beklemişlerdir" ifadelerini kullandı.

Failin zemin kata indiğinde polislerin önce "Çanta nerede" diye sorduğunu ve ardından "Abiciğim adın ne" şeklinde faili hoşgörü ile karşıladığını dile getiren Arslan, "Arkasından büyük bir şefkatle katili koltuk altına alacak şekilde, pamuklara saracak bir tutumla iş merkezinden çıkarmışlardır. Yani dakikalar önce katliam yapan saldırgan kolluk tarafından büyük bir sabırla, sükunetle ve şefkatle karşılanmıştır. Benzer saldırılarda da gördüğümüz ve tanıklık ettiğimiz kolluk güçlerinin aynı tutumudur. Hrant Dink'i öldüren katil ile boy boy fotoğraf çektiren kolluk güçlerinin görüntüleri hafızamızda tüm canlılığını korumaktadır" şeklinde konuştu.

HDP İzmir İl Örgütü'nün bulunduğu iş merkezi önünde 7/24 bekleyen kolluğun, saldırganın defaten iş merkezine geldiğini görmüş olmalarına rağmen hakkında hiçbir araştırma yapmamasının imkan dahilinde olmadığını vurgulayan Arslan, "Bu olayda istihbari zaaf olup olmadığı, istihbarat alındıysa neden önlem alınmadığı, olay öncesi kapıda bulunan kolluğun neden müdahale etmediği, müdahale etmek için gelen kolluğun neden geciktiği, gecikmediyse neden olay yaşanırken müdahale etmediği, gibi yanıtlanması gereken çok sayıda sorunun araştırılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ve ona bağlı tüm birimlerin saldırı öncesi, olay sırasında ve sonrası yaklaşım tarzlarının, yaptıklarının, yapmadıklarının her şeyin bağımsız ve tarafsız bir şekilde soruşturulması gerektiğinin altını çizen Arslan, "Kolluk zamanında müdahale etmiş olsa bugün Deniz Poyraz yaşıyor olacaktı" dedi.