2 Mayıs 2024 Perşembe

Deniz Poyraz davasını sahiplenmeye devam edeceğiz

Deniz Poyraz'ı katleden faşist tetikçi Onur Gencer'in yargılandığı ilk duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan HDP ve barolar, davayı sahiplenmeye devam edeceklerini kaydetti. Açıklamada, ortaya serilen kararlı ve dik duruşun ırkçılığa karşı yürütecekleri mücadelenin mesajı olduğu vurgulandı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'ne yönelik saldırıda Deniz Poyraz'ı katleden faşist tetikçi Onur Gencer'in bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Usulsüzlüklerle devam eden duruşmada, mahkeme heyeti faşist katilden yana tavır aldı. 

Mahkeme salonuna getirilen Deniz Poyraz'ın tutuklu kardeşi Süleyman Poyraz elleri kelepçeli bekletilirken, faşist Onur Gencer jandarmayla gülerek sohbet etti, Poyraz ailesine hakaret etti, duruşmayı izlemeye gelenleri tahrik etmeye çalıştı. 

Faşist tetikçi Gencer jandarma tarafından salondan apar topar kaçırılırken, mahkeme heyeti savcılığın mütalaasını beklemeden duruşmayı usule aykırı şekilde erteledi. Duruşmaya katılımı engellemek için davayı hapishane kampüsüne taşımak isteyen heyet itirazlar karşısında geri atmak zorunda kaldı. Duruşma sonrası HDP ve barolar adliye önünde açıklama yaptı. 

BEŞTAŞ: NEFRET İKLİMİNE KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ
Söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, katliamın nasıl gerçekleştiğini ve duruşmada yaşananları hatırlattı. "HDP'ye yönelik nefret ve kutuplaştırma siyasetinin, Kürt düşmanlığının taşındığı İzmir'den başka bölgelere taşınmak istendiğini biliyoruz" diyen Beştaş, Bursa'dan Yalova'ya, Hakkari'den Diyarbakır'a, Muş'tan Şırnak'a kadar birçok baro ve kurumların ortaya sergiledikleri duruşun bu amaca ulaşılamayacağının gösterdiğini vurguladı. 

Beştaş, "Bu örgütlü güç bu sefer çok kötü yakalandı. Telefon trafiği, emniyet aramaları, HTS kayıtları, kaldığı lüks oteller, Onur Gencer isimli caninin ne kadar özel bakıldığını bir kez daha gözler önüne serdi. Bu sıradan bir katil değil Minbiç'te eğitim gören, arkasında büyük bir gücün olduğu katildir. Bu siyasi cinayettir. Türkiye tarihinde ilk defa bir partinin içene girerek hem de kolluk kapıdayken işlenen organize bir saldırıdır. Dava sahipsiz kalmayacak, hep birlikte yaratmak istedikleri nefret iklimine karşı mücadele edeceğiz" dedi. 

YÜCEL: DAVAYI SAHİPLENMEYE DEVAM EDECEĞİZ
İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel de bu yargılamada sadece tetikçi Onur Gencer'in değil, O'nu yetiştiren, yönlendiren yani katliamın arkasındakilerin peşinde olduklarını vurguladı. Yücel, "Gerçek failleri bulabildiğimiz ölçüde adaleti gerçekleştirmiş olacağız. Tek kişinin ceza alması değil, tüm sorumluları yargı karşısına çıkması gibi bir muradımız var. Mücadeleyi sürdürüyoruz. Türkiye'nin dört bir yanından barolar burada. İnsan hakları, hukuk devleti, demokrasi dediğinizde en öndeki savunucular barolar. Onlara şükranlarımı sunuyorum. Sonraki duruşmada da aynı kalabalık, aynı görkemle davayı sahipleneceğiz" ifadelerini kullandı. 

EREN: SALDIRILAR SİYASAL İKLİMİN NEFRET SÖYLEMİYLE BAĞLANTILI
Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ise "Biz bu davaya katılırken neden katılacağımızı izah edecektik heyete. Maalesef taleplerimiz alınmadı. Ama 24 Ocak'ta yine burada olacağız. Siyasi suikaste dair süregelen cezasızlık politikasıyla mücadeleyi nasıl yürüteceğimizi anlatacaktık" diye konuştu. Gerçekleşen saldırının aynı zamanda toplumda kutuplaşma amacı güden, farklı şehirlerde de yine Kürt'lere yönelik ırkçı saldırıların olduğunu dile getiren Eren, şöyle devam etti: "Bu saldırıların birbirinden bağımsız olmadığını, oluşturulan siyasal iklimdeki nefret söylemi, ötekileştirici dile bağlı olduğunu da biliyoruz. Bu amaçla biz baroların, temel görevi olan insan haklarını savunma ve hukukun üstünlüğünü savunma yükümlülüğü bu davalara katılma taleplerinde bulunup insan hakları mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bu basit alelade bir cinayet değil."