20 Nisan 2024 Cumartesi

Demokratik kitle örgütlerinden Sivas Katliamı duruşmasına çağrı

Madımak Katliamı'yla ilgili 28 yıldır süren davanın yarın görülecek duruşmasına katılım çağrısı yapan demokratik kitle örgütleri, "Tarihin tozlu sayfalarının Madımak Katliamı'nın da üzerini örtmesini istemiyoruz" dedi.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), 10 Ekim Derneği, Suruç Aileleri İnisiyatifi, Ankara Dersimliler Derneği ve Ankara Vartolular Derneği, yarın görülecek Madımak Katliam davasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

DAD Ankara Şube binasında yapılan basın toplantısında, Madımak Katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankart asıldı. Toplantıya Hakların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, HDP Ankara İl Örgütü ve Kürdistan Komünist Partisi (KKP) yöneticileri katıldı.

Hazırlanan ortak basın metnini okuyan DAD Ankara Şube Başkanı Mustafa Karabulut, Madımak Katliamı davasının 28 yıldır sürmesine rağmen gerçeklerin ortaya çıkmadığını, katliamın gerçek suçlularının yargılanmadığını söyledi.

KARABULUT: KATLİAMLARIN ÜZERİ KAPATILAMAZ
Maraş, Çorum, Malatya katliam davalarının zamana yayıldığına dikkat çeken Karabulut, "Davalar karartıldı ve unutturuldu. Tarihin tozlu sayfalarında Madımak Katliamının da üzerini örtmesini istemiyoruz. Sadece Madımak katliamı değil, Roboski, Suruç, 10 Ekim Gar Katliamı, Hrant Dink ve diğer katliamlarla da yüzleşilsin istiyoruz. Yüzleşmek, hak ve hakikatin ortaya çıkmasıdır. Devlet, yaptığı tüm katliamlarla yüzleşmelidir. Gerçek suçlular yakalanıp adalet önünde hesap vermelidir. Bu Katliamlar insanlığa karşı işlenmiş suçlardır. Bu suçlarda zaman aşımı olmaz. Üzeri kapatılamaz" diye konuştu.

DAVAYA KATILIM ÇAĞRISI
Tüm kamuoyunu duyarlılığa davet eden Karabulut, "Hak ve hakikat için, na-hak zihniyete karşı birlik olalım, zalime karşı duralım" dedi. Karabulut, yarın Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmaya katılım çağrısında bulundu.

TİRYAKİ: MAHŞERE BIRAKILMAMALI
HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Türkiye'de yargının adalet sağlamadığını, her yargılanma sürecinde yeni bir adaletsizlikle karşı karşıya kalındığını söyledi. Tiryaki, toplumsal bir barış için, farklı inançtan insanların aynı gök kubbe altında yaşayabilmesi için bu tür davalara ayrıca özel anlam atfetmek gerektiğini belirtti.

COŞGUN: ATEŞİ HALA YAKIYOR
10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakine Coşgun, dayanışmanın önemine vurgu yaparak, "Bu davanın gidebildiği yere kadar gitmesi için üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Muradımız 90'larda işlenen suçlar gibi üzerinin örtülmemesi" dedi.