26 Nisan 2024 Cuma

Demokrasi Buluşmaları sona erdi: Umudu ve cesareti büyüteceğiz, mutlaka kazanacağız

İzmir'de Demokrasi Buluşmalarının finalini gerçekleştiren HDP, tüm saldırılara karşı demokrasi mücadelesini sürdüreceklerini kaydetti. HDP Eş Genel Başkanı Sancar, birlikte mücadele çağrısı yaptı ve "Mutlaka kazanacağız, cesareti yayalım" diye belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokrasi Buluşmalarının finalini İzmir Gündoğdu Meydanında kurulan Demokrasi Kürsüsü ile gerçekleşti.

"Hep birlikte demokrasi için buluşuyoruz" şiarıyla düzenlenen etkinliğe, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu, DTK Eş Sözcüsü Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, Yeşil Sol Parti MYK Üyesi Ahmet Asena, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, KESK Eşbaşkanı Aysun Sezen, TMMOB İl Koordinasyonu’ndan Melih Yalçın, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, EGEÇEP Eş Sözcüsü A. Osman Karababa, Barış Anneleri adına Behiye Yalçın ile birlikte DİSK, İzmir Barosu, TÖP, ÇHD, Alevi Bektaşi Federasyonu, Soma Sosyal Haklar Derneği, Suriyeli Mülteciler Derneği, Kızıl Okyanus, Mor Dayanışma, Din Alimleri Derneği, İzmir Müzisyenler Derneği, KHK Platformu, Anadolu Yakınlarını Kaybedenler Derneği, Sokak Satıcıları Derneği, Tutuklu Aileleri ve Yakınları Derneği, 10 Ekim Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Kaldıraç, TİP İzmir İl Örgütü, Alevi Kültür Dernekleri, Yamanlar Cemevi temsilcileri ile birlikte HDP MYK ve PM üyeleri, milletvekilleri ve Ege bölgesi il eşbaşkanları katıldı.

POLİS ALANA AKIŞI ENGELLEYEMEDİ
Saatler önce eylem alanını ablukaya alan polis, Covid-19 salgınını bahane ederek alana girişleri engellemeye çalıştı. Ancak polisin tüm çabaları alana akışı engelleyemedi.

GÖZALTINDAKİ SOSYALİST KADINLAR SELAMLANDI
ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve SKM Sözcüsü Deniz Aktaş, HDP Edremit İlçe Eşbaşkanı Sevgi Özdem ile SKM MYK üyelerine yönelik gözaltı operasyonunun protesto edildiği etkinlikte, gözaltındaki sosyalist kadınlar selamlandı. Alanda, "Kadın mücadelesi engellenemez" sloganı ve zılgıtlar yükseldi.

Söz alan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin Demokrasi Yürüyüşü'nü hatırlattı. Demokratik Mücadele programının ikinci aşaması olan Demokrasi Buluşması ile ilk aşamada yükselen itiraz ve sesler ile ikinci aşamada geleceği hep birlikte inşa etmeyi hedeflediklerini söyledi.

SANCAR: HEPİMİZİN KATILDIĞI BİR YÖNETİM DEMOKRATİKDİR
"Hepimizin katıldığı bir yönetim demokratik olabilir" diyen Sancar, toplumsal dönüşümün yolunun Kürt sorunundan geçtiğini kaydetti. Kürt sorununda demokratik çözümü birlikte sağlamanın önemine dikkat çeken Sancar, "Bu iktidar halklara zulmü, gençlere geleceksizliği, kadınlara şiddeti, insanlara ayırımı dayatıyor" dedi ve geleceğe bakarak umudu ve cesareti büyüteceklerini söyledi.

'MUTLAKA KAZANACAĞIZ, CESARETİ YAYALIM'
Sancar, "Umudu, cesareti ancak bir araya gelerek büyütebiliriz" ifadelerini kullandı. Sancar, söyle devam etti: "Buradan oluşacak enerjiyle, umutla, cesaretle geleceğe yürüyüşümüzü daha güçlü bir şekilde sürdüreceğiz. Biz HDP olarak gücümüzü, mücadele birimimizi, baskılara direnme gücümüzü herkes biliyor en başta iktidar biliyor ama biz de şunu biliyoruz HDP'siz olmaz ama sadece HDP'de olmaz. Bu etkinliği HDP düzenledi ama herkesin etkinliğidir. Mutlaka kazanacağız, cesareti yayalım."

UĞURLU: AKP İKTİDARI KAYBETTİ
HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu da alanı işaret etti ve "Biz bu değiliz biz milyonlarız" dedi. Uğurlu, "AKP iktidarı kaybetti. Kaybettiği için kadınlara kadın mücadelesine saldırıyor" dedi.

Halkın İstanbul Sözleşmesinin geri çekilmesini istemediğini vurgulayan Uğurlu, "Biz biliyoruz ki bu faşizme geri adım artıracağız. Geri adım attırmakla kalmayacağız, yeni yaşamı kuracağız. Yollardayız, yolumuzu kapatamayacaklar" diye konuştu.

ÖZTÜRK: KİM MUHALEFET EDERSE 'TERÖRİST' DİYORLAR
Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Berdan Öztürk, "Kürt sorunu çözülmeden barış ve özgürlük sorunu çözülemez. Kim muhalefet ederse, başını kaldırırsa 'terörist' diyorlar. Barış diyenlere bakarsak kim terörist kim değil anlarız. Biz yolumuza bakarız" vurgusu yaptı.

TÜRKDOĞAN: HER GÜN ONLARCA AİLENİN EVİNE ATEŞ DÜŞÜYOR 
İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise demokrasi ve insan hakları üzerine yürütülen mücadelesinin başarıya ulaşacağı günlerin yakın olduğunu söyledi. "Bu ülkede her gün onlarca ailenin evine ateş düşüyor" diyen Türkdoğan, her fırsatta barışı savunduklarını ve savaşa karşı barış dediklerini, çünkü barış olmadan demokrasinin olamayacağını söyledi. Türkiye'de yeniden barış sürecinin olmasını belirten Türkdoğan, "Savaşa karşı barış diyoruz" ifadesini kullandı.

GEZEN: İNADINA SOKAKLARDA OLMAYA DEVAM ETTİK
KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen, emek alanında yaşadıkları sorunları aktardı. KESK'in bütün tarifi boyunca darbelere ve kamunun yağma talanına, bütçenin halkın ihtiyaçları için kullanılmak yerine silahlanmaya, savaşa, sermayedarlara aktarılmasına karşı olduğunu ve bu nedenle saldırıya uğradığına dikkat çeken Gezen, "İnadına, alanlarda sokaklarda olmaya devam ettik" diye konuştu. Gezen, mücadeleden geri adım atmayacaklarını söyledi ve ekledi: "İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırmak isteyenlere sesleniyoruz: Aklınızdan bile geçirmeyin. Gözaltılarla, baskılarla biz kadınları asla vazgeçiremeyeceksiniz."

DOĞA TALANINA KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI
TMMOB İl Koordinasyonu adına konuşan Melih Yalçın ise "Baskılara direndiğiniz için hepinizi selamlıyorum" dedi. Sermayenin krize girince her şeyi satarak paraya çevirmeye çalıştığını söyleyen Yalçın, doğaya yönelik saldırılarının bu nedenle yükseldiğini kaydetti. Çeşme projesine işaret eden Yalçın, "Bu proje İzmir'i yok edecektir. Bunun için birlikte mücadele etmeliyiz" diye konuştu.

EGEÇEP Eş Sözcüsü A. Osman Karababa da İzmir'in talan edilmek istendiğini kaydetti. "Demokrasinin olmadığı yerde çevre mücadelesi de olmuyor" diyen Karababa, mücadele ve dayanışma çağrısı yaptı.

İKTİDARIN SALDIRILARINA KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI
EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel de mücadele ve dayanışmanın önemine vurgu yaptı. 18 yıllık iktidarında AKP'nin son iki yılda saldırılarını arttırdığını söyleyen Tüzel, "Ülkede bir despotizm baskı rejimi alıp başını gitmiştir" dedi.

Toplumsal Özgürlük Partisi adına konuşan Juliane Gözen, "Halkın bütün renkleri, kendi yasam hakkını olduğu her yerde savunuyor" diye kaydetti.

HUKUK ÖRGÜTLERİ: KORKMUYORUZ, MÜCADELE EDECEĞİZ
ÇHD İzmir Şube Sekreteri Erdoğan Akdoğdu, bu topraklarda ötekileştirenlerin avukatlığını yaptıklarını ve devam edeceklerini söyledi. "Korkmuyoruz" diye vurgulayan Akdoğdu, mücadeleye en ufak bir katkıları varsa bundan onur duyduklarını belirtti.

ÖHD İzmir Eş Başkanı Mazlum Demirbağ da sözlerine bir kadın müvekkilinin yaşadığı hukuksuzluğu aktararak başladı. Demirbağ, "İktidar ve siyasi yargı o kadar pervasızlaştı ki gözleri ne hukuku, ne mağduriyeti ne Anayasa'yı görüyor" dedi. Demirbağ, söyle devam etti: "Onlar, yüzlerce kez kazanabilirler ama biz bir defa kazanırsak bu faşizme, baskıların tamamına son vereceğiz."

'HİÇ BİR ANNE EVLADINI KAYBETMESİN İSTİYORUZ'
Barış Anneleri adına konuşan Feruzan Kurt, "Biz kanın durmasını, çocuklarımızın kanının akmasını istiyoruz. Barış ve özgürlük istiyoruz. Hiç bir anne de evladını kaybetmesin istiyoruz" dedi.

'ALEVİLER OLARAK BOYUN EĞMEDİK, EĞMEYECEĞİZ'
Alevi Bektaşi Federasyonu adına konuşan Mustafa Arslan, Alevilerin maruz kaldığı saldırılara rağmen asla boyun etmediklerini kaydetti. Arslan, "Boyun eğmeyeceğiz, bu toprakların kadim halkları olarak tek çarenin birlikte mücadele olduğunu haykırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Din Alimleri Derneği Başkanı Ferzande Deniz, "Demokrasi ve barış bize Allah'ın emridir" dedi ve Kur'an-ı Kerim'den ayetlerle açıkladı.

'İKTİDAR NE YAPARSA YAPSIN KAYBEDECEK'
Kızıl Okyanus LGBTİ Derneği'nden İsmail Temel, iktidarın her fırsatta LGBTİ+'lara saldırdığını vurguladı. Mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini söyleyen Temel, "İktidarını sürdürebilmek için her türlü faşist stratejiyi uygulamış elini fazlasıyla kana bulanmış AKP, artık ne yaparsa yapsın, kendisine biçtiğimiz geri sayımı durduramayacak. İlk seçimde kaybedecek" diye kaydetti. 

KHK Platformu adına konuşan Fatma Zehra Fidan, "İnsansızlaşmaya karşı olduğum için buradayım" dedi.

Soma Sosyal Haklar Derneği'nden Kamile Çiftçi, "Korkmuyoruz, mücadele ediyoruz" diye konuştu. Dayanışma çağrısı yaptı.

Suriyeli Mülteciler Derneği Başkanı Muhammed Salih, mültecilerin yaşadığı sorunları aktardı. Salih, mültecilerin kendi isteğiyle iltica etmediğini söyledi.

Konuşmaların ardından, buluşma alkış ve sloganlarla sona erdi.