23 Nisan 2024 Salı

Demirtaş'tan hakim ve savcılara çağrı

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde gerçekleştirilen "Adalet Nöbeti"nin 61'incisine mesaj gönderen HDP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, FETÖ'cü hakim ve savcılara yaptıkları uyarıları şimdiki yargı mensuplarına da yaptıklarını söyledi. Demirtaş, "Tarafsız ve bağımsız yargıyı ilke edinin, aksi halde yarın sizin için de benzer şeyler konuşulabilir" dedi.
Avukatların tutuklu meslektaşları için her hafta Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde gerçekleştirdikleri "Adalet Nöbeti"nin 61'incisine HDP İstanbul Milletvekili Adayı Oya Ersoy da katıldı. "Herkes için adalet" pankartının açıldığı eylemde HDP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Selehattin Demirtaş da mesaj gönderdi.
 
12 Eylül 1980 askeri faşist darbesi sonrası hukuk alanında ortaya çıkan tabloyu hatırlatan Av. Mehmet Ali Erdoğan, "Avukatların üzerine ölü toprağı serpilmişti. Baroları yanımızda görmedik. 2016-2018 yıllarında da OHAL koşullarında 12 Eylül'ü aratmayan uygulamalarla karşı karşıyayız" dedi.
 
Kürt sorununa da değinen Av. Erdoğan, "Kürt sorunu şimdi Ortadoğu ile bir dünya sorunu haline geldi. Kürtler özgür olmadan bu ülke özgür olmaz. Kürtlere özgürlük isterken, bütün ülkeye özgürlük istiyoruz. Öğrenci, yazar, gazeteciler özgür olsun diyoruz. Bijî azadî" diye konuştu.
 
Eyleme katılan gazeteci Aslı Aydıntaşbaş da "Son iki yılda ülkede yargıçlar vardır diyemedik ama avukatlar var diyebildik" diyerek, Adalet Nöbeti'nin başlatılmasının haklılığı üzerinde durdu. Aydıntaşbaş,"Türkiye'de daha demokrat yaşamak isteyen bir çoğunluğun olduğunu biliyoruz. Buralarda olmayabilirler ama daha demokrat bir ülkede yaşamak istiyorlar. Sayıları az değil, aksine sayıları çoğalıyor" dedi.
 
Aydıntaşbaş, avukatlara da "Sizin gibi insanlar olduğu sürece Türkiye için endişelenmediğini" söyleyerek teşekkür etti.
 
DEMİRTAŞ'IN MESAJI OKUNDU
 
Ardından Edirne F Tipi Hapishanesi'nde bulunan HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş'ın gönderdiği mesajı avukat Ayşe Acinikli okudu. Demirtaş mesajında şunları kaydetti: 
 
"Sevgili meslektaşlarım,
 
"Adaletin mumla arandığı bu günlerde, 61 haftadır Adalet Nöbeti tutup, demokrasi tarihine not düşecek olmanızın büyük anlam ifade ettiği aşikardır.
 
"Başta ülkemiz olmak üzere, tüm dünyada savunma makamının tutuklama tehditleriyle baskı altında tutulmasına rağmen, dünya demokrasi mücadelesine meşale yakanlar yine avukatlar olmuştur.
 
"Sizler, hem müvekkillerinizin, hem de işkence gören, gözaltına alınan, tutuklanan ve her türlü haksızlığa maruz bırakılan avukatların yanında oldunuz. Bugün, 61. haftasına giren Adalet Nöbeti de meslektaşlarımız Akın Atalay, Mustafa Kemal Güngör ve Bülent Utku'nun haksız ve hukuka aykırı tutuklanmalarına tepki için başlamış olup, adı geçen meslektaşlarımız tahliye edilmelerine rağmen, tutukluluk hali devam eden çok sayıda meslektaşımız ile adaletsizliğe maruz kalan bütün kesimlerin sesi olarak ve büyüyerek devam etmektedir. Bu durum da takdire şayandır.
 
ADAY OLARAK İÇERDE OLMAM BİR İLKTİR
 
"Hepinizin bildiği üzere, ülkemizde yaşanan adaletsizlik tüm kesimleri vurduğu gibi, tarafımızı da vurmuştur. Türkiye'de geniş bir kesimin oyunu almış partim HDP'nin mensubu çok sayıda milletvekili ve belediye başkanına mesnedi olmayan suçlamalarla operasyon düzenlenmiş, aralarında o dönem eş genel başkan olan sayın Figen Yüksekdağ ve benim de olduğum çok sayıda milletvekili ve belediye başkanı tutuklanmıştır. Belediyelerimizin neredeyse tamamına kayyum atanmıştır. Yine, 24 Haziran'da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine tutuklu aday olarak girecek olmam da dünyada bir ilk olacaktır. Bahsettiğim hukuksuzlukların ve adaletsizliklerin yaşanmasının temel müessebibi hiç şüphe yok ki, mevcut siyasal iktidar ve iktidara bağlı yargı mensuplarıdır.
 
AYNI UYARILARI ŞİMDİKİ YARGI İÇİNDE YAPIYORUZ
 
"Her fırsatta yargının geniyle oynanmaması gerektiğini vurgulayan açıklamalar yaptık. Özellikle, bugün FETÖ adıyla gündeme gelen yapılanmanın hakim ve savcılarına da her fırsatta uyarılarda bulunarak tarafsız ve bağımsız yargıyı ilke edinmelerini söyledik: Ancak, kendi bildiklerini yapmaktan imtina etmediler ve sonlarını gördük. Aynı uyarıları, şimdiki yargı mensupları için de yapıyoruz: Tarafsız ve bağımsız yargıyı ilke edinin, aksi halde yarın sizin için de benzer şeyler konuşulabilir.
 
MUTLAKA KAZANACAĞIZ
 
"Elbette ki ülkemize adaleti ve demokrasiyi bir gün getireceğiz. Bunu yaparken de hep birlikte, bir arada mücadele ederek yapacağız. Bizler milyonlarız, bizler haklıyız ve bizler hep birlikte kazanacağız.
 
"Tüm bu duygu ve düşüncelerle, Adalet Nöbeti'nde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şuan tutuklu bulunan tüm meslektaşlarım başta olmak üzere, hepinizi sevgiyle kucaklıyorum. Ayrıca, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren tüm meslektaşlarımı da saygıyla anıyorum.
 
"Mutlaka kazanacağız!"
 
'AKP GİTTİĞİNDE ÖZGÜRLÜKLER GELECEK'
 
Demirtaş'ın mesajının okunmasının ardından konuşan gazeteci Hüsnü Mahali ise AKP'nin başta Suriye ve Ortadoğu'daki rolü üzerinde durdu. Bugün Ortadoğu'daki 150 bin kişinin silahlı olduğunu söyleyen Mahalli, "Bunların her şeyini Türkiye karşılıyor. AKP iktidarı değiştiğinde bu 150 bin silahlı militanın sorunu çözülecek. Suriye'deki PYD, Kürt bölgesindeki sorun çözülecek. Amerika'nın Suriye'den çıkışı hızlanacak. Özgürlükler seçimler gelişecek" dedi.
 
Mahali, Cumhurbaşkanlığı seçimlerin ikinci turu olan 8 Temmuz'da farklı bir ülkeye uyanacaklarını ifade etti.
 
Yapılan konuşmalar sonrası bu haftaki nöbet eylemi sona erdi.