17 Mayıs 2024 Cuma

Demirtaş'a sarayın savcısını hedef göstermekten ceza

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a, Ankara eski Cumhuriyet Başsavcısı Kocaman'ı hedef gösterdiği iddiasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, Ankara eski Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'a "hakaret" ve "terörle mücadelede görev almış kişileri tehdit" iddiasıyla açılanan davanın karar duruşmasında ceza çıktı. Ankara 25'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Demirtaş, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Duruşmayı, avukatlarının yanı sıra HDP milletvekilleri Kemal Peköz ve Hüseyin Kaçmaz da takip etti.

'HALK DESTEĞİNİ KAYBEDİYOR'
Savcının 8 yıl hapis cezası verilmesini istediği mütalaasının ardından söz alan Demirtaş, açılan davayı "kumpas" olarak değerlendirdi. Erdoğan'ın kurduğu tek adam rejiminin halk desteğini kaybettikçe muhalefeti baskı altına aldığını söyleyen Demirtaş, "İktidarını baki kılmayı amaçlıyor. Bize yönelik baskının esas nedenlerinden biri de budur. Yargı da bu konuda kurumsal olarak iktidarın amacına hizmet eden kararlar alıyor" dedi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yaptığı savunmanın yargılamaya konu edilmesine tepki gösteren Demirtaş, Kobanê davasında yargılamaya değindi. Davanın sıfır delille oluşturularak Figen Yüksekdağ ve kendisi hakkında tutuklama kararı verildiğini hatırlatan Demirtaş, dosyaya daha sonra gizli tanık ifadelerinin eklendiğini söyledi.

Demirtaş, Ankara eski Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'ın, AİHM 2. Dairesi tarafından serbest bırakılması yönündeki karara ilişkin Erdoğan'ın 'karşı hamlemizi yapar işi bitiririz' şeklindeki açıklamasını sosyal medya hesabından paylaştığını hatırlattı.

Başsavcı Kocaman'ın AİHM kararının verildiği gün Erdoğan ile görüştüğünü kaydeden Demirtaş, "Yargı mensubu neden görüştüğünü açıklamak zorunda. Ben bunun hesabı yargı önünde sorulacak deyince neden suç oluyor? Aynı savcı AKP Zonguldak seçim çalışmalarına da katılmış. Bu savcı benimle ilgili soruşturma yürütüyorsa, aynı zamanda bunu dile getirmenin neresi açık hedef gösterme olabilir" diye sordu.

Demirtaş, ardından Kocaman'ın AKP yöneticileriyle çıkan fotoğraflarını SEGBİS ekranından göstererek, "Bu başsavcı zaten evlendiği zaman eşi kendi hesabından bulundukları otelin ismiyle birlikte fotoğraf yayınlamış. Yani şimdi ben mi ifşa etmiş oluyorum savcıyı, zaten biliniyor. Kocaman aynı zamanda helikopterle tatile gittiğinde yine ismiyle fotoğraf paylaştı. Kocaman, evlendikten hemen sonra Erdoğan ailesiyle fotoğraf çekti" dedi.

'BÖYLE İKTİDARA BÖYLE SAVCI'
Yeniden gündeme gelen devlet-mafya-siyaset ilişkisine değinen Demirtaş, "Devlet içindeki pislikler patladı ve ortaya saçıldı. Öyle görünüyor ki hukuk önüne çıkmaları da yaklaşıyor. O zaman biz Yüksel Kocaman'dan hesap soracağız. Böyle iktidara böyle başsavcı" diye konuştu.

"Hukuk katliamı" olarak değerlendirdiği davada beraat kararı verilmesi gerektiğini söyleyen Demirtaş'ın ardından avukatları savunma yaptı.

Mahkeme heyeti, Demirtaş hakkındaki davayı kapatarak, eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'a yönelik sözlerinden dolayı 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek' suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.