3 Mayıs 2024 Cuma

DEM Parti Kadın Seçim Bildirgesini açıkladı

Yerel seçimlere ilişkin Kadın Seçim Bildirgesi'ni açıklayan DEM Parti, kadın özgürlükçü, ekolojik, demokratik belediyecilik anlaşıyla yürüyeceklerini kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (DEM Parti) Ankara Hilton Otel'de 31 Mart Yerel Seçimleri'ne ilişkin Kadın Seçim Bildirgesi'ni düzenlediği lansmanla açıkladı. Çok sayıda kadının katıldığı lansmanda açılış konuşmasını DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğuları yaptı.

Bildirgenin 5 bin yıllık mücadele tarihiden geldiğini söyleyen Hatimoğulları, "O kadar güçlü bir bildirge ki yerellerimizde erkek egemen sistemine karşı, erkek egemen sistemin belirlediği kent yaşamına karşı biz kadınlar kadın özgürlükçü, ekolojik, demokratik belediyecilik anlayışımızı sizlere sunacağız" sözlerini kullandı.

Direnen kadınlara çok şey borçlu olduklarını dile getiren Hatimoğulları, kadın özgürlükçü bir sisteme kavuşana dek mücadelenin süreceğini söyledi. "Yerel yönetimlerin hizmet alanlarından üretim alanlarında, kentin caddelerinden kaldırımlarından temiz ekolojik demokratik, kadın özgürlükçü anlayışla inşa edilmesinin yanı sıra buradaki toplumsal değişim dönüşümü sürekli hedefledik" diyen Hatimoğulları; ekolojik, demokratik, kadın özgürlükçü bir anlayışla yerelleri dönüştüreceklerini ekledi. 

Hatimoğulları'nın ardından "Kadın iradesiyle yerel demokrasiye" başlıklı bildirge 36 sayfadan oluşan bildirgeyi DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu okudu.

Bildirgede yer alan ifadeler şöyle:
"Yetkiyi tek elde toplayan, aşırı merkezileşmiş ve erkeklerin doğal görev alanı olarak kodlanan yerel yönetimlerde, eşit temsiliyetin sağlanması hem siyaseti demokratikleştirmiş hem de demokratik siyasetin toplumun temel taşlarından biri olduğunu bir kez daha açığa çıkarmıştır. Bizler hiçbir zaman yerel seçimleri sandık, yerel yönetimleri de belediye binalarından ibaret görmedik. Sandığı ve belediye binalarını yereli sömürmek, rant ve talana açmak için kullanan sistem partilerinin aksine demokratik yerel yönetim anlayışımızda yerelleri kültürü, doğası ve ihtiyaçları temelinde kadın özgürlükçü bakış açısıyla güçlendirmeyi esas aldık. 1978'de Hilvan'da 3 kadın belediye meclis üyesi ile başladığımız mücadelemizin yerel yönetim alanı, kadın kimliğinin yok sayıldığı, yerel kaynakların ve yetkilerin erkeklerin ve devletin denetiminde olduğu coğrafyamızda gittikçe büyüyen, gittikçe güçlenen devrimsel bir hamledir..

'TARİHSEL AKIŞA MÜDAHALE ETMEYE DEVAM EDİYORUZ'
"Yerel siyasetin erkek egemen iktidarın konumlandığı alanlar olmasına son vererek belediyelerin, il genel meclislerinin, belediye meclislerinin ve muhtarlıkların yanı sıra yerel yönetimlerin hukuki mimarisinde yer almayan ancak yerel demokrasi için vazgeçilmez olan dernek, birlik, hareket, inisiyatif ve benzerlerini de özgün kadın örgütlenmelerimizle cinsiyet eşitlikçi bir perspektifle örgütledik, inşa ettik. Çünkü yaşamın kadın eliyle inşa edilmesi, kadınların kendi hayatlarına sahip çıkması, yerel karar mekanizmalarının her aşamasında söz sahibi olması ve bu bilinçle yerelleri güçlendirmesi hem zihniyet hem de toplumsal yaşamda ciddi dönüşümler açığa çıkarmıştır. Bugün 50 yıla yaklaşan mücadelemiz ve mücadelemizin açığa çıkardığı deneyimle Kürt düşmanı, kadın düşmanı iktidarın ve onun yörüngesindeki siyasetlerin tüm saldırı ve karamalarına rağmen, tarihsel akışa müdahale etmeye devam ediyoruz. Tarihin seyrini belirleme imkanını onların hakimiyetinden/tekelinden çekip alıyor; kadınları, ezilenleri ve yerellerde yaşayan bütün toplumsal kesimleri karar mekanizmalarına katan bir demokratik modelle bambaşka bir tarih yazıyoruz.

'POLİTİK GÜCÜMÜZÜ TARİHİMİZDEN ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
"Kadınların hem kendi yaşamlarını kurmasını hem de yerel yaşamın kadın eliyle kurulması siyasetinin pilot alanları haline getirdik. Mücadelemizi yükselterek yerel yönetimlerde kadın belediye başkanı ve kadın temsiliyeti başarımızı yüzde 300 artırdık. Bu başarı sadece kadın mücadelesinin yerel siyasette görünürlüğü değil aynı zamanda kadın mücadelesinin kurumsallaşarak kazanımlarının kalıcı hale gelmesi noktasında da önemli bir aşama olmuştur. 'Kadınla kazanılmaz' algısından 'kadınla kazanılır' aşamasına geçilerek kadınlar yerel yönetimlerin önemli özneleri olmaya devam etti. Kadın kotasıyla onlarca belde, ilçe ve il belediyesi ilk defa kadınlar tarafından yönetilmeye başlandı. 2014 yerel seçimlerinde tüm bu mücadele ve deneyimin üzerine demokratik özerk yerel yönetim modelini benimseyerek, belediye ve il genel meclislerinde eş başkanlık ve eşit temsiliyet sistemini yaşama geçirdik. Daha önce bir benzerinin olmadığı ve pratikte nasıl uygulanabilir sorularına rağmen 102 belediyemizin 96'sında yetkiyi tek elde toplayan yönetim yerine bir kadın bir erkekten oluşan eşbaşkanlığı başarılı bir biçimde uyguladık.

'KADIN VE KÜRT DÜŞMANI KAYYIM REJİMİNE RAĞMEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Tarihsel Kürt düşmanlığını kapsamlı bir yok etme politikasına dönüştüren AKP-MHP iktidarı, Çöktürme Planı'nın bir parçası olarak halkın ve özellikle de kadınların iradesini gasp ederek saraydan kayyım atamalarıyla belediyelerimize el koydu. Belediye eşbaşkanlarımızı kriminalize etmeye çalışarak demokratik yerel yönetim modelimizi boğmaya çalıştı. AKP-MHP eliyle atanan kayyımlar, derin bir mücadele ve büyük bedellerle elde ettiğimiz kazanımlarımızı doğrudan hedefledi ve yok etmeye çalıştı. Sarayın talimatlarıyla hareket eden kayyımlar, kadına yönelik şiddet merkezlerini kapatarak, bu kurumları 'aile merkezlerine' dönüştürerek sözde 'aile birliğini korumak' adı altında kadına yönelik şiddeti pekiştirdi ve meşrulaştırdı. Şimdi tarihsel bir hamleyle, yine bir ilki uygulayarak önemli bir demokrasi deneyimi ile 2024 yerel seçimlerine gidiyoruz. Yerellerde yaşayan tüm kesimlerin kendi özgür iradeleri ve ortak kararı yani kent uzlaşısıyla adaylarını belirlediği ön seçim modelini büyük bir başarıyla gerçekleştirdik. Kadınlar olarak ön seçimlere güçlü ve kapsamlı katılarak, kendi adaylarımızı yine biz kadınlar belirledik. Yerel yönetimlerin tekçi ve eril siyasetine karşı, kent uzlaşısı ve ön seçim modeli ile kadınlar öncülüğünde yarattığımız sinerjinin 3. yol çizgisini büyüteceğine inanıyoruz."

Türkoğlu, ilkeleri şöyle sıraladı:

KADIN ÖZGÜRLÜKÇÜ YAŞAMI YENİDEN VE YERİNDEN ÖRMEYE DEVAM EDECEĞİZ!
🔹Toplumsal yaşamın eşitlik ve özgürlük değerleriyle yeniden örülmesi, korunması, savunulması ve kalıcılaştırılmasını kadınlardan yana politikalarla ve yerinden yönetim ilkesiyle inşa etmeye devam edeceğiz.
🔹Yerelde yaşayan tüm kadınlar için anadilinde eğitim, kentsel planlama, mimari, afet koordinasyon merkezleri ve kentsel hizmetlerden eşit yararlanma ilkesini etkin biçimde uygulayacağız.
🔹Büyükşehirlerde Kadın Politikaları Daire Başkanlıkları, diğer il-ilçe belediyelerinde ise Kadın Masası, Kadın Kurulu, Kadın Politikaları Müdürlüklerini oluşturduk. Bu birimlere bağlı Kadın Ekonomi, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Kadın Eğitim birimlerini ve Kadın Kooperatiflerini, Kadın Merkezlerini kurduk. Tüm bu kurumlarımızı güçlendirmeye, ihtiyaçlarımız doğrultusunda yenilerini kurmaya devam edeceğiz.
🔹Kadınların belediyelerdeki karar süreçlerine etkin biçimde dâhil edilmesi için seçilmişlerden ve çalışanlardan oluşan "Belediye Kadın Meclisleri "ni oluşturmaya devam edeceğiz. Kadın bakış açısının bütün yerel politikalara yansıması için oluşturduğumuz, "meclis içinde meclis" pratik çalışmalarını yürütmek amacıyla "Kadın Kurulları" ve "Kadın Koordinasyonları" ile kadın ve erkek seçilmişlerin yer aldığı "Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonları "nı geliştirerek yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.
🔹Yerel yönetimlerde yapılacak toplu sözleşmelerde kadına yönelik şiddet uygulayan çalışanlara yaptırım içeren hükümlerin yer alması uygulamasını devam ettireceğiz.
🔹Kadın politikalarını belirleyen tüm birimlerde genç kadınların kendi özgün örgütlenmelerini güçlendireceğiz; söz, yetki ve karar mekanizmalarına etkin katılımlarını destekleyeceğiz.
🔹Erkek egemen kapitalist sistemin kadın emeğini yok saymasına karşı bakım emeğinin toplumsallaştırılması için politikalar üretecek, kamusal kreşler, yaşlı, hasta, engelli bakım hizmetleri sunacağız.

GÜÇLÜYÜZ ÇÜNKÜ TARİHİ EGEMENLER DEĞİL MÜCADELE EDENLER, DİRENENLER İNŞA EDER!
🔹Kararlıyız; yerel yönetimlerimizi kayyım gaspından özgürleştirerek demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü yerel yönetim modelimizle 21. yüzyılı kadın yüzyılı yapacak büyük kadın mücadelesinin ilham kaynaklarından biri olacağız!

KADIN İRADESİYLE YEREL DEMOKRASİ; EŞBAŞKANLIK SİSTEMİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ!
🔹Eşbaşkanlık sistemini Büyükşehir, İl, İlçe, belde tüm belediyelerimizde uygulamaya devam edeceğiz.
🔹Kadın Siyaset Akademilerini, Yerel Yönetim Kadın Politikaları Okullarını yaygınlaştıracağız.

KADIN İRADESİYLE YEREL DEMOKRASİDE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNE DUYARLI BÜTÇELEMEYİ ESAS ALIYORUZ!
🔹Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini besleyen, kapalı kapılar arkasında hazırlanan, içerisinde kadınların, gençlerin, farklılıkların olmadığı gerek merkezi gerek yerel düzeyde erkekler eliyle hazırlanan bütçelerin tamamını reddediyoruz.
🔹Belediyelerimizdeki stratejik planlama, bütçeleme, tartışma ve karar verme gibi tüm süreçleri kadın meclisleri ve kadın örgütlerinin aktif katılımı ile yürütecek, çalışanların belediye istihdamları öncesinde toplumsal cinsiyet eğitimlerine katılmış olmalarını önceleyeceğiz.

KADIN İRADESİYLE YEREL DEMOKRASİDE KADIN HAFIZA MERKEZLERİNİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ!
🔹Asimilasyon politikalarına karşı kendi dilimizde sanat üretecek kadın kültür evleri, dengbêj evleri projemizi daha güçlü şekilde hayata geçireceğiz.
🔹Yaşlı kadınların deneyimlerini aktaracağı mekânlar haline getireceğiz.
🔹Pilot yerler belirleyerek yılın belirli dönemlerinde Kadın Kültür Sanat Festivalleri yapacağız.

KADIN İRADESİYLE YEREL DEMOKRASİDE KADIN YOKSULLUĞUNA KARŞI HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ!
🔹Kadınların aşından, sofrasından, emeğinden çalarak savaşın bütçesini oluşturan, kadınları üretim alanlarının dışına itmek isteyen, yoksulluğu kadınlara kader olarak dayatan, cinsiyetçi politikalara karşı yerinden ve yerelden üretimi esas almaya devam edeceğiz.
🔹Pilot bölgeler belirleyerek Dijital Pazarlama ve Meslek Kursları açıp yaygınlaştıracağız.
🔹"Özgür Kadın Kooperatifleri" projemizi yeniden hayata geçireceğiz.
🔹"Kadın kent bostanları" "kapı önü bostancılığı" projelerini yeniden hayata geçireceğiz. Açacağımız "tohum evleri" aracılığıyla ücretsiz fide hizmeti sunacağız.
🔹İl ilçe genelinde belediyelerimizden ayırdığımız kadın bütçesi ile mor stant ve semt pazarları projelerimizi yaygınlaştıracağız. Kooperatiflerde, evlerinde, bostanlarında ürettikleri ürünleri aracısız satacakları pazar alanlarını her yerde açacağız.
🔹Her yıl "Kadın Ekonomisi" başlığıyla projelerimiz kapsamında belirli yerlerde kadın üreticilerin stantların açarak ürünlerini sergileyecekleri festivaller düzenleyeceğiz.
🔹Kadınlar için indirimli JINKART uygulamasını tüm belediyelerimizde hayata geçireceğiz.
🔹Kadınların ped ihtiyaçlarını ve hijyen malzemelerini ücretsiz temin edecekleri PED-MATİK projemizi pilot bölgeler seçerek hayata geçirecek ve ihtiyaçlar doğrultusunda yaygınlaştıracağız.
🔹Pilot belediyeler belirleyerek web portalı açacağız. Belediyeler bünyesinde dijital Topluluk Marketleri açarak bu marketler bünyesinde neye ihtiyaç olduğunu web portalına yazması ve bu ihtiyaçların, gıdadan kıyafete, evin eşya ihtiyacına kadar çeşitleri barındıracak ihtiyaçların ücretsiz karşılanmasını sağlayarak dayanışmayı büyüteceğiz.

KADIN İRADESİYLE YEREL DEMOKRASİDE GENÇ KADINLARLA BİRLİKTE POLİTİKALAR ÜRETECEĞİZ!
🔹Eğitim, ekonomik sıkıntılar, politik mücadelelerine vurulan ketlere karşı daha kapsamlı politikaları genç kadınlarla birlikte tartışacak, birlikte mücadele edeceğiz.
🔹Genç kadınları güçlendirmek üzere ücretsiz etüt-eğitim, kültürsanat faaliyetleri yürüten merkezler kuracağız.
🔹Genç kadınların yaşadığı yurt çevrelerine, otobüs duraklarına daha güçlü aydınlatma sistemleri kuracağız.
🔹Barınma sorunu olan üniversiteli genç kadınlar için yurt projelerimizi yeniden hayata geçireceğiz.
🔹Üniversiteyi kazanan ancak maddi zorluklardan kaynaklı üniversiteye gidemeyen veya üniversite eğitimini sürdüremeyen genç kadınlar için burslar vereceğiz.

KADIN İRADESİYLE YEREL DEMOKRASİDE KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE KAPSAMINDA PROJELERİMİZ
🔹Kadına yönelik şiddet yüzde bin dört yüz artmışken kadınların kazanılmış haklarına göz dikenler karşısında en büyük mücadeleyi yürütenleriz. Bizden çalınanları geri alacak kazanımlarımızı daha fazla arttıracak politikaları hep birlikte gerçekleştireceğiz. Kadına Yönelik Şiddetle mücadele kapsamında uluslararası belgeler olan CEDAW, Pekin Deklerasyonu ve İstanbul Sözleşmesi gibi kadın mücadelesi kazanımı olan belgeleri hayata geçirecek, referans kabul edeceğiz.
🔹Nüfusu 100 binin üzerinde olan her il ve ilçede uygun koşulları oluşturarak belediyelerimize bağlı sığınakları yeniden açacağız.
🔹Ücretsiz psikolojik, hukuki destek veren ve kendi ekonomisini yaratmak için üretim alanlarını oluşturacak kadına yönelik şiddetle mücadele merkezlerimizi yeniden açacağız.
🔹LGBTİ bireylere yönelik her türlü şiddete karşı mücadele edeceğiz.
🔹Kadına yönelik şiddetle mücadelede ilk adım istasyonlarımızı yeniden açacak, sayısını çoğaltacağız.
🔹Yerel yönetimler kapsamında oluşturulacak kadın meclis ve kurullarımızın kentteki kadın dinamikleriyle ortak mücadele zemin ve ilişkilerini geliştirerek kadına ve egemen olandan farklı cinsiyet kimliklerine yönelik erkek şiddetinin önlenmesi için çok yönlü çalışmalar yürüteceğiz.
🔹7-24 ulaşılabilir çok dilli "ALO ŞİDDET HATTI"nı tüm belediyelerimizde yeniden kuracağız.
🔹Başta kız çocukları olmak üzere bütün çocukların eğitimlerini sürdürebilmeleri için ücretsiz yurt ve internet hizmeti sağlayacağız.

KADIN İRADESİYLE YEREL DEMOKRASİ'DE 'KADIN AFET EYLEM PLANI' İLE AFETLERİN YIKIMA DÖNÜŞMEMESİ İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ!
🔹Cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldıracak afet politikasında özgün çalışmalar yapmak DEM Parti Kadın Meclisi olarak önümüze koyduğumuz temel politikalarımızdandır. Bu amaçla belediyelerimizde 3 aşamalı "Kadın Afet Eylem Planını" hayata geçirecek, afetlere dair kapsamlı çalışmalar yapacağız.
🔹Her belediyemizde "Kadın Afet Eylem Planı" özgün olarak yapılandırılacak ve resmi olarak kabul edilecektir.
🔹Afet gerçekleştiği andan itibaren mevcut durum ve ihtiyaç analizlerini hızlıca yapacak, kaynak yönetimi koordinasyonu sağlayacağız.
🔹Afet alanlarında kadın gönüllü ekipler bulunduracağız. Oluşturulacak acil afet koordinasyonun her aşamasında eşit temsiliyet ve katılımı sağlayacağız.
🔹Belediye'nin afet sonrası kadın ve çocukların yararlanabileceği hijyen kitlerinin en az bir yıl boyunca düzenli dağıtımı sağlayacağız.
🔹Kadınların ihtiyaçlarına uyumlu geçici barınma merkezleri oluşturacağız.
🔹Geçici barınma merkezlerinde, erkek şiddetine dair eğitimli güvenlik, sosyal hizmet birimleri oluşturacağız.

KADIN İRADESİYLE YEREL DEMOKRASİDE ENGELLİLER İÇİN YENİ BİR YAŞAMI ENGELLİ KADINLARLA BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ!
🔹Sağlamcı politikalar bugün engelli kadın bireylerin, kız çocuklarının yaşama dahil olmalarındaki en büyük engel olarak durmaktadır. Engelli kadın ve kız çocukları için yeterli politikalar oluşturulmadığından sokaklar bu bireyler için her türlü ihmal ve istismara uğrayacakları yerler olmaya devam etmektedir.
🔹Engelsiz kadın yaşam merkezlerini oluşturacağız.
🔹Kadın Daire Başkanlıkları ve Kadın Müdürlükleri bünyesinde engelli kadınların toplumsal yaşama katılımda; eğitim, sağlık, spor, barınma, ulaşım, çalışma gibi haklara erişimde karşılaştıkları sorunların çözümüne yönelik Eşitlik Birimleri oluşturacağız.
🔹Hasta, yaşlı, engelli bakım emeği veren kadınlarla dayanışma içerisinde olacak onların talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda politikalar üretecek ve bu politikaları hayata geçireceğiz.

KADIN İRADESİYLE YEREL DEMOKRASİDE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNE DAYALI SAĞLIK POLİTİKALARINI HAYATA GEÇİRECEĞİZ!
🔹Tekçi, cinsiyetçi sağlık politikaları karşısında "anadilinde ücretsiz sağlık haktır" demekten vazgeçmeyeceğiz.
🔹Sağlık politikalarımızı kadınlarla, kadın örgütleriyle birlikte oluşturacağız.
🔹Belediyelerimizde sağlık birimlerinin inşa edecek, kadın sağlığına dair özel projeler geliştireceğiz.
🔹Pilot belediyeler belirleyerek kadın sağlığı merkezlerimizi yeniden hayata geçireceğiz.

KADIN İRADESİYLE YEREL DEMOKRASİDE EKOLOJİK KADIN DOSTU YAŞAM ALANLARINI İNŞA EDECEĞİZ!
🔹Belediyelerimizde "ekoloji birlikleri" kuracağız.
🔹Ekolojik, kadın dostu kentleri hep birlikte inşa edeceğiz.
🔹Köylerimizi, kentlerimizi ekolojik dokuya uygun hale getirecek politikaları hayata geçireceğiz.
🔹Her yıl "Dikili Bir Ağacın Yoksa Sen De Yoksun" sloganıyla mevsimlerine göre düzenlenen fidan dikim kampanyalarını yaygınlaştıracağız. Kent ormanlarımızı biz kadınlar birlikte kuracağız.

KADIN İRADESİYLE YEREL DEMOKRASİDE GÖÇMEN VE MÜLTECİ KADINLARLA DAYANIŞMAYI BÜYÜTECEĞİZ!
🔹Savaş ve şiddet politikaları karşısında durmaya devam edeceğiz.
🔹Kadın Politikaları Daire Başkanlıkları bünyesinde birimler oluşturarak; kadın göçmenlerin yaşama katılım, istihdam, dil, şiddet, sağlığa erişim, çocuk yaşta evlilik, çift evliliğe maruz bırakılma, emek sömürüsü, eğitim, barınma, ulaşım vb. sorunlarına çözüm üretecek; dil ve kültürlerini özgürce kullanmaları ve yaşamaları, yerleştikleri kentlerde toplumsal hayata eşit ve özgür bir biçimde katılmaları için politikalar geliştireceğiz.
🔹Şiddet gören göçmen ve mülteci kadınların kadın sığınaklarından, şiddetle mücadele merkezlerinden faydalanmasını sağlayacak politikaları hayata geçireceğiz.

KÜRTÇE KADIN SEÇİM MÜZİĞİ TANITILDI
Lansmanda yerel seçimlerde kullanılacak Kürtçe kadın seçim müziği "Dema Star" tanıtıldı. Sözleri Dengbêj Xalîde, müziği Kemal Yıldırım’ a ait olan şarkıyı Jin Ma ve Axîn okudu.