12 Mayıs 2024 Pazar

DEM Parti il eşbaşkanları toplantısında 1 Mayıs alanlarında buluşma çağrısı

DEM Parti seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere il eşbaşkanları toplantısı gerçekleştirdi. Toplantının açılışında konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları, 1 Mayıs alanlarında buluşma çağrısı yaptı. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), dün gerçekleştirdiği kadın il eşbaşkanları toplantısının ardından bugün il eşbakanları toplantısı yapıyor. Seçimler sonrası gerçekleştirilen ilk toplantıda, seçim sonuçlarının yanı sıra gelecek dönem mücadele ve örgütlenme perspektifleri de ele alınacak.

İl eşbaşkanlarının iki gündemli değerlendirmeler yaptığı toplantı basına kapalı gerçekleştirilirken, toplantının açılış konuşmasını DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları yaptı.

Kürdistan'da 32 merkeze asker, polislerden oluşan binlerce kayyum seçmen kaydırıldığını ve 10 merkezde bu yöntemle halkın iradesinin gasp edildiğini kaydeden Hatimoğulları, bu merkezlerde seçimin asıl kazananının DEM Parti olduğunu vurguladı. Buralardaki AKP'li belediye yönetimlerinin meşru olmadığını söyleyen Hatimoğulları, kayyumcu rejime karşı direnen Van halkını da selamladı.

ODTÜ öğrencilerinin Devrim Stadyumu'ndaki şenliğinin yasaklanmasına tepki göstererek gerçekleştirdikleri eylemi selamlayan Hatimoğulları, öğrencilerin yanında olduklarını vurguladı.

Yaşanan yoksulluk krizine de değinen Hatimoğulları, iktidar cephesinden yapılan açıklamalara tepki gösterdi, "Bunlar vatandaşlarla düpedüz alay ediyor. Bu insanlar, esnafın siftah etmeden kepenk kapattığını bilmeyen insanlardır. Bu iktidar, saray, kendi yandaşına bu ülkenin bütün varlıklarını ve kaynaklarını peşkeş çektiği için ne yazık ki insanların neyi nerede yaşadığının farkında değiller" dedi. Hatimoğulları, açlık ve yoksulluğa karşı halkın yanında yer alarak sahada mücadelede edeceklerini söyledi.

KOBANÊ KUMPAS DAVASI TUTSAKLARIYLA DAYANIŞMA ÇAĞRISI
HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu Kobanê kumpas davası tutsakları hakkında 37 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendiğini hatırlatan Hatimoğulları, davanın 16 Mayıs günü görülecek karar duruşmasına katılarak tutsaklarla dayanışma çağrısında bulundu.

'BU İKTİDARA KARŞI EN GÜÇLÜ DURUŞU KADINLAR SERGİLEDİ'
İktidara, otoriterleşmeye, yaşam tarzına müdahale eden anlayışa karşı en güçlü duruşu kadınların sergilediğini vurgulayan Hatimoğulları, kadınların eşbaşkanlık ve eşit temsiliyete sahip çıkarak güçlü bir duruş sergilediğini kaydetti. DEM Parti'nin eşbaşkanlık ve eşit temsiliyet anlayışına yönelik bu dönem bir kısmı erkek egemen kapitalist sistem bir kısmı ise farklı kanallardan saldırılar gerçekleştirildiğini hatırlatan Hatimoğulları, "Eşbaşkanlık ve eşit temsiliyet başta Kürt kadın hareketi olmak üzere Türkiye kadın hareketinin en önemli kazanımıdır. Kadınlar 'bunu asla hiç kimsenin yok etmesine izin vermeyeceğiz' dedi. Bu seçimlerde en büyük başarı kadınlarındır. Kadınlar 'eşbaşkanlık mor çizgimizdir' dedi ve bununla ilgili güçlü sonuçlar aldık. Ben bu sonuçlarımıza imza atan bütün kadın arkadaşlarımızı buradan sevgiyle, saygıyla selamlıyorum" diye konuştu.

Halklar ve inançların eşit yurttaşlık talep ettiğini hatırlatan Hatimoğulları şunları söyledi: "Biz DEM Parti olarak bütün Türkiye halklarına buradan ilan ediyoruz ki sizin verdiğimiz mesajı gayet iyi anladık, bu mesaj çerçevesinde siyasetimizi yürüteceğiz. Bu seçimlerde Kürt halkı ortak yaşam konusunda bir yandan 'ben irademe sahip çıkıyorum' dedi bir yandan 'ortak yaşam konusunda ısrarcıyım' dedi. Türkiye halkları olarak da Kürt halkının bu mesajını en iyi şekilde almak, değerlendirmek ve önümüzdeki dönem siyasetini bu çerçevede şekillendirmek gibi bir görev ve sorumluluğu var siyasetin. DEM Parti olarak bu konuda üzerimize düşen bütün görev ve sorumluluğumuzu yerine getirmeye hazırız. Elimizi taşın altına koyup bu çalışmaları yapacağız."

Hatimoğulları, anayasa tartışmalarına ve belediyelerine yönelik "bayrak indirdiler" söylemleriyle yaşanan saldırılara da değindi.

'8 MART, NEWROZ VE 31 MART RUHUYLA 1 MAYIS ALANLARINDA OLACAĞIZ'
1 Mayıs'ın yaklaştığını hatırlatan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "8 Mart'ın, Newrozun ve 31 Mart seçimlerinin ruhunu 1 Mayıs alanlarına taşımak gibi bir görev ve sorumluluğumuz var. 1 Mayıs'ta 'Emeğin ve özgürlüğün ülkesini kurmak için geliyoruz' şiarıyla Taksim'de, Van'da, Batman'da, Amed'te, Çukurova'da, Karadeniz ve İç Anadolu'da Türkiye'nin dört bir yanında emek ve meslek örgütleri ve demokrasi güçleriyle birlikte alanlarda olacağız. Alanlardan bizler şunu bir kez daha haykıracağız. Savaşa değil barışa, işe, aşa, ekmeğe bütçe istiyoruz. Bu talepte bulunan milyonlarca insan olarak alanlarda, meydanlarda birlikte olmak için 1 Mayıs alanlarında olalım. DEM Parti olarak bu genelgemizi il örgütlerimize gönderdik bu konuda il örgütlerimiz elinden gelen her türlü çabayı gösterecektir" dedi.

'TUTUKLANAN ÖZGÜR BASIN EMEKÇİLERİ SERBEST BIRAKILSIN'
Hatimoğulları, özgür basın emekçilerine yönelik gözaltı, tutuklama saldırılarına da değindi. Sarayın medya tekelini sağlamlaştırmak için gerçek haber yapanlara operasyon düzenlediğini söyleyen Hatimoğulları, "Bu operasyon sadece özgür basına yönelik değildir. Yurttaşın haber alma hakkını engelleyen bir operasyondur. Bu operasyonu, gözaltı ve tutuklamaları kınıyoruz. Son operasyonda tutuklanan gazeteci arkadaşlarımızın da derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Türkiye gazetecilerin en fazla hapiste olduğu bir ülkedir. Bütün bunlar yaşanırken kim hangi anayasadan bahsedebilir? Demokratik bir anayasadan bahsedeceksek başta basın özgürlüğü olmalıdır. Basın emekçilerinin tamamı cezaevlerinden tahliye edilmelidir" diye konuştu.