30 Haziran 2024 Pazar

DEM Parti: Hasta tutsakları ölüme mahkum etmekten, cenazelere saygısızlık yapmaktan vazgeçin

Hasta tutsak Şefik Esen'in yaşamını yitirmesi ve cenazesinin açık yaralarla, tedbir alınmadan tabuta konulmasına ilişkin açıklama yapan DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, "Hasta tutsakların insani olmayan koşullarda yaşamını yitirmesine sebep olanlardan hukuk önünde hesap soracağımızın bilinmesini isteriz" ifadelerini kullandı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüleri Sevda Çelik Özbingöl ve Öztürk Türkdoğan, son dönemde yaşanan hasta tutsak ölümleri ve cenazelere dönük saygısızlıklara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

AKP iktidarının tecrit ve kötü muamele politikalarının hapishanelerini işkencehaneye dönüştürdüğü, hasta tutsaklara fiili idam cezası uygulandığı vurgulanan açıklamada, son aylarda hapishanelerde 5 hasta tutsağın hayatını kaybettiği dile getirildi.

Daha bir hafta önce hasta tutsak Yıldırım Han'ın hapishanede yaşamını yitirdiği hatırlatılan açıklamada, 27 Haziran günü ise Afyon Bolvadin T Tipi Kapalı Hapishanesinde bulunan hasta tutsak Şefik Esen'in, Eskişehir'deki hastanede 40 günlük tedavinin ardından hayatını kaybettiği belirtildi.

'CENAZESİNE DÜŞMANCA MUAMELEDE BULUNULDU'
Esen'in infaz erteleme talebinin birçok kronik hastalığına rağmen kabul edilmediği aktarılan açıklama, şöyle devam etti: "Esen'in düşman ceza hukukuyla tutuklanıp düşman infaz rejimi yüzünden yaşamını yitirmesi yetmemiş, yaşamını yitirdikten sonra da bu sefer cenazesine düşmanca muamelede bulunulmuştur. Esen'in cenazesi hiçbir tıbbi tedbir alınmadan açık yaralarla ailesine teslim edilmiştir. Amed'e götürülmek üzere Ankara Esenboğa Havaalanına götürülen cenaze hastanede kefenlenirken kana bulanmış, babasının tüm ısrarlarına rağmen yaraları kapatılmamış ve tabutundan kan damladığı görüntüler basına yansımıştır. Esen'in cenazesine yapılan saygısızlık, bu iktidarın tüm ahlaki, vicdani, dini ve insani değerlerden ne kadar uzaklaştığını bir kez daha göstermiştir."

'AĞIR HASTA TUTSAKLAR TAHLİYE EDİLMELİ'
Açıklamada, "Siyasi iktidar, hasta tutsakların sağlığa erişim hakkını insan onuruna yakışır hale getirmek ve ağır hasta tutsakların durumuna ilişkin çözüm sağlamak yükümlülüğü altındadır. Siyasi iktidar; cezaevlerini muhalifler için ölüm evlerine çevirmekten vazgeçmeli, ağır hasta tutsakların tahliyesini bir an önce sağlamalıdır. Son olarak Şefik Esen'in acılı ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz. Hasta tutsakların insani olmayan koşullarda yaşamını yitirmesine sebep olanlardan hukuk önünde hesap soracağımızın bilinmesini isteriz" ifadeleri kullanıldı.