18 Eylül 2024 Çarşamba

DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu: Sabra ve Şatilla'da açılan yaralar dayanışmayla sarılacak

Sabra ve Şatilla katliamının 42. yıldönümüne ilişkin açıklama yapan DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu, "Sabra ve Şatilla'da yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz. Bu mücadele, sadece Filistin halkının değil dünyanın dört bir yanındaki ezilenlerin, mültecilerin ve sömürülenlerin ortak mücadelesidir" ifadelerini kullandı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Halklar ve İnançlar Komisyonu, 42 yıl önce gerçekleşen Sabra ve Şatilla katliamına ilişkin Ankara'da bulunan parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

MUTLU: BİR SAVAŞ SUÇU OLARAK KABUL EDİLMELİYDİ
Komisyon Eş Sözcüsü Yüksel Mutlu, "16 Eylül 1982'de, yani 42 yıl önce Sabra ve Şatilla'daki mülteci kamplarına, Filistinli mültecilerin ve Lübnanlı yoksulların bulunduğu mülteci kamplarına bir saldırı gerçekleştirildi İsrail yanlısı Falanjistler tarafından. 3500'e yakın insanın yaşamını yitirdiğini biliyoruz. O dönemde Uluslararası Ceza Mahkemesinin dönemin Savunma Bakanı olan Ariel Şaron'u savaş suçlusu ilan etmesine rağmen bir yüzleşme, bir mahkeme süreci sürdürülemedi. Aksine İsrail devleti bundan sonra Şaron'u başbakan ilan etti. Bu olay bir savaş suçu olarak kabul edilip failler gerçekten cezalandırılmalıydı, ancak bugüne kadar bu gerçekleştirilmedi" ifadelerini kullandı.

'ADİL BİR BARIŞ TALEBİMİZDİR'
Bugün bu topraklarda hala kan aktığını belirten Mutlu, "Gazze'de ve Batı Şeria'da Filistinli siviller, kadınlar ve gençler katledilirken, DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu olarak bu savaşın karşısındayız ve mazlum Filistin halkının mücadelesinin yanındayız. Bölgede adil bir barış talebimizdir. Mazlumlarla dayanışmaya devam edeceğiz. Bugün yürütülen savaşın bir an önce son bulup bölgede barışın tesis edilmesi için partimiz bundan sonra da bundan önce olduğu gibi mücadele edecek" dedi.

GÜLERYÜZ: İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN EN VAHŞİ SUÇLARDAN BİRİ
Komisyon Eş Sözcüsü Mahfuz Güleryüz, 42 yıl önde Sabra ve Şatilla mülteci kamplarında gerçekleştirilen katliamın, işgalci güçler ve işbirlikçilerinin insanlığa karşı işlediği en vahşi suçlardan biri olarak hafızalardaki yerini koruduğunu belirtti.

Güleryüz, şöyle devam etti: "Bu katliamda yüzlerce Filistinli sivil katledilirken, emperyalizmin ve yerel işbirlikçilerinin halklar üzerindeki baskısı bir kez daha tüm çıplaklığıyla ortaya çıkmıştır. Bugün, Filistin'de İsrail işgaline karşı süren direniş ve Filistin halkının maruz kaldığı zulüm, halklar arasında adalet ve eşitlik mücadelesinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Filistin halkı, işgalci güçlerin saldırıları altında on yıllardır süren bu eşitsiz savaşa karşı varoluş mücadelesi vermektedir."

'FİLİSTİN HALKININ DİRENİŞİNİ DESTEKLİYORUZ'
Siyonizm ve destekçisi emperyalist güçlerin Filistin halkına karşı oldukları kadar bölge halkları ve özgürlükçü güçlere de karşı olduğunu belirten Güleryüz, "DEM Parti olarak, halkların eşitliğini savunuyor, Filistin halkının direnişini destekliyoruz. Sabra ve Şatilla'da yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz. Bu mücadele, sadece Filistin halkının değil dünyanın dört bir yanındaki ezilenlerin, mültecilerin ve sömürülenlerin ortak mücadelesidir. Sabra ve Şatilla'da açılan yaralar dünya halklarının dayanışmasıyla sarılacaktır. Adaletin yerini bulması için mücadelemiz sürecektir" dedi.