20 Mayıs 2024 Pazartesi

DEM Parti: Çocuklar vahşi sömürü koşullarında çalıştırılıyor

Çocukların işçileştirilmesine dönük basın toplantısı düzenleyen DEM Parti Çocuk Komisyonu, çocuk işçiliğine ve çocuk işçi cinayetlerine, çocuk yoksulluğuna karşı mücadeleyi sürdüreceğini vurguladı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Çocuk Komisyonu, çocukların işçileştirilmesine ilişkin Ankara'da bulunan parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Basın metnini okuyan DEM Parti Çocuk Komisyonu Eş Sözcüsü İhsan Seylan, kapitalist sistemin kendini yeniden var edebilmek için doğaya, kadınlara, çocuklara, halklara ve emeğe düşman politikaları derinleştirerek devam ettirdiğini söyledi.

Ağır çalışma koşulları altındaki emekçilerin güvencesizleştirildiğini, milyonlarca çocuğun da işçileştirilerek istismar edildiğini belirten Seylan, "Çocuklar ucuz iş gücü olarak görülmekte ve yoksullaştırılan 160 milyonu aşkın çocuk, kapitalizmin vahşi sömürü koşulları altında canları pahasına çalıştırılmaktadır" dedi.

Türkiye ekonomisini ihracata dayalı rekabetçi modelle büyütme stratejisinin çocukları fabrikalarda, tarlalarda ve atölyelerde işçileştirdiğini belirten Seylan, çocukların bu yolla çok yönlü şiddetin ve istismarın hedefine konulduğunu söyledi.

'EN AZ 888 ÇOCUK ÇALIŞIRKEN KATLEDİLDİ'
AKP iktidarı döneminde en az 888 çocuğun çalışırken katledildiğini ifade eden Seylan, 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasının yasak ve suç olduğunu ancak 2004'te çıkarılan "Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik"le çocukların işçileştirilmesinin yasal zemine kavuştuğunu söyledi.

Türkiye'de her iki çocuktan birinin yoksul olduğunu vurgulayan Seylan, "Mevcut iktidar bloku nüfusun yüzde 26'sını oluşturan çocukların derin yoksulluk sorununu çözeceğine, neoliberal ve rekabetçi ekonomi politikasıyla çocukları çalışmak zorunda bırakıyor ve bunu kapitalist sömürünün bir aracı olan Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) gibi araçlarla da kolaylaştırıyor" dedi.

'MESEM'LER DERHAL KAPATILMALI VE TÜM SORUMLULAR HESAP VERMELİ'
MESEM'lerde yaklaşık 1.5 milyon öğrenci bulunduğunu aktaran Seylan, şöyle devam etti: "Bu çocuklar meslek öğrenme ve staj adı altında patronların insafına bırakılıyor. Çocuklar ağır çalışma koşulları altında bu merkezlerde katlediliyorlar. Sermayedarlarla kol kola yürüyen iktidar MESEM'lerde katledilen çocukların hesabını vermek zorundadır. Son 1 yılda MESEM'lerde katledilen çocuk sayısı 8'dir. MEB bu ölümlerin hesabını vereceğine, öğrencilere, 'her türlü hukuki ve cezai sorumluluk ile tazminatlar çırak/öğrenci ve velisine ait olacaktır' şeklinde bir yazılı belge imzalatmaktadır. Buradan bir kez daha sesleniyoruz: MESEM'ler derhal kapatılmalı ve tüm sorumlular hesap vermeli!"

'KAYIT DIŞI ÇALIŞAN ÇOCUKLARIN ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜ MÜLTECİ'
Türkiye'de 2019 yılının resmi verilerine göre 5-17 yaşlarında 720 bin çocuğun çalıştığını, ancak kayıt dışı çalışan çocukların, stajyer ve meslek eğitimi gören öğrencilerin, tarım işçisi çocukların bu veride yer almadığını belirten Seylan, "Kayıt dışı olarak çalışan çocukların önemli bir bölümünü mülteci çocuklar oluşturuyor. Mevcut iktidar blokunun savaş politikalarıyla mültecileştirilen ve sayısı milyonları bulan çocuklar tarım, sanayi, inşaat ve ticaret gibi iş kollarında günübirlik ve güvencesiz şekilde işgücü piyasasına dâhil oluyor ve adeta açık hava kampında ağır sömürü koşullarında çalıştırılıyor" ifadelerini kullandı.

'ÇOCUK BAKANLIĞI KURULMALI'
Yoksul ve mülteci çocukların atölyelerde güneş görmeden büyüdüğünü, mevsimlik tarım işçisi olarak iş cinayetlerinde katledildiğini, ayakkabı boyacılığı, seyyar satıcılık, atık toplama gibi işlerde çalışan çocukların geceyi sokakta geçirdiğini ifade eden Seylan, "Ülke kaynaklarını yandaşa, ranta, savaşa ayıran iktidar politikaları çocuk yoksulluğunun sebebidir" dedi.

Meclis'te Çocuk İhtisas Komisyonu ve Çocuk Bakanlığı kurulması gerektiğini ifade eden Seylan, "Demokratik, ekolojik, özgürlükçü ve toplumcu yerel yönetimler paradigmasına dayanan DEM Parti, belediyelerinin tamamında özgürlükçü çocuk politikalarını hayata geçirmelidir, geçirecektir. DEM Parti Çocuk Komisyonu olarak bu sürecin parçası, politika geliştiricisi ve takipçisi olacağız" dedi.