6 Mayıs 2024 Pazartesi

DEM Kadın Meclisi: Yerinden ve yerelden yönetimin temel kurucu unsuru kadınlardır

DEM Parti Kadın Meclisi yayınladığı sonuç bildirgesinde iktidarın kadın düşmanı politikalarına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti ve yaklaşan yerel seçimlere işaret ederek, "Yerinden ve yerelden yönetme anlayışının en temel kurucu unsurları kadınlardır. Kadın Meclisimiz, kadın dostu kentlerin inşasını gerçekleştirme iddiasındadır" ifadelerini kullandı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi, 15 Aralık 2023 tarihinde parti genel merkezinde gerçekleştirdiği toplantının sonuç bildirgesini yayınladı.

Egemenlerin savaş, yağma, talan, işgal ve sömürü politikalarının tüm hızıyla sürdüğü ifade edilen metinde, İsrail'in Filistin'de uyguladığı soykırımın devletler tarafından izlenmekle yetindiği belirtildi. Soykırım saldırısının kadın kırımına da dönüştüğü vurgulanan metinde, "Sağ popülist, otoriter, faşist iktidarlar politikalarının odağına kadınlara, göçmenlere, işçilere ve emekçilere düşmanlığı koyuyor" denildi.

"Mayıs seçimlerinde kurulan erkek ittifakının bir yandan savaş, talan, şiddet ve sömürü politikalarını sürdürürken, tehdit olarak gördüğü kadın kazanımlarını yeni uygulamalarla gasp edeceğini bir kez daha ilan etti" denilen metinde, 2024 bütçesinde kadınların yer almadığına işaret edildi.

İktidarın kadın düşmanı politikalarının meclisten sokaklara, fabrikalardan okullara her alanda kendini gösterdiği vurgulanan metinde, "Seçimlerin hemen öncesinde çıkarılan yasalarla kentler yağmalanıyor, doğa madenler uğruna talan ediliyor, genç ve kadın işsizliği artıyor. Gelecekten umudunu yitiren gençler intihara sürükleniyor" ifadeleri kullanıldı.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin daha da ağırlaştırıldığına işaret edilen metinde, "Kürt sorunun adil ve onurlu çözüm talebine yanıt ise yok sayma, inkar etme ve saldırı oluyor. Hapishaneler ölümhanelere dönüşmüş durumda. Hasta tutsaklar ölüme mahkum ediliyor. Ya tabutla dışarı çıkıyor, ya da ölüm sınırında serbest bırakılıyor" denilen metinde, çok sayıda tutsağın tecridin sona ermesi talebiyle açlık grevinde olduğuna dikkat çekildi.

"İşkenceyi sokağa taşıyan iktidar, genç kadın yoldaşlarımıza, kadın siyasetçilere ve kadın iradesine pervasızca saldırıyor" denilen metinde Kobanê davasında kadınların devleti teşhir ettiği ve sistemi yargıladığına işaret edildi.

DEM Parti Kadın Meclisinin bulunduğu her alanda eşitlik, özgürlük, adalet taleplerini yükseltmeye devam edeceği vurgulanan metin, şöyle devam etti: "DEM Parti Kadın Meclisi, partinin belirlemiş olduğu demokratik yerel yönetimler ilkelerine bağlı olarak yerel seçimlerde kadın özgürlükçü çizgisini uygulamakta kararlı olduğunu bir kez daha ilan etti. Yerinden ve yerelden yönetme anlayışının en temel kurucu unsurları kadınlardır. Kadın Meclisimiz, kadın dostu kentlerin inşasını gerçekleştirme iddiasındadır."

Eşbaşkanlık ve eşit temsiliyet ilkesine bağlı olarak yerel seçimler aday adaylık başvurularında kadınların teşvik edilmesine ilişkin çalışmaların yoğunlaştırılacağı dile getirilen metin, şöyle devam etti: "Eril zihniyet, dil, üslup ve yaklaşımlarla mücadelenin bir biçimi de kadınların siyasette daha güçlü yer almasıdır. Deneyimlerimiz, mücadele kararlılığımız, kadın özgürlükçü çizgimiz bu mücadelenin temelidir. Emeği, kimliği, bedeni için sokakları terk etmeyen, erkek egemen iktidara boyun eğmeyen, her koşulda eşitlik, özgürlük ve adalet talep eden tüm kadınları birlikte çalışmaya ve birlikte kazanmaya çağırıyoruz."