20 Mayıs 2024 Pazartesi

Dedeoğulları katliamı davası sürüyor: Planlı bir katliam

Dedeoğulları katliamı davasında sanıklar suçları birbirinin üzerine atmaya çalışıyor, çelişkili ifade veriyor. "Mahkeme" isimli WhatsApp grubu kuran Ali Keleş, soruşturmaya ilişkin sürecin takip edilmesi için grubu kurduğu öne sürdü. Ancak yazışmalar kendisine hatırlatılınca soruya kaçak yanıt verdi. Dedeoğulları ailesinden sağ kalan tek kişi Çetin Dedeoğulları ise katliamın organize olduğunu ve Ali Keleş'in planladığını kaydetti. 12 Mayıs saldırısından tutuklananların tahliye edildikten sonra bu katliamı planladığını ve Mehmet Altun'u da kiraladıklarını vurguladı. 

Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledilmesine ilişkin açılan davanın ilk duruşması görülüyor. Duruşma salonunda hazır bulunan sanık Yahya Çalık'ın ifadesi alındı. 12 Mayıs saldırısının ardından tutuklandığını ifade eden Çalık, fail Mehmet Altun'la katliam öncesi görüşmediğini iddia etti. Çalık, Mehmet Altun'u yönlendirme toplantısı almanın söz konusu olmadığını ileri sürerek, tarladayken çalışan işçilerden olayı öğrendiğini, telefonunu tamire verdiği için Ayşe Keleş'in yanına gittiğini ve polisi aradığını iddia etti.

Söz alan müşteki avukatı, gözaltına alındığında teslim ettiği telefonun tamirde olan telefon olup olmadığını sordu. Sanık Çalık, "Hayır teslim etmedim. Başka telefonu teslim ettim" dedi. Teslim ettiği telefonun pin kodunun bilinmediğinden açılmadığını belirten avukat, Çalık'a teslim ettiği telefonun pin kodunu sordu. Çalık pin kodunu bilmediğini iddia etti. Olay günü Ayşe Keleş'le neden görüştüğüne dair ise Çalık, "Tarlada çay içtik, kalktık" dedi.

SANIK ÇALIK AZMETTİRMEYİ KABUL ETMEDİ
Ardından sanık Ali Çalık ifade verdi. Mahkemenin sorduğu soruları yanıtlayan Çalık, "Mehmet Altun bize hiç gelmez. Olayın yaşandığı eve bir buçuk km mesafede oturuyoruz" dedi. Azmettirmeyi kabul etmeyen Çalık, mağdur olduğunu iddia etti. 12 Mayıs saldırısında yer aldığını belirten Çalık, cezaevinde 20 gün yattıktan sonra çıktığını söyledi. Çalık, katliamdan sonra tekrar tutuklandığını ve 94 gün cezaevine kaldığını söyledi.

Katliamın yaşandığı evden silah seslerini duyduktan sonra "olayı bizden bilirler" diye düşünerek hemen kendi evlerine gittiklerini belirten Çalık, kendisinde ateş artığının çıkmasını, "Arada av tüfeğini kullanıyordum" yanıtını verdi. İkinci tutuklulukta cezaevinde kimsenin görüşüne gelmediğini belirten Çalık, "Bize ayda 500 TL'yi amcamın oğlu Mustafa yatırıyordu" dedi.

'OLAYDAN SONRA ÜÇ AY TUTUKLU KALDIM'
Sanık Ramazan Çalık ifadesinde, "Kaldığım ev olay yerine bir buçuk km mesafede. 2010'da yaşanan olayı yaşım o zaman küçük olduğundan hatırlamıyorum. Mehmet Altun'u tanıyorum ama hiç görüşmedik. Olay günü de pazardaydım akşama kadar. Olayı Lütfi Keleş'in oğlu Ahmet Keleş'i aradım sordum. 12 Mayıs'taki dosyada ismim var ama ben olayda yoktum. Adli kontrolle serbest bırakıldım. Olaydan sonra 3 ay tutuklu kaldım. Cezaevindeyken amcamın oğlu Mustafa bana para yatırdı. Hiçbir şekilde olaylara dair bir toplantı almadık" ifadelerini öne sürdü.

Söz alan müşteki avukatları, sanık Çalık'ın teslim ettiği telefonun kime ait olduğunu sordu. Sanık Çalık, kendisine ait olduğunu söyledi.

MAHKEME GRUBUNU KURAN KELEŞ: GERİDE KALANLARA BAKTIM
Ardından "mahkeme" isimli WhatsApp grubunu kuran ve avukat ile savcıyla görüşmeleri ayarlayan, hapishaneye paraları gönderen sanık Ali Keleş'in ifadesi alındı. Keleş, "Ben tutuklanan ailemin geride kalanlarına baktım. Ekmek aldıracak kişileri yok, nasıl yardım etmeyeyim. 12 Mayıs dosyasında bana kovuşturmaya yer yoktur kararı verildi. Ben olaydan sonra refakatçi olarak hastaneye gittim sadece. Ben karşı tarafı da tanımıyorum, amcamların kavgasından sonra dahil oldum, akrabalarıma yardım ettim. Avukat tutmaları konusunda yardımcı oldum" iddialarında bulundu. Keleş WhatsApp, gelişmelerden haberdar olunması için kurduğunu söyledi.

Müşteki avukatı Abdurrahman Karabulut, WhatsApp grubundaki yazışmaları hatırlattı. Karabulut, "Kürtler evi satmış gidiyorlar. Bugün Karslı bir Kürtle görüştük sulh olması için, ama az önce Dedeoğulları ile bir görüşmenin yapılması için görüşmedik dediniz. Sulh için bulduk dediğiniz kişiler kim" sorusuna sanık Keleş, "Ben esnafım bir düğünde tanıştığım biriydi sulh için görüşsün dediğim. Görüştüğüm kişi Mustafa Korkmaz. Karslı Kürt dediğim kişi ise İsmail" yanıtını verdi.

ÇETİN DEDOĞULLARI: İŞİ ORGANİZE EDEN ALİ KELEŞ'TİR
Ardından Dedeoğulları ailesinden sağ kalan tek kişi olan Çetin Dedeoğulları konuştu. Dedeoğulları, "Bu işin organize bir suç olduğunu biliyorum. Bu aileler aileme saldırdıklarında öldürme teşebbüsünde bulundular, abim komada kaldı. Kardeşimin kolu kırıldı. Öldürmeyi başaramadılar ama dışarıdan bir bir çıkınca Mehmet Altun'u kiralık katil olarak gönderdiler. İşi organize eden de Ali Keleş'tir. Ben kendisini daha önceden tanımam ama yalan söylüyorlar. Babamın komşusuyla kavgası olabilir ama 12 Mayıs'ta öldürmeye geldiler. Ama savcılar hepsini bir bir serbest bırakınca Mehmet Altun'u tuttular ve öldürdüler" ifadelerini kullandı.

'DERSLERİNİ İYİ ÇALIŞTIRMIŞLAR'
Dedeoğulları devamında şunları söyledi: "Mehmet Altun ailem için el kol hareketi yapıldığını söylüyor, göstersin hangi kamerada var. Derslerine iyi çalıştırmışlar. Aileme saldırdılar, hastanelik oldu ailem ama koruma kararını alan karşı taraf. Bu aileler nüfuslu olduğu için karakollarda da tanıdıkları var. Olay 3 aile tarafından organize edildi. Ailemi katlettiler, hepsinden şikayetçiyim."

DEDEOĞULLARI: KÜRT OLDUĞUMUZ İÇİN HAKARET VE KÜFÜR EDİYORLARDI SÜREKLİ
Katliamda yaşamını yitiren Yaşar Dedeoğulları'nın kardeşi Ayfer Karasu konuştu. Karasu, "Kürt olduğumuz için sürekli bize küfür ediliyordu. Hakaret ediyorlardı, tehdit ediyorlardı. Abimin evi yol üzerinde olduğu için gelen giden onlara küfür ediyordu. Adaletin yerini bulmasını istiyorum" diye konuştu. Yaşar Dedeoğullarının abisi Cengiz Rıfatoğlu, "Hepsinden şikayetçiyim" derken, Yaşar Dedeoğulları'nın kardeşi Filiz İşke de "Keleş ve Çalık ailesi bir gün ben abimlerdeyken geldiler ve 'Kürtler sizi buradan göndereceğiz' diyerek tehdit ettiler. Adalet istiyorum, şikayetçiyim" diye belirtti.

'KURBAN SEÇTİLER'
Yaşar Dedeoğulları'nın kardeşi Öner Rıfatoğlu, "Hepsi katliamdan geç haberlerinin olduğunu söyledi. Ellerini vicdanlarına koysunlar. Kurban seçtiler. Yalan konuşuyorlar. Adalet yerini bulamayacak mı? Gereken neyse yapılsın" sözleri üzerine salondakiler alkışladı.

Duruşma müşteki avukatlarının beyanlarıyla devam ediyor.