29 Mart 2024 Cuma

DEDEF: Munzur'da rant projesine izin vermeyeceğiz

DEDEF, Munzur Gözeleri'nin "peyzaj düzenlemesi" adı altında talan edilmek istendiğini belirterek, bu rant projesine izin vermeyeceğini belirtti.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Munzur Koruma Kurulu, "peyzaj düzenlemesi" adı altında Munzur Gözeleri'nin talan edilmesine karşı açıkla yaptı.

İSTANBUL
Kadıköy Rıhtımda, "Munzur'a dokunma, Munzur Gözleri’nde talana hayır" yazılı pankart ile "Munzuruma dokunma", "Munzur özgürdür, özgür akacak” dövizleri ve Munzur Gözelerinin fotoğrafları taşındı. Eylemde lokma dağıtıldı.

Açıklama yapan DEDEF Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Güntaş, Munzur Gözeleri’nin, Munzur Nehri’nin kaynağı olduğunu söyledi. Sadece Munzur Nehrinde "salmo munzuricus" isimli endemik Alabalık türünün bulunduğunu belirten Güntaş, "Anılan alabalık türü Munzur Gözeleri ve yakın yerlerde sazlık alanlarda yumurta bırakmakta olup Munzur Gözeleri ve çevresinde insan etkileşimini arttıracak yapılar öngörülmesi alabalık türünün habitat alanlarına zarar verecek ve türün neslinin yok olması dahi gündeme gelebilecektir" dedi.

'İNANCIMIZA TAHAMMÜLÜ OLMAYANLAR ORAYI DÜZENLEYEMEZ'
Alevi-Kızılbaş inancı için kutsal bir mekan olan Munzur Gözeleri’nde hayata geçirilmeye çalışılan “peyzaj projesinin” inanç, kültür ve hafızaya müdahaleyle eşdeğer olduğunu vurgulayan Güntaş, "Dersimliler için kutsallığı olan inanç merkezlerine ve topraklarına büyük şirketlerin sokulması bu alanların ihaleye verilmesi yanlıştır ve kabul edilemez. Bilimsel raporların hiçe sayılarak, yapılmaya çalışılan bu proje yaşam alanlarımıza yönelik bir yıkım projesidir. Gözeler ziyaret alanımızdır, inancımıza tahammülü olmayanlar orayı düzenleyemez" şeklinde konuştu.

'MUNZUR GÖZELERİNİN KORUNMASI İÇİN GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALIDIR'
Güntaş, şöyle devam etti: "Halkın, kanaat önderlerinin, ekoloji hareketlerinin, demokratik kitle örgütlerinin görüşleri, rızalığı alınmadan Munzur Gözelerine yapılacak herhangi bir müdahaleye izin vermeyeceğimizi belirtmek isteriz.

"Gelinen aşamada Munzur Gözeleri havzasının korunması için mevzuatta belirtilen tüm tedbirler alınmalıdır. Bu kapsamda Gözelere 1. derece Doğal Sit Alanı'nı olduğunu belirtir tabela konulmalı, alandaki Alan Koruma Kılavuzu istihdam edilmeli, Munzur Gözeleri inançsal ritüeller icra etme dışında etkileşime kapatılmalıdır. Tuvalet giib yapıların bilimsel açıdan en uygun alana yapılması gerekmektedir. Sit alanı ve koruma alanının olduğu gibö kalması, doğallığının bozulmadan yapılması. Ziyaret, Yeşilyazı, Ada ve Koyungölü köylerinin atıklarının arıtma sisteminin oluşturularak alan dışına taşınması gerekmektedir. Sit alanı içerisinde bulunan metruk yapının vb. yapıların kaldırılması gerekmektedir." 

ANKARA
Dersimliler Derneği (Dersim Der) binasında gerçekleşen toplantıda, "Munzur'a dokunma, Munzur Gözleri'nde talana hayır" pankartı açıldı.

Açıklama yapan Dersim Der Yönetim Kurulu Üyesi Aysel Ekmekçi, Dersim'im tarihten bu yana iktidarların hedefinde olduğunu, Munzur Gözeleri'nin rant kapısı olmadığına söyledi.

Munzur Gözeleri'nin birinci derece sit alanı olduğuna dikkati çeken Ekmekçi, binlerce yıldır doğal dokusunun korunduğunu söyledi.

Munzur Gözeleri'nin Alevi inancında kutsal olduğunu vurgulayan Ekmekçi, herhangi bir müdahaleye izin vermeyeceklerini ifade etti.

DEDEF Adana'da da açıklama yaptı. Eyleme, ESP üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.