24 Nisan 2024 Çarşamba

DEDEF: 18. Munzur Festivali'ni gerçekleştireceğiz

DEDEF, İHD İstanbul Şube binasında düzenlediği basın toplantısında "Dersim Dernekleri Federasyonu olarak Munzur Kültür ve Doğa Festivalini her yıl olduğu gibi bu yılda gerçekleştireceğimizi duyurmak istiyoruz" dedi.
Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), "Munzur'un çoşkusuyla 26-29 Temmuz'da 18. Munzur Doğa ve Kültür Festivalinde buluşalım" şiarıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında basın toplantısı düzenlendi.
 
Dersimli sanatçıların da katıldığı basın toplantısında konuşan DEDEF Genel Sekreteri Hasan Şen, "Munzur Kültür ve Doğa Festivali OHAL koşullarında, Dersim halkının doğasız, Dersim doğasının insanız kaldığı, siyasi iktidarların ve sermayenin Dersim'e yönelik zalim uygulamalarına karşı ortaya çıktı" dedi. Sokağa çıkma yasaklarıyla, baskıyla oluşturulmuş korku çemberinin kırıldığını, her şeyin karneye bağlandığı zamanlarda ekmeğin, tuzun özgürleştirildiğini ifade eden Şen, "Sürgünün ve toprağına özlemin dermanı oldu. 1994 köy boşaltmaları, baraj ve HES projeleri ve devlet baskısına karşı halkın çığlığı oldu" diye kaydetti.
 
Munzur Kültür ve Doğa Festivali; insansızlaştırılmak, talan edilmek ve teslim alınmak istenen bir kentin varoluş mücadelesinde yerini aldığının altını çizen Şen, "Munzur Kültür ve Doğa Festivali; bir halkın tarihine, kültürüne, inancına ve doğasına sahip çıkma çabasının adı oldu. Varlık nedenini o kadar güçlü ve o kadar güzel gerçekleştirdi ki halklarımızın ilgisini ve teveccühünü kazandı. Dersim'in vazgeçilmezi oldu" diye belirtti.
 
2017 yılında Tunceli Valiliği ve kayyum atanan belediye başkanlığının, halkın festivaline el koyduğunu söyleyen Şen, kamuoyunun tepkisiyle belediyenin düzenlemek istediği festivali yapmaktan vazgeçtiğini hatırlattı. Şen, "Dersim halkının yapmak istediği asıl festivali ise OHAL'i bahane ederek yasaklamak istendi ve festivali yasakladığını duyurdu. Ancak Dersim halkının yüksek itirazı ve festivalin halkın olduğu fikri kamuoyunda yankı bularak Dersim halkı festival yapmak için kendi toprağına akın edip çok yoğun program olmasa da festival kutlamasını gerçekleştirdi" dedi.
 
Bu yıl ülkede yaşananlar ve yaklaşan seçimden dolayı kamuoyunda Munzur Kültür ve Doğa Festivali olup olmayacağı belirsizliği yaşandığını ifade eden Şen, "Dersim Dernekleri Federasyonu olarak Munzur Kültür ve Doğa Festivalini her yıl olduğu gibi bu yılda gerçekleştireceğimizi duyurmak istiyoruz. Buradan karar mercilerine çağrıda bulunarak festivalimizin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz" diye konuştu.
 
Şen'nin ardından konuşan sanatçı Şenol Akdağ, "Dersimli sanatçılar olarak dersim derneklerin çağrısına kulak verip orda olacağız. Barajlara karşı doğa katliamlarına karşı türkülerimizle orda olacağız" dedi.
 
"Festivalin önünde hangi engel olursa olsun bizler sahip çıkacağız" diyen sanatçı Kibar Aslan, halkı festivale sahip çıkmaya çağırdı.
 
Son olarak konuşan sanatçı Erdal Demir, "Baskı, inkar ve imha politikasının bir sonucu olarakMunzur Kültür ve Doğa Festivali engellemeye çalışılıyor. Dersim'in insansızlastırlması için yapılan bir politikadır. Bütün toplumsal dinamikler bu festivalde yer almalıdır" ifadelerini kullandı.