18 Mayıs 2024 Cumartesi

Dede: Katledilişinin 5. yılında Kemal Kurkut'u andı

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Dede, katledilişinin 5. yılında Kemal Kurkut'u andı. Dede, Kurkut'un katledilişini fotoğraflarla ortaya çıkaran gazeteci Abdurrahman Gök'ün 20 yılla yargılandığına dikkat çekti.

Üniversite öğrencisi Kemal Kurkut, Diyarbakır'da 21 Mart 2017'de Newroz'a katılmak için geldiği kutlama alanı girişinde polisler tarafından "canlı bomba" olduğu iddiasıyla sırtından vurularak katledildi.

Henüz 23 yaşında, güzel sanatlar fakültesi öğrencisi Kemal'in bedeni kanlar içinde bırakıldı ve ambulans alana dakikalarca gelmedi. Canlı bomba olmadığı üzerinde kıyafet olmamasından da çok net anlaşılan Kemal Kurkut göz göre göre katledildi.

DEDE, KEMAL KURKUT'U ANDI
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, katledilişinin beşinci yılında Kemal Kurkut'u andı.

Kurkut'u katleden polislerin koruma altına alındığını belirten Dede, "Kolluk kurumlarından mahkemelere, Adli Tıp Kurumu'ndan valiliğe kadar tüm devlet kurumları bahse konu cinayetin ört bas edilmesi için canhıraş çalışmaya devam etmiştir. Ve sonunda sanık polisler hakkında beraat üzerine beraat kararları verilmiştir" dedi. 

'KATLİAMI ORTAYA ÇIKARAN GAZETECİ GÖK 20 YILLA YARGILANIYOR'
Dede, şöyle devam etti: "Yerel mahkeme tarafından sanık polisler hakkında verilen beraat kararının, ATK tarafından hazırlanan raporun, İstinaf Mahkemesinin eksik gerekçelerle verilmiş beraat kararının bozulup fiilin bağlayıcı emir kuralı içerisinde işlendiği dolayısıyla ceza verilmesine yer olmadığı şeklindeki kararının, valiliğin olayın hemen ardından yaptığı açıklamanın ve Kemal'in polisler tarafından katledilişini fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök'ün bugün 20 yılla yargılanıyor olmasının ne anlama geldiği çok açıktır.

'YAŞANABİLİR BİR DÜNYA KURACAĞIZ'
Kemal Kurkut'un görünen ve görünmeyen tüm katilleri halkların nezdinde mahkum edilmiştir. Katilleri aklayan mahkemeler de o katillerle birlikte tarihin karanlık sayfalarında yerini almıştır. Kemal Kurkut'u katledenleri de onları aklayanları da yine, yeniden her gün kınıyoruz, kınamaya da devam edeceğiz. Yeni bir yılı, inancı, direnişi, barışı ve özgürlüğü simgeleyen bu tarihi günde katledilen Kemal Kurkut'u özlemle anıyor, Kemal Kurkut şahsında katledilen tüm gençlerimize demokrasi ve barış mücadelesini büyüteceğimizin ve daha yaşanabilir bir ülke ve dünya yaratacağımızın sözünü veriyoruz."