3 Mayıs 2024 Cuma

DBP: Êzidî katliamını 7. yılında lanetliyoruz

IŞİD çetelerinin Êzidîlere yönelik soykırım saldırılarının 7. yılı dolayısıyla açıklama yapan DBP, "Barbarlığa karşı kadınların öncülüğünde büyüyen Êzidî halkının direnişlerini selamlarken, bu katliamı bir kez daha lanetliyoruz" denildi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), 2014 yılında IŞİD çetelerinin Êzidîlere yönelik soykırım saldırılarının 7. yılına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "3 Ağustos 2014 tarihi Şengal, Ortadoğu ve hatta tüm dünya için unutulmayacak ve insanlık onurunu zedeleyen bir soykırım, bir kadın kırımı olarak tarihteki yerini aldı. 3 Ağustos 2014'te barbar çetesi IŞİD tarafından işgal edilen kutsal mekan Şengal, inançları ve kültürlerinden dolayı, katliamlara ve saldırılara maruz kalan kadim Êzidî halkının yüz binlercesi yerinden yurdundan edildi. On binlercesi katledildi, on binlerce kadın, çocuk köle pazarlarında satıldı ve binlercesi hala kayıp. Yakın tarihimizin en büyük katliamı, soykırımı ve trajedisiydi yaşananlar" diye belirtildi.

Musul ve Telafer'in IŞİD tarafından işgal edilmesinden sonra sıranın Şengal'e geleceğinin belli olduğu kaydedilen açıklamada, "Irak ordusu bunun farkındaydı ve Musul'dan sonra Şengal'i terk etti. Şengal'den çekilirken birçok ağır silahını da geride bırakarak IŞİD'in eline geçmesine neden oldu" denildi.

Büyük direniş ve savaştan sonra 3 Kasım 2015'te Şengal IŞİD'ten kurtarıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Şengal'in kurtarılmasıyla birlikte kentte Êzidîlerden oluşan özerk bir yönetim ve öz savunma gücü olan Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ve Êzidî Kadın Birlikleri (YJÊ) birlikleri kuruldu. Bu Êzidîler için tarihi bir adımdı. Êzidîlerin tarih boyunca 73 defa katliama uğramalarının başında öz savunmasız olmaları geliyordu. Öz savunması olmayan topluluklar, halklar her zaman katliamla karşı karşıyadır" ifadeleri kullanıldı.

DBP "73. fermanın üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen acılar hala ilk günkü gibi hafızalarda canlı olsa da, Êzidî halkı özellikle kadın mücadelesini büyüterek, yaralarını sarmaya devam ediyor. Êzidî halkına uygulanan ve 73. ferman olarak kabul edilen bu soykırım yıldönümünde tüm dünya tarafından tanınmalıdır. Barbarlığa karşı kadınların öncülüğünde büyüyen Êzidî halkının direnişlerini selamlarken, bu katliamı bir kez daha lanetliyoruz" diye belirtildi.