19 Mayıs 2024 Pazar

DBP Eş Genel Başkanı Arslan tahliye edildi

Tutuklu yargılanan DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
TSK'nın Efrin'e yönelik operasyonuna ilişkin açıklamalar ve siyasi parti faaliyetleri kapsamında çeşitli tarihlerde katıldığı eylem ve etkinlikler nedeniyle 8 Şubat'ta Diyarbakır'da tutuklanan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, yargılandığı davada tahliye edildi. 
 
Mehmet Arslan hakkında "örgüt üyesi olma" iddiasıyla açılan davanın 4. duruşması Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmayı HDP Diyarbakır Milletvekilleri Selçuk Mızraklı, Remziye Tosun ile HDP ve DBP yöneticileri izledi.
 
Arslan'ın Rize Kalkandere L Tipi Hapishanesi'nden Adana Kürkçüler Hapishanesi'nde sevk işlemleri nedeniyle duruşmaya SEGBİS ile bağlanamadı.
 
Duruşmada, Arslan'ın avukatları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesinin "düşünce ve ifade özgürlüğü" ile "siyasi partilerin faaliyetlerine" ilişkin verdiği içtihat kararlarını geniş bir savunma ile sundu.
 
Arslan'ın faaliyetlerinin "siyasi partilerin faaliyeti kapsamında" gerçekleştiğini ve ifade ettiklerini "düşünce ve ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirilmesinin gerektiğini belirten avukatlar, müvekkillerinin beraatıyla birlikte tahliyesini talep etti.
 
Savcı, Arslan'ın üzerine atılı suçların 100/3 maddesinde yer alan katalog suçlardan olduğunu, sanığın üzerine atılı suçları işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin bulunması ve adli kontrol tedbirlerin yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutukluluğunun devamına karar verilmesini talep etti.
 
Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, Arslan'ın tutuklu kaldığı süre, delil durumu gözetilerek başka suçtan tutuklu ve hükümlü değilse adli kontrol şartı uygulanarak tahliye edilmesine karar verdi.
 
DBP Eş Genel Başkanı Arslan hakkında duruşma görülürken Arslan'ın Rize Kalkandere Hapishanesi'nden Adana Kürkçüler Hapishanesi'ne nakli kararı bulunduğunu, Arslan'ın nakil nedeniyle yolda olduğu öğrenildi.