17 Mayıs 2024 Cuma

Davutpaşa Aileleri: Adalet istiyoruz

Davutpaşa patlması davasının karar duruşması öncesi açıklama yapan aileler yerel mahkeme kararını cezaları az buldukları için temyiz ettiklerini kaydetti, Yargıtay'ın cezaları daha da azaltan kararına tepki gösterdi.
Davutpaşa Patlaması Davası'nın Yargıtay kararından sonraki karar duruşması Bakırköy Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeden önce adliye önünde Adalet Arayan İşçi Aileleri basın açıklaması yaptı.
 
Eylemde ilk sözü Davutpaşa patlamasında eşi Gülhan Çabuk'u kaybeden İdris Çabuk aldı. 10 yıldır mücadele ettiklerini söyleyen Çabuk, "Ama görüyoruz ki maalesef iş cinayetlerinde sorumlular ceza almıyor ya da çok az bir ceza ile kurtuluyor. Bizim istediğimiz, 10 yıl önce söylediğimiz gibi iş cinayetlerinde sorumlu olanlar adaletli bir yargılamaya birlikte hak ettikleri cezayı alsınlar. Eğer almış olsaydılar iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı her sene artmazdı. Biz bugün duruşmaya gireceğiz bir karar verilecek. İnsanların iş cinayetlerindr hayatını kaybetmemeli için kural koyucuların görevlerini yapmalarını istiyoruz" diye konuştu.
 
İŞ KAZASI DEĞİL CİNAYET
 
Patlamada kardeşi Heybetullah Güleç kaybeden Hakkı Güleç, 11 senedir vicdan ve adalet mücadelesini yürüttüklerini ifade etti, adalet istediklerini vurguladı. Güleç şunları söyledi:
"Bu dava sadece bizim için önemli değil, bu dava da vereceğiniz karar işçi cinayetlerine ya dur diyecek ya devam diyecek. 21 kişinin hayatına sebep olanlar elini kolunu sallayarak geziyorlar, görevlerini başındalar, terfi ediyorlar. Buradaki ailelerin sesine ses verin. İş kazası değil birileri üç kuruş kazansın diye bu ölümler oluyor. Savcılar ve hakimler buna kaza dedikçe işçiler ölmeye devam edecek. Parlamentoda vekiller iş kazası dedikçe işçiler ölmeye devam edecek. Basın buna iş kazası dedikçe işçiler ölmeye devam edecek. İşçilerin ölmemesi için bizim söylemlerimizi değiştirmemiz lazım. İş kazası değil cinayet. Bu adalet saraylarında biz adalet görmedik işçilerin kanlarına girenler mükafatlandırılıyor. Bugün burada görülecek duruşma sadece Davutpaşadaki aileleri ilgilendirmiyor, herkesi ilgilendiriyor."
 
Ailelerin avukatlarından Özlem Özkan bugün karar duruşması nın görüleceği vurgu yaparak, "10 seneyi aşkın adalet mücadelesi bizi yordu. Adaletin ortaya çıkarılması ve sorumluların yargılanması için mücadele ettik. Mahkemenin 2 sene önce verdiği karar kısmende olsa taleplerimizi karşılayacak yöndeydi. Ancak yargıtay bu kararı bozdu. Mahkeme de yargıtayın bu kararına uyma yönünde bir karar verdi. Bugünde nihai kararını açıklayacak" dedi.
 
Aileler eylemin ardından patlamadan sonra gerçekleşen hukuki süreci anlatan bildiriler dağıttı.