19 Mayıs 2024 Pazar

Darülaceze'de çocuklara şiddetin sorumluları yargılansın talebi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Darülaceze'de çocuklara yönelik şiddet uygulayan görevliler hakkında yasal işlem başlatılması çağrısında bulundu.

Darülaceze'de kalan 7 çocuğa hastabakıcılar tarafından şiddet uygulanması üzerine kurum tarafından soruşturma başlatılmıştı. Şiddetin, kamera görüntülerine birden fazla kez yansımasına rağmen söz konusu şahıslara kınama ve ücret kesintisi yapılmıştı.

Konuyla ilgili basın açıklaması gerçekleştiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi, soruşturma sonucunda ulaşılan bilgilerin savcılıkla paylaşılmasını ve olaya göz yuman yöneticiler hakkında işlem başlatılmasını talep etti.

Sendika adına konuşan İpek Deniz, "Darülaceze çocuk yuvasında kalan bir çocuğun hastaneye gönderilip hastane doktoru tarafından şiddete maruz kalma belirtilerinin olduğuna dair ihbarlar bulunulmuştur. Bunun üzerine kurum yöneticileri tarafından kamera görüntüleri incelenmiş, soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma sonrasında, dayak, taciz ve şiddetin sistematik olduğu görülmüş, dayakçı bakıcı ve öğretmenler göstermelik cezalara çarptırılarak olayın esas sorumluları gizlenmiştir" dedi.

Deniz sözlerini şöyle sürdürdü: "Oysa kimsesiz çocukların maruz kaldıkları dayak, şiddet ve taciz göstermelik cezalarla geçiştirilecek kadar hafif değildir ne yazık ki. Çocukların maruz kaldığı çirkin olaylar kamera görüntüleri ile sabit olmasına rağmen, olayı örtbas edebilmek ve olayı kurum dışına aktarabilmek için, şiddete maruz kalan 0-6 yaş grubu yedi çocuğu, herhangi bir psikolojik destek sağlanmadan, değişik yurtlara gönderilmişlerdir."

"Bu vahim olayın gerçekleşmesinde ilgili yönetim kadrolarının, bölüm sorumlularının hiç mi sorumluluğu yoktur?" diye soran Deniz, sorumlular hakkında herhangi bir savcılık soruşturması açılmamış olmasının, olayın örtbas edildiğinin ispatı olduğunu söyledi.

Ayrıca Kurum Başkanı Hamza Cebeci'nin, "çocukta bulunan morlukların doğum lekesi olduğu" yönündeki iddiasına dikkat çeken Deniz, "Daha öncesinde kendisinin açmış olduğu soruşturmayı ve verilen cezayı unutmuş olmalıdır" dedi.

BASIN KURULUŞLARINA 'ŞİDDET YOK' MAİLİ
Açıklamaya göre, konunun TBMM'de gündeme getirilmesinden sonra, yönetim tarafından yayınlanan yazı ile, kurum içerisindeki baskı ve mobbing uygulamaları arttı.

Yine kurumdan çalışanlara gönderilen yazıda bu konuyu basına taşıyan, gündemine alarak haber yapan basın yayın organlarına kurumda şiddet olmadığını bildirmeleri, bunu yaparken de kişisel değil kurum mail hesabından göndermeleri istendi.