24 Nisan 2024 Çarşamba

Dardanel'deki 'çalışma kampı' protesto edildi

Çanakkale'de kurulu Dardanel Gıda Fabrikasında koronavirüs tespit edilmesi üzerine başlatılan "kapalı devre çalışma" uygulaması şirketin genel müdürlüğü önünde protesto edildi.

Çanakkale'de bulunan Dardanel Gıda Fabrikasında bazı işçilerde koronavirüs tespit edilmesi üzerine hayata geçirilen kapalı devre çalışma uygulaması şirketin İstanbul Tarabya'da bulunan genel müdürlük binası önünde protesto edildi.

DİSK üye ve yöneticileri tarafından düzenlenen eylemde "Köle değil işçiyiz, birleşince güçlüyüz", "Dardanel işçisi köle değildir" sloganları atıldı. Basın açıklaması öncesinde yapılan kısa yürüyüş sırasında "Bu iş yeri, işçilere ve sağlığa zararlıdır" pankartı taşındı.

Eylemde konuşan Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Ozak, "Bugün Dardanel patronunun işçi sağlığını yok sayan kar hırsı nedeniyle toplandık. İşçiler sahipsiz değildir. Bu kanunsuz çalışmayı uygulamak bu kadar kolay olmayacak. Her krizi fırsata çevirmek isteyen patronlar karşılarında işçilerin örgütlü gücünü görecektir" dedi.

SERDAROĞLU: İŞÇİLER SERMAYENİN İNSAFINA TERK EDİLDİ
Daha sonra söz alan DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, "Hukuksuzluğu, insan hakkı ihlalini protesto etmek için geldik. Ülkemiz maalesef yasalarla yönetilmiyor. Ülkemiz keyfi yönetiliyor. Özellikle Kovid-19 salgınıyla birlikte bir kez daha gördük ki işçiler sermayenin insafına terk edildi. Biz salgının başından beri 'İşçiler virüsle başbaşa bırakılmasın' çağrısı yaparken, bir çok fabrikada işten kaçınma hakkını kullanırken özellikle sendikasız iş yerlerinde işçiler fabrikalarda karantinaya alınıyor. Başta Dardanel olmak üzere tüm işverenleri protesto ediyoruz" dedi.

ASLAN: BU KARAR PATRONLARIN TALEBİ DOĞRULTUSUNDA ALINDI
Eylemde basın açıklamasını ise DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan okudu. Dardanel patronunun binin üzerinde işçiyi fabrikada alıkoyduğunu hatırlatan Aslan, İl Hıfzısıhha Kurulunun ise fabrikayı kapatmak yerine kölece çalışma koşullarına onay verdiğini dile getirdi. Fabrikanın 15 gün süreyle kapatılması gerektiğini söyleyen Aslan, "Bu karar insanlık dışı bir karardır. Bu karar işçileri kölece çalıştırma kararıdır. Bu karar MÜSİAD ve MESS'in talepleri doğrultusunda alınan bir karardır. Bu karar derhal geri alınmalı. İşçiler aileleriyle birlikte yaygın testten geçirilmeli" dedi.