1 Mayıs 2024 Çarşamba

Danıştay'dan karar: Üniversitede bildiri dağıtan öğrenci uzaklaştırılacak

Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği?nde yapılan değişikliklerle üniversitelerde bildiri dağıtan öğrencilerin eğitim hakkının kısıtlanması Danıştay'ın onayıyla yürürlüğe girdi. Daha önce düzenlemeye karşı dava açan ve yürütmeyi durdurtan Eğitim-Sen, beş yıl aradan sonra verilen iptal kararına tepki gösterdi. Üniversitelerde bildiri dağıtan öğrenciler hakkında kınama ve uzaklaştırma cezasının yolunu açan düzenlemenin Danıştay'ın kararıyla tekrar yürürlüğe konulması tepki çekti. Eğitim-Sen'in açtığı dava doğrultusunda düzenlemenin yürütmesi durdurulsa da beş yıl sonra verilen kararla iptal istemi reddedildi.

7 Kasım 2013’te Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak yükseköğretim kurumlarında izinsiz bildiri dağıtmak, kınama cezası gerektiren eylemler arasına dâhil edilmişti. Öğrenciler hakkında soruşturma başlatılması durumunda ise sürecin tamamlanması beklenmeden üniversiteye giriş cezası getirilerek, öğrencilerin eğitim hakkı ihlalinin önü açılmıştı.

Eğitim-Sen'in söz konusu değişiklere itirazı sonucu Danıştay 8’inci Dairesi’nce düzenlemenin yürütmesi 30 Nisan 2014’te durdurulmuştu. Danıştay, yönetmelik değişikliğinin, kınama cezasını gerektiren disiplin suçlarına "bildiri dağıtmak" fiilinin eklenmesini, “düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlali”, disiplin soruşturmasına uğramış öğrencilerin üniversite binalarına girmesinin engellenmesini ise “eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi” olarak görmüştü. Ayrıca, Ağustos 2014’te Danıştay İdari Davalar Daireleri Kurulu iki yarıyıl için uzaklaştırma cezasını gerektiren disiplin suçlarına eklenen "suç sayılan eylemleri işlemek" fiilinin de yürütmesini durdurma kararı almıştı.

Danıştay 8’inci Dairesi’nin, daha önce verdiği karardan dönmesi Eğitim-Sen tarafından kınandı. Sendika, yaptığı açıklamada, “düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlali” olarak değerlendirilen, yükseköğretim kurumlarında kınama cezası gerektiren eylemler arasında yer verilen “izinsiz bildiri dağıtmak” fiilinin iptali istemlerinin beş yıl aradan sonra reddedilmesine tepki gösterdi. Eğitim-Sen disiplin soruşturmasına uğramış öğrencilerin üniversite binalarına girmesinin engellenmesi düzenlemesinin iptalinin de reddedildiğini bildirdi.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Açmış olduğumuz davada verilen söz konusu karar, Türkiye’deki ve haliyle üniversitelerdeki demokrasi değerlerinin nasıl yok edildiğini açıkça göstermektedir. Bilinmelidir ki bu karar da çok sayıdaki benzerleri gibi yargının siyasallaşmasına örnek sayılabilecek kararların arasında yerini alacaktır. 12 Eylül cuntacılarından dahi daha yasakçı olan söz konusu düzenlemelerin tek etkisi, üniversitelerimizin antidemokratik yapısını daha fazla derinleştireceğidir” denildi. Kararı temyize taşıyacaklarını belirten Eğitim-Sen, “Düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı, eğitim hakkı ihlalinin tehdit aracına döndüğü kurumlarda üniversite fikrinin yaşaması mümkün değildir” diye kaydetti.