2 Mayıs 2024 Perşembe

Danıştay, Sortkin Deresi üzerindeki HES projesini durdurdu

Van Çatak'ta bulunan Sortkin deresi üzerine kurulan HES ve Saral-3 Regülatörü için açılan davada Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Van'ın Çatak ilçesinde, Dicle Havzası Sortkin deresi üzerinde Gökkartallar Enerji Elektrik Üretim Limited Şirketi tarafından kurulan Saral-3 Regülatörü ve hidroelektrik santrale (HES) karşı Danıştay'a yapılan başvuru sonuçlandı.

Van 4'üncü İdare Mahkemesi'nin barajın yapılmasının önünü açan kararına itiraz eden Mantaş Alabalık Çiftliği sahiplerinin başvurusunu değerlendiren Danıştay 6'ncı Dairesi, idare mahkemesinin kararını bozdu. Danıştay kararı üzerine, barajın durdurulması önündeki yasal engeller kalkmış oldu.

ÇED OLUMLU RAPORU ÇIKARILMADI
Konu hakkında bilgi veren Mantaş Alabalık Çiftliği avukatı Yılmaz Karay, çevrenin korunması ve tahribatın önlenmesinin önemine değindi. Van 4'üncü İdare Mahkemesi'nin açılan davanın süresinde olmadığı iddiasıyla reddine karar verdiğini hatırlatan avukat Yılmaz, "Danıştay 6. Dairesi ise yapılan bu başvurunun süresinde olduğunu, Van Valiliği'nin ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çatak ilçesinde ve Van ilinde askıya ÇED olumlu raporunu çıkarmadığını ya da çıkardığına dair herhangi bir olumlu evrak sunmadığından dolayı yaptığımız idari başvurunun ve davanın süresinde olduğunu kabul ederek Van 4. İdare Mahkemesi'ne görüş bildirmiştir" diye belirtti.

'MAHKEME KARARA UYMAK ZORUNDA'
Bu kararla birlikte Sortkin Deresi üzerinde kurulan HES'in Van 4'üncü İdare Mahkemesi'nin barajın durdurulması yönünde karar vermesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, Danıştay kararının Van Valiliği'nin ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın HES'lerle ilgili verilen ÇED olumlu raporlarının askıya çıkarılmadığını ortaya çıkardığını ve HES'lerle ilgili alelacele işlemlerde bulunarak halkın HES'lere karşı tepkilerini önleme amaçlı gizliden bir süreç yürütmüş olduklarının ortaya çıktığını hatırlattı.