26 Nisan 2024 Cuma

Danıştay, Çevre Şehircilik Bakanlığı itirazını reddetti

Çevre Şehircilik Bakanlığı, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasını isteyerek, karara itiraz etmişti. İtirazı değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ise bakanlığın itirazını reddetti.

Bartın Hema Termik Santrali'ne ilişkin Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan itiraz reddedildi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, konuyla ilgili "Mahkeme Hattat Holding istedi diye Çevre Düzeni planı değiştirilemeyeceğini de gözler önüne sermiştir. Bu ülkenin toprakları sermayeye değil, halka aittir" dedi.

Hattat Holding tarafından Bartın'da yapılmak istenen Hema Termik Santrali'nin Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu raporuna karşı Bartınlılar 7 Kasım'da 2 bin 119 kişinin imzasıyla dava açarak termik santralin yapımına itiraz etmişti. Dava açıldıktan bir gün sonra, 'Zonguldak-Bartın-Karabük' illerini kapsayan Çevre Düzeni Planı değiştirilerek termik santralin yapımına olanak sağlanmıştı.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Zonguldak-Bartın-Karabük Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğini yargıya taşımış ve Danıştay 6. Daire dava konusu işleme ilişkin yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Kararın gerekçesinde, termik santralin yapılabilmesi amacıyla çevre düzeni planı değişikliğine konu edilen alanın yüzde 90 oranında orman alanına isabet ettiğini vurgulanmıştı. Çevre düzeni planı değişikliği ile doğal orman alanının kaldırılarak termik santral alanının önerilmesinin yanlışlığına dikkat çekilen karar gerekçesinde, bu değişikliğin bir çevre düzeni planında olması beklenen ekolojik duyarlılık, çevresel koruma, orman alanlarının bütünlüğünün sağlanması gibi ilkelerle bağdaşmadığı ifade edilmişti.

BAKANLIĞIN İTİRAZI REDDEDİLDİ
Çevre Şehircilik Bakanlığı, yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasını isteyerek, karara itiraz etmişti. İtirazı değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu bakanlığın itirazını reddetti.

'PLAN DEĞİŞİKLİĞİ ACİLEN İPTAL EDİLMELİDİR'
Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Doğa katliamına yol açacak ve telafisi imkansız zararlar verecek plan değişikliği acilen iptal edilmelidir" dedi. Amasra'nın, tarihi, arkeolojisi ve doğal tüm varlıkları ile halkın olduğunu ve halkın kalacağını vurgulayan Tezcan Karakuş Candan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yolda Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, Bartın Platformu ile dayanışma halindeyiz. Termik santrali halk istemediğini rekor imza ile dava açarak göstermiştir. Yargı, orman alanının katline yol açan, Amasra'nın turizm, kent, tarih kültürüne ve kamu yararına aykırı olan, Hattat Holding'e özel değişiklik yapılmasını sağlayan plana geçit vermediğini bir kez daha ortaya koymuştur. Mahkeme Hattat Holding istedi diye Çevre Düzeni planı değiştirilemeyeceğini de gözler önüne sermiştir. Bu ülkenin toprakları sermayeye değil, halka aittir."