29 Mart 2024 Cuma

Danıştay: Bakanlık Türkler davasında görevini yerine getirmedi

Adalet ve İç İşleri Bakanlığı DİSK Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler'in katilinin cezalandırılmasında görevini yerine getirmediği için Türkler'in ailesine tazminat ödeyecek.
Danıştay, katilin cezalandırılmasında Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın görevini yerine getirmediği gerekçesiyle Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler'in ailesine tazminat ödenmesine karar verdi.
 
DİSK'in Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler, 22 Temmuz 1980'de evinin önünde Ünal Osmanağaoğlu tarafından katledilmişti.
 
Türkler'in ailesi, suikast zaman aşımı ile cezasız kaldığı için "hizmet kusurları bulunduğu" gerekçesiyle İçişleri ve Adalet bakanlıklarından 50'şer bin TL manevi tazminat talebinde bulunmuştu. 
 
İdare mahkemesince reddedilen talep Danıştay'a taşıdı. Danıştay 10. Dairesi 24 Ocak 2018'de incelediği başvuruyu karara bağlayarak, davalı idarelerin katilin yakalanmasında özenli davranmaması nedeniyle tazminat ödemesine hükmetti. 
 
DANIŞTAY: ADALET BAKANLIĞI GÖREVİNİ YAPMADI
 
Cumhuriyet'in haberine göre, Danıştay kararında, İçişleri Bakanlığı'nın sanığın yakalanması ve yargılanmasının gecikmesinde sorumluluğu bulunduğu beilrtildi.
 
Kararda, Ünal Osmanağaoğlu'nun kardeşine ait sahte pasaportla ülkeye giriş yaptığı, hakkında pek çok arama yazısı bulunmasına rağmen kardeşine ait kimlikle uzun yıllar rahatça dolaştığı ve Osmanağaoğlu'nun milli bir parkı işlettiği sırada yakalandığı hatırlatıldı. Bu durum dikkate alındığında İçişleri Bakanlığı'nın suçluları takip etmek ve yakalamak görevini yerine getirmediği, hizmeti hem geç hem kötü işlettiği, davanın zaman aşımına uğramasına neden olduğu vurgulanarak, sanığın olay tarihinden 19 yıl sonra yakalanmasında hizmet kusuru bulunduğu vurgulandı. 
 
KATİLİN KARDEŞİ MHP'DEN ADAY
 
Bu arada, Ünal Osmanağaoğlu'nun kimliğini kullandığı kardeşi Tamer Osmanağaoğlu, MHP tarafından İzmir 2. Bölge 1. sıradan milletvekili adayı olarak gösterildi. 2 Temmuz 2014'de yaşamını yitiren Ünal Osmanağaoğlu'nun cenazesine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, o dönem TBMM Başkanvekili olan Meral Akşener, MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan da katılmıştı.