27 Nisan 2024 Cumartesi

Danacı: Enes Kara'yı intihara sürükleyen düzeni değiştirelim

Enes'i intihara sürükleyen kapitalist sömürü düzeni değişmedikçe intihar haberlerini almaya devam edeceklerine dikkat çeken SGDF Eş Genel Başkanı Danacı, "Bu intiharlar doğal değil aynı zamanda yaşamına son veren kişilerle de alakalı değil" dedi. "Bu düzen değişmeli" vurgusu yapan Danacı, birlikte mücadele ve örgütlenme çağrısı yaptı. 

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Enes Kara, muhafazakar ailesinin baskıları nedeniyle cemaat yurdunda kalmaya zorlandı. Yurtta gördüğü baskılar için "Yaşam sevincim" kalmadı diyen Kara, gelecek kaygısı yaşadığının altını çizerek yaşamına son verdi. 

Enes'in ailesi çocuklarının yaşamını yitirmesi sonrası yaptığı açıklamada, cemaat yurdunu överek, suçu Enes'e yükledi. 

Öte yandan Enes'in 6 yıllık arkadaşı aynı baskıları fakültede çok sayıda öğrencinin yaşadığının altını çizdi. Enes'in intihara sürüklenmesinin nedenlerinin bu düzen ve uygulanan baskı olduğunu da kaydetti. 

'SEBEP KAPİTALİST SÖMÜRÜ DÜZEN'
Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eş Genel Başkanı Okan Danacı, Enes'i intihara sürükleyen nedenin kapitalist sömürü düzeni olduğunu vurguladı. "İntihar haberleriyle ilk kez karşılaşmıyoruz" diyen Danacı, İstanbul Üniversitesi öğrencisi Sibel Ünli'nin yaşamına son verme sebeplerini hatırlattı. 

'ÇOK SAYIDA KİŞİ AYNI SORUNU YAŞIYOR'
Danacı, "Bu intiharlar doğal değil aynı zamanda yaşamına son veren kişilerle de alakalı değil. Esasen bu koşulları yaratan bir düzen var. İntihara sürüklenen arkadaşlarımızın geriye bıraktığı notlarında, gelecek kaygısı yaşadığı, geçim sorunu yaşadığı, barınma sorunu yaşadığını anlatıyor, gördükleri aile baskısını anlatıyor. Arkadaşlarımız yaşama sevincinin kalmadığını, özgürlüklerinin elinden alındığından bahsediyor. Bu süreci bu şekilde değerlendirmek lazım. Bugün birçok genç bu notları gördüğünde kendi yaşadıklarını hatırlıyor, çünkü çok sayıda kişi aynı sorunu yaşıyor" dedi. 

'BU DÜZEN, KOŞULLAR İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR'
Gençlerin intihara sürüklenmesinin nedeninin bu düzeni yaratanlar olduğunu vurgulayan Danacı, "Bunu görmek lazım. Bu düzen, bu koşullar intihara sürüklüyor. Bu sistemde tutunamadıklarından, bu koşullarda yaşayamadıklarından, yaşamak istemediklerinden intihar ediyorlar. Kapitalist sömürü düzeni ve siyasi iktidar arkadaşlarımızı intihara sürükleyen düzenin sorumlusudur" diye konuştu. 

'BU DÜZEN DEĞİŞMELİ'
Bu düzenin değişmesi gerektiğine dikkat çeken Danacı, şöyle devam etti: "Bu düzen değişmedikçe, intihar haberleri gelmeye devam edecek. İnşaatta çalışırken yaşamını yitiren üniversite öğrencileri var. Çalışmak zorunda kaldıkları sisteme ettikleri sözleri çok duyduk. Bu sömürü düzeni ve onun yarattığı gelecek kaygısı, işsizlik, yoksulluk bu intiharların sebebidir. 

'ÖRGÜTLENMELİ VE BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ'
İnsanlar 13-14 yaşında gelecek kaygısı hissediyor. Gelecek de değil aslında bugün bile bu sorunu yaşıyor. Tek kurtuluş bu düzenin değişmesi. İntiharlar elbette çözüm değil. Buradan çağrımız, ölümlerin yaşanmaması için örgütlenmek ve birlikte mücadele etmek. Bu düzeni ancak örgütlü ve birlikte mücadeleyle değiştirebiliriz."