24 Nisan 2024 Çarşamba

DAKAP'tan 'Anneler Günü' eylemi

DAKAP, AKP-MHP faşist iktidarına karşı direnişi sürdüren anneleri selamladı. Emine Şenyaşar, Cumartesi Anneler, Barış Anneleri başta olmaları üzere kadınların direnişini sürdüreceğini kaydetti. 

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), Anneler Günü'ne ilişkin Adalet Nöbeti'ndeki anneler ile birlikte Koşuyolu Parkı'nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Tevgera Jinên Azad (TJA), Rosa Kadın Derneği, Adalet Nöbeti'nde bulunan tutsak yakınları ve DAKAP bileşenleri katıldı.

Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu üyesi Raife Camcı, Emine Şenyaşar ve tutsak annelerinin başlattığı Adalet Nöbeti'ne değinerek, adaletin bir an önce yerini bulması gerektiğini söyledi. Raife, hasta tutsak listesinde yer alan Aysel Tuğluk'un durumuna dikkat çekerek, "Binlerce anne adalet yerini bulsun diye her yerde alanlara çıkarak haykırıyorlar" dedi.

'EMİNE ŞENYAŞAR'IN DİRENİŞİNİ KUCAKLIYORUZ'
Basın metnini okuyan Fatma Sünbül, ana soylu toplumda annelerin rolü ve misyonunu hatırlattı. Ancak şu an var olan iktidarların kadınların kimliğini yok etmeye ve kadını aile kavramı içerisine sıkıştırmaya çalıştığını söyleyen Sünbül, "Anneler gününde ayaklarının altına cenneti serdiği bir analık makamı ve kadınlığını hizaya çektiği, kendi çocuğunun bakımını yapmakla, sadece kendi çocuğunu sevmekle yükümlü bir kul olarak tanımlamıştır. Biz bugün bu sıkıştırılmış yaşamların dışına taşarak kadının, toplumun, barışın ve adaletin inşasında emek veren, özgürlük mücadelesi yürüten anneleri konuşuyoruz. Evladının ölü bedenini buzdolabında saklamak zorunda kalan Emine Anne, Roboski'de evlatlarının parçalanan bedenlerini toplayan annelerin hakikat ve adalet arayışını kutsuyoruz. 427 gündür adalet nöbeti tutan, evlatlarının zalimce katledilişinin acısını kamusal alana taşıyan Emine Şenyaşar annenin zulme karşı tek başına direnişini kucaklayarak acısını paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

'BARIŞ ANALARININ GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ'
Cumartesi Anneleri'nin direnişine dikkat çeken Sünbül, "893 haftadır evlatlarının akıbetini sormuş ve failleri belli cinayetlerin izinde acılarını toplumsal alana taşıyarak bir mücadeleye dönüştürmüşlerdir. Barış anneleri; muktedirin tüm savaş söylemlerine, maniple ettiği topluma karşı şiddetsiz bir yaşamı ve barışı gün be gün, ilmek ilmek örerek mücadelelerini büyüterek kadın özgürlük mücadelesine de yeni alanlar açmıştır. İktidarların onlar 'terörist annesi' diyerek kutsal annelik rolünün uzağına attığı anneler, barış ısrarları ve yaşadıkları acıyı başka annelerin yaşamaması yönünde açığa çıkardıkları toplumsal bilinçle kutsanmışlardır. Onların muktedirin kutsanmasına ihtiyacı yoktur. Barış analarının analar gününü kutluyor, mücadelesini kucaklıyoruz" dedi.

'ATAERKİ KARŞISINDA DİRENEN KADINLARIN GÜNÜ KUTLU OLSUN'
Tutsak yakınlarının Diyarbakır, Van, İzmir ve İstanbul'da başlattığı Adalet Nöbeti'ne hatırlatan Sünbül, şöyle devam etti: "Adalet çağrısı yapan annelerin adalet çığlıklarını duyuyor, seslerine ses oluyoruz. Dersim Üniversitesinde öğrenciyken iki yıldır haber alınamayan Gülistan Doku'nun akıbetini soran annesi Bedriye Doku'nun mücadelesini selamlıyor anneler gününü kutluyoruz. Biyolojik olarak üremeyi reddederek çocuk doğurmamış ancak yaşamın başka alanlarında emeği çoğaltarak mücadele yolunu seçmiş, kadın özgürlük mücadelesi yolunda yaşamını şekillendirmiş tüm yoldaşlarımızı da saygıyla selamlıyoruz. İktidarın ürettiği şiddete, savaşa, yoksulluğa, diline ve bedenine yönelen saldırılara ve asimilasyon politikalarına karşı her gün kadınlığı, yaşamı ve umudu yeniden üreten tüm analar devrimci bir mücadele vermektedir. Ataerki karşısında direnen, mücadele eden, bedel ödeyerek kadınlığını yeniden üretmiş tüm anaların günü kutlu olsun."

ADA: BU ZULME SON VERİLSİN 
Tüm annelerin Anneler Günü'nü kutlayan Reşahat Ada, "Çocuklarımıza uygulanan baskılardan kaynaklı ne diyeceğimizi bilemiyoruz. Kanımın son damlasına kadar çocuklarımızın yolunda ilerleyeceğiz. Bizler cezaevinden tabutların çıkmasını istemiyoruz. Ankara'ya kadar gittik, ancak bir sonuç alamadık. Cumhurbaşkanı kendi çocuklarında 3 nün uzak dursun. Belki bizim acımızı anlarlar. Yeter artık, bu zulme son verilsin" dedi.

ANNELER POLİS SALDIRISINI ENGELLEDİ
Açıklama esnasında kadınlara destek vermek amacıyla parktan geçen gençlerin "An serkeftin an serkeftin" sloganı ve alkış çalması üzerine polis saldırmak istedi. Bunun üzerine anneler, polislerin gençlere saldırısını engelleyerek, "Biz buraya adalet mücadelesi vermek için geldik. Ancak siz bize destek olan gençlere saldırıyorsunuz, bu durumu kabul etmiyoruz. Bu gençlerin bizim çocuklarımızdan hiçbir farkı yoktur" diye tepki gösterdi. 

Annelerin polise karşı çıkması üzerine polis gençleri GBT adı altında taciz etti. "Bijî berxwedana zindana", "Jin jiyan Azadi", "Bijî berxwedana dayikan" ve "Hak hukuk adalet" sloganları ve alkışlarla son buldu.