1 Mayıs 2024 Çarşamba

DAKAP: Aysel Tuğluk'la dayanışmayı sürdüreceğiz

Aysel Tuğluk başta olmak üzere hasta tutsakların durumuna dikkat çeken DAKAP, özgür ve eşit bir yaşamı kurmak için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. 

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP),  Aysel Tuğluk başta olmak üzere hapishanelerde tutulan hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla Yenişehir ilçesinde bulunan Hazal Park'ta basın açıklaması gerçekleştirdi. "Parastin jina parastina civakêye, Denizler, Ayseller, Garibeler isyanımızdır" pankartının açıldığı açıklamada, kadınlar adına basın metnini, HDP Yenişehir ilçe Eşbaşkanı Remziye Sızıcı okudu.

Kürdistan'da kadınların başlattığı Adalet Nöbet'lerine destek verilmesi gerektiğini söyleyen Sızıcı, tüm bu direnişlere karşı kadınlara yönelik saldırılarda da artışın söz konusu olduğunu belirtti. Sızıcı, "Ülkenin içinde olduğu kaosun gün be gün büyüdüğü bu dönemde ısrarla demokrasi eşitlik ve adalet mücadelesi vermek biz kadınlar için yaşam gerekçesi olurken iktidar ve yandaş medya adeta 3 maymunu oynamaya devam ediyor. Adalet bir toplumun vazgeçilmezidir. Adalet yoksa orada şiddet, zulüm ve ölüm vardır. Bir devlette yargı iktidar eliyle kararlar veriyorsa orada adalet ölü demektir" dedi.

"Sistematik bir şekilde kadın cinayetleri işleniyor ama yargı katilleri korumaya devam ediyor" diyen Sızıcı, Deniz Poyraz'ın ve sonrasında ırkçı saldırılar sonucunda katledilen kadınları hatırlattı. Kadınların en önemli gündemlerinden birinin hasta tutsaklar olduğunu söyleyen Sızıcı, "İnsan hakları örgütlerinin verilerine göre zindanlarda bin 612 hasta tutsak bulunuyor. 600 küsür tutsağın durumu kritik aşamada. Ama ısrarla ATK'nin bu tutsaklar için zindanda kalabilir yönünde rapor veriyor olması insan vicdanını yaralayan bir durum. Türkiye nin imzaladığı insan hakları evrensel bildirgesinin hiçbir maddesi uygulanmıyor. Altında imzası bulunan uluslararası sözleşmeler ve bu sözleşmelerden doğan mekanizmaların bağlayıcılığı  olmasına rağmen  birey hak ve özgürlükleri savunulmuyor,  açık cezaevine dönen ülkede adeta tutsaklar ölüme terk ediliyor. Geçen aralık ayında hapishanelerden 7 cenazenin çıkması durumun vahametini ortaya koyuyor" diye konuştu.

Kandıra Hapishanesinde katledilen Garibe Gezer'i anan Sızıcı, "Aralık  2016'dan bu yana Kocaeli 1 nolu F Tipi Cezaevi'nde tutulan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk un ciddi tedavi gerektiren ağır hastalıkları olmasına rağmen cezaevinde tutulması  temel insan haklarına aykırıdır. Ortamları oluşturmak yerine hücrelerde tek başına tutma, ağır tecrit koşullarında bırakma, bile bile ölüme davetiye çıkarmaktır. Ayse Tuğluk ile dayanışma içerisinde olmaya devam edeceğiz. Bizler buradan bir kez daha ilgili kurumlara çağrıda bulunuyoruz. Herkesin bir gün adalete ihtiyacı olacaktır. Toplumsal vicdan sahibi olmak insan olmaktan geçer. Yaşamı kurmak ve güzelleştirmek biz kadınların elinde. Elde edeceğimiz özgür ve eşit bir yaşam için adaleti savunmaya ve mücadele etmeye ısrarla devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Açıklama, "Hak hukuk adalet direnerek gelecek" sloganı ve alkışlar ile son buldu.