29 Mart 2024 Cuma

DAD: Çorum katliamında yaşamını yitirenleri anıyoruz

Çorum katliamının 40. yılına ilişkin açıklama yapan DAD Ankara Şubesi, "Çorum Katliamı 1980 yılının Mayıs ayında başlayıp Temmuz ayına kadar devam eden ve Alevi kırımına dönüşen bir katliamdır. Çorum'da katledilen canlarımızı saygıyla anıyoruz" denildi.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şubesi, 27 Mayıs 1980'de başlayıp 4 Temmuz tarihine kadar devam eden ve 57 Alevi canın yaşamını yitirdiği, 300'ünün de yaralandığı Çorum katliamına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "27 Mayıs günü Gün Sazak'ın öldürülmesini bahane eden sivil faşistler 'Kana kan intikam-Kanımız aksa da zafer İslam'ın' diyerek sokağa inip Çorum'da halka saldırmaya başlamıştır" denildi.

Açıklamada, Çorum'da 1 Temmuz'a kadar yer yer saldırılara çatışarak, direnerek cevap veren Çorum halkı ve devrimciler, 2 Temmuz'daki sokağa çıkma yasağına kadar derindi. 2 Temmuz'da sokağa çıkma yasağına rağmen sivil faşistler sokakta istedikleri gibi hareket ederek önceden belirledikleri Alevilerin ve devrimcilerin evlerine katlettiği belirtildi.

Çorum katliamına "Çorum olayları" demenin hakikatin çarpıtılması olduğu vurgulanan açıklamada, "Çünkü 1980 yılında Çorum'da yaşananlar düpedüz devlet gözetiminde bir katliamdır. 1980 yılının Mayıs ayında başlayıp Temmuz ayına kadar devam eden ve Alevi kırımına dönüşen bir katliamdır. Her Alevi katliamında olduğu gibi Çorum katliamında da inançsal, fiziksel, kültürel, ekonomik soykırım sürecine tabi tutularak yaşam alanlarından kopartılan Aleviler sığındıkları yerlerde inançlarından, dillerinden, kültürlerinden uzaklaştırılıp kaba bir asimilasyon sürecine itilmişlerdir. Her katliam sonrası Aleviler hem canlarını, hem mallarını, hem de inançlarını kaybetmeyle yüz yüze kalmışlardır ve devlet her katliam sonrasında olduğu gibi demografik yapıyla oynamış, Türk İslam sentezi çerçevesinde Sünnileştirme projesini hayata geçirmiştir. Çorum'u da, Ortaca, Maraş, Sivas ve Malatya'da olduğu gibi Alevilerden arındırmaya çalışmıştır. Çorum'da katledilen canlarımızı, katliamın 40'ıncı yılında saygıyla anıyoruz" denilidi.