3 Mayıs 2024 Cuma

DAD Ankara Şubesi: Ortaca'da yaşanan katliamı lanetliyoruz

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şubesi, 5 -16 Haziran 1966 yılında yaşanan Ortaca katliamını gerçekleştirenleri lanetledi.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şubesi, 5-16 Haziran 1966 yılında Tahtacı Alevilere yönelik gerçekleştirilen Ortaca katliamının yıl dönümüne ilişkin açıklama yaptı.

12 gün süren katliam ve direnişte ne kadar insanın yaşamını yitirdiği ve yaralandığı tam olarak bilinmediği belirtilen açıklamada, "Bu bölge yerleşik durumda olan Tahtacıların (Türkmen Alevi) elinde bulunmaktaydı. Bataklığı yaşanır hale getiren Tahtacı Alevilerin elinden verimli toprakları almak için devlet selefi grupları oraya taşımış ve onların örgütlü bir şekilde köylülere saldırmasına ve katliama göz yummuştur. Kendi imkanları ile çatışan direnen Ortaca köylüleri sonrasında çoğu topraklarını terk etmiştir" diye kaydedildi.

Katliamın ilk günü 7 kişi yaralanmış, yaralananlardan bir kişi 13 Haziran günü yaşamını yitirdiği ifade edilen açıklamada, "Yakın tarihimizde yaşanan fakat halen gerçekleri gün yüzüne çıkmayan Ortaca katliamında devlet hesap vermelidir. Katliamın 54. yılında Hakk'a yürüyen, yaralanan zarar gören canlara karşı özümüz dardadır" denildi.