2 Mayıs 2024 Perşembe

Cumhurbaşkanlığı Kültür-Sanat ödülüne şart konuldu

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Yönetmeliği, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, "devletin güvenliğine karşı işlenen suçlardan" dolayı hüküm giyenlerin ödülü geri alınacak. Karar Değerlendirme Kurulu ve Cumhurbaşkanının onayı ile işleyecek.

Verilecek ödülün esas ve usullerini kapsayan yönetmeliğe göre, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Değerlendirme Kurulu olarak görev yapacak. Kurul, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanvekili başkanlığında bu kurulun diğer üyelerinden oluşacak. Kurul, Cumhuriyet Bayramı'ndan iki ay önce toplanacak ve çalışmalarını tamamlayacak. Salt çoğunlukla toplanacak Kurul, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğunun oyu ile karar alacak ve oylama gizli yapılacak. Kurulun sekretarya hizmetleri Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı'nca yürütülecek.

Değerlendirme Kurulu değişik kültür ve sanat dalları arasından asgari 5 azami 9 aday belirleyecek. Adaylar Cumhurbaşkanına sunulacak ve onayının ardından ödülün verileceği kişiler belirlenecek. Ödül, kişi veya kurumlara bir defaya mahsus olmak üzere verilecek ve daha önce ödül alanlar aday olarak gösterilemeyecek. Ödül kazananlar ise Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında açıklanacak.