20 Mayıs 2024 Pazartesi

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı: Çözüm süreci olabilir

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İlnur Çevik, "Seçimlerden sonra yeniden çözüm süreci olabilir" iddiasında bulundu. Oysa Başbakan Yıldırım, "Çözüm mözüm yok" demişti.
Seçimler öncesinde Kürtlerin oyunu almak için çözüm süreci iddiaları gündeme getirildi. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İlnur Çevik, çözüm sürecinin seçimlerden sonra yeniden başlayacağına dair açıklamalarda bulundu.
 
Habertürk'te bir programa katılan Çevik, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimlerden sonra Kürtler konusunda bölge insanını rahatlatacak birtakım girişimlerde bulunacağı beklentisi olduğunu söyledi. Çevik, "Seçimlerden sonra yeniden çözüm süreci olabilir" iddiasında bulundu.
 
HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın tahliye edilmesi konusunda ise olumsuz görüş bildiren Çevik, HDP adayının serbest bırakılmaması gerektiğini düşündüğünü söyledi. Çevik, Demirtaş'ın "Kobane olaylarında insanları sokağa sürdüğünü ve hendek olaylarını başlattığını" iddia etti.
 
Çevik, "bölge insanının MHP ile ittifaktan çok mutlu olmadığını" da söyledi:
 
"O bölgenin insanı şuna bakıyor daha çok: Ticaret. Bölgenin asıl kaynağı Kuzey Irak'la yapılan ticaret, oranın yerel insanı. Bunlar mesela kaçak sigara, çay getirirler satarlar, yaşantılarını sürdürmeye çalışırlar. Böyle 50.000'e yakın aile var orada. Yasak getirilmesinin sebebi de PKK'lılara filan para gidiyor mu diye. Şimdi artık PKK çok zayıfladı, bence o ticarete biraz el atmak lazım, izin vermek gerekiyor. Bölge insanı Türkiye'nin Barzani'ye sert hareketinden rahatsız oldu tabii. Mardin'den Hakkari'ye kadar bir şerit düşünün. MHP ile ittifaktan çok çok mutlu değillerdi. Şunu gördük, insanlar 'Bizim için Tayyip Erdoğan çok önemli' diyordu. Seçimlerden sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın Kürtler konusunda, o insanları rahatlatacak girişimlerde bulunacağına inanıyorum."
 
Çevik, Bahçeli'nin af çağrısına ilişkin ise "Bence de çok parlak bir fikir olmayabilir" dedi.
 
ÇÖZÜM MÖZÜM YOK
 
Başbakan Binali Yıldırım, çözüm süreciyle ilgili, "Bazen çözüm süreci diyorlar, çözüm mözüm yok. Çözüm terör örgütünün bu topraklardan defolup gitmesidir. Şartlar ne olursa olsun, Türkiye olarak PKK ve uzantılarıyla mücadele edeceğiz" demişti.