18 Mayıs 2024 Cumartesi

Cumartesi Anneleri: Kayıplarımızı bulana kadar Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz

Cumartesi Anneleri, mücadelelerinin 26'inci yılında kendilerine yasaklanan Galatasaray Meydanı'na giderek polis engeline rağmen karanfiller bıraktı.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetlerinin açığa çıkarılması ve faillerin yargılanması için mücadele eden Cumartesi Anneleri 26 yıl önce bugün Galatasaray Meydanı'nda ilk oturma eylemlerini yaptı.

Kayıp yakınları 27 Mayıs 1995’ten bu yana "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" şiarıyla eylemlerini sürdürürken 700. haftada kayıplarla buluşma mekanı olan Galatasaray Meydanı, Cumartesi Anneleri'ne yasaklandı.

17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftası'nda Cumartesi Anneleri Galatasaray Meydanı'nda açıklama yaptı.  Eyleme HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Milletvekili Oya Ersoy ve Dilşat Canbaz Kaya, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri de katıldı.

Polis eylemi engellemeye çalıştı ancak kayıp yakınları yasağı tanımayarak karanfil bıraktı ve açıklama yaptı.

TOSUN: GALATASARAY MEYDANI'NDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Eylemde ilk konuşan gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun, "Kayıplarımızı bulana kadar, onları kaybedenlerden adil bir yargı önünde hesap sorana kadar, kayıplarımızdan da, kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

BULDAN: ADALET ARAYIŞIMIZDAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise "26 yıl boyunca bu meydanda anneler babalar çocuklarını aradı, adalet çağrısı yaptı, faillerin bulunup yargılanması için çığlık attılar. Bu anneler babalar şu an burada değil. O anneler babalar göç edip gittiler. Yaşamlarını yitirdiler. Ancak onların bize bırakmış olduğu miras, çocuklarımızı arama ve bulma mirası her geçen gün engellemelere rağmen, zorluklara rağmen bu ülkenin kayıp yakınlarına yapılan zulmüne rağmen devam ediyor, devam edecek. Şimdi o anneler babalar burada değil, ama onların çocukları ve torunları buradalar. Bu çocuklar bu torunlar o annelere kayıp yakınlarının ya mezarlarını, ya kemiklerini ya da sağ olarak bulunup onlara verilmesi için bu mirası devraldılar ve sürdürmeye devam edecekler. Bu meydanı bizlere yasaklayanlar şunu bilsin ki bizler adalet arayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz" diye belirtti.

Bütün itiraflara rağmen kayıtlarını kimler tarafından, faili meçhullerin kimler tarafından işlendiği çok açık ve net olarak ifade edilmesine rağmen yargının hala harekete geçmediğini söyleyen Buldan, "Adil bir yargılanma sürecini bu saatten sonra da devam ettireceğimizi ve arayacağımızı özellikle ifade ediyoruz. Kayıplar bulunana kadar failler yargılanana kadar bu mücadele devam edecek. Bu bizim annelere, babalarımıza sözümüzdür. Kayıplarımızı bulunana kadar da bu sözümü tutmaya devam edeceği" diye kaydetti.

OCAK: BU MEYDAN HAFIZA MEKANIDIR
Hasan Ocak'ın kardeşi Ali Ocak "Cinayet şebekelerinin, çetelerinin tarihini öğrenmek istiyorsanız 26 yıldan beri bu meydanda 844 kez, burada yarattığImız hafızayı, burada yarattığımız belleği bir kez daha gözden geçirin. 844 hafta bu meydanda bu çetelerin işlediği cinayetleri, yaptığı kirlilikleri, işlediği suçları anlatmaya çalışıyoruz. Bu meydan aynı zamanda bir hafıza mekanıdır, hafıza defteridir. Bunu sildirmeyeceğiz" diye konuştu.

KIRBAYIR: ANALARIMIZLA HELALLEŞTİĞİMİZ YERDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Cemil Kırbayır'ın abisi Mikail Kırbayır ise "Galatasaray Meydanı kayıplarımızla buluşma ve aynı zamanda burada mücadele eden anaların musalla taşıdır. Çünkü aramızdan ayrılan analarımızla burada helalleştik, burada uğurladık. Bu anlamda biz ne mücadelemizden ne de Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmeyeceğiz" diye belirtti.

EREN: MEHMET AĞAR BİZİMLE YÜZLEŞENE KADAR BU MEYDANDAN AYRILMAYACAĞIM
Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren "Gözaltında kaybetmek insanlık suçudur. Biz bu suçun işleyenlerden 26 yıl boyunca bu meydanda hesap sorduk, hesap sormaya devam edeceğiz. Kaybettiğiniz sevdiklerimiz için hakikat ve adalet aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Bizim gerçekleri bilmek hakikati bilmek gibi hakkımız var. Bu hakkı alana kadar bu meydandan ayrılmayacağız. 26 yıl değil 126 yıl da olsa benim anneme sözüm var. Eğer bu ülkeye demokrasi gelecekse bu meydandan geçecektir. Hayrettin Eren'i katleden Mehmet Ağar'dır. Ağar bizimle yüzleşene kadar biz bu meydanda olmaya devam edeceğiz" dedi.

TANRIKULU: KATİLLERDEN MUTLAKA HESAP SORACAĞIZ
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da "Bizim size sözümüz var. Mutlaka hesap soracağız. Bu Galatasaray Meydanı geçmiş ile hesaplaşma ve yüzleşme meydanıdır. Katillerden mutlaka hesap soracağız. O günler uzak değil" diye konuştu.