19 Nisan 2024 Cuma

Cumartesi Anneleri: Gözaltında kaybedilen kadınları unutmuyoruz

Cumartesi Anneleri 832. hafta eylemini gözaltında kaybedilen kadınlar için düzenledi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne giderken kayıp yakınları, gözaltında kaybedilen kadınları hatırlattı ve adalet istedi. 

Cumartesi Anneleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle 832. hafta eylemini gözaltında kaybedilen kadınlar için düzenledi. 

Covid-19 salgınından dolayı online düzenlenen açıklamada, gözaltında kaybedilen kadınların isimleri sıralandı ve akıbetlerinin derhal açıklanmasını, faillerinin yargılanması talebi yinelendi. 

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: Gözaltında kaybedilen kadınların başlarına neler geldiğini bilmeye, hakikati öğrenmeye hepimizin hakkı var diyor ve soruyoruz:

"1991 yılında Cizre'de gözaltına alındıktan 18 yıl sonra yol yapım çalışması sırasında kemikleri bulunan Makbule Ökdem'e ne oldu?
1992 yılında Dersim'de gözaltına alındıktan 8 gün sonra işkenceden tanınmaz haldeki bedeni Elazığ Karşıyaka Kartepe'de mevkiinde gömülü bulunan, Ayten Öztürk'e ne oldu?
■ 1992 yılında Mardin/Derik'te 2 kişi ile birlikte gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Rıdda Yavuz'a ne oldu?
1993 yılında  Hizbullah tarafından Nusaybin'de başına çuval geçirilerek kaçırıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Sedika Dal'a ne oldu?
1993 yılında Bitlis/Tatvan/ Wanik köyündeki evlerinden kardeşi Ramazan ile birlikte askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hamide Şarlı'ya ne oldu?
1994 yılında Dersim/ Mirik'te köye yapılan askeri operasyon sonrası kendilerinden bir daha haber alınamayan Hatun Işık, Yeter Işık, Elif Işık, ve Gülizar Serin ve onun 3 yaşındaki kızı Dilek Serin'e ne oldu?
1994 yılında İstanbul'da gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Lütfiye Kaçar'a ne oldu?
■ 1994 yılında Muş'un Hasköy ilçesine bağlı Ortaç köyünde hayvanlarını sağmak için gittikleri yaylada askeri bir operasyonun ortasında kalan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan Gülnaz Tatu ve Kadriye Tatu'ya ne oldu?
1995 yılında Ankara'da gözaltına alınan, işkence görmüş bedeni 76 gün sonra Kırıkkale Kimsesizler Mezarlığı'nda 'kimliği meçhul kişi' olarak gömülü bulunan Ayşenur Şimşek'e ne oldu?
1995 yılında Diyarbakır/Bismil'de gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hatice Şimşek'e ne oldu?
1996 yılında Diyarbakır/ Bağlar'daki ev baskınında gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Şükran Daş'a ne oldu?
1996 yılında Diyarbakır'da eşi Mahmut ile birlikte gözaltına alınan ve 2 yıl sonra  Cizre Asri Mezarlığı'na 'kimliği meçhul kişi' olarak gömüldüğü anlaşılan ancak mezar yeri hala açıklanmayan Fahriye Mordeniz'e ne oldu?"