19 Nisan 2024 Cuma

Cumartesi Anneleri: 100 yıl geçse de vazgeçmeyeceğiz

Cumartesi Anneleri bu hafta 27 yıl önce Şırnak'ta kaybedilen İbrahim Demir ve Ağır Agipa'nın akıbetini sordu. Agipa ve Demir için başlatılan soruşturmalardan hiçbir sonuç alınmadığını vurgulanan eylemde, kayıpların akıbetinden vazgeçilmeyeceği vurgulandı.
Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı'ndaki 716. buluşmasını bir kez daha polisin engellemesi sonucu İHD İstanbul Şubesi'nin önünde gerçekleştirdi. Bu hafta gözaltında kaybedilen İbrahim Demir, Agit Akipa'nın akıbetini soruldu.
 
Gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının taşındığı eyleme HDP Milletvekili Hüda Kaya da katıldı. Basın metnini kayıp yakını Besna Tosun okudu. Kaybedilen insanları gelecek kuşaklara iktidarlar tarafından unutturulmaya çalışıldığına dikkat çeken Tosun, "Onların varlığını inkâr etmeleri, onları mezarsız yani mekansız bırakmaları bu yüzdendir. İnsanları yaşaması gerekenler ile ölmesi gerekenler, hatırlanması gerekenler ile unutulması gerekenler olarak ayırırlar ve toplumdan da bunu kabullenmesini isterler. 'Kaybettim, bu mesele bitti' diye düşünürler" dedi.
 
'HAYIR BİTMEDİ' DEMEK İÇİN BURADAYIZ
 
Tüm engellemelere karşı "Hayır bitmedi!" demek için mücadele ettiklerini vurgulayan Tosun, bu hafta 27 yıl önce gözaltında kaybedilen İbrahim Demir ve Agit Akipa'nın akibetini soracaklarını belirtti.
 
Demir'in 36, Akipa'nın 39 yaşında olduğunu aktaran Tosun, "Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Çukurlu Köyü'nde yaşıyordu. Agit Akipa aynı zamanda köyün muhtarıydı. Köylüler üzerinde ağır bir koruculaştırma baskısı vardı. Köye giriş ve çıkışlar asker kontrolü altındaydı. Köy okulu karakol haline getirilmiş, bazı köylülerin evlerine el konmuş ve askerler yerleştirilmişti. Agit Akipa ve İbrahim Demir, askerlerin okulu, evleri ve köyü boşaltması için Kaymakamlığa ve İçişleri Bakanlığı'na başvurdu. Başvurudan sonra üzerlerindeki baskı daha da arttı ve Karakol Komutanı tarafından 'sizi yaşatmayacağız' diye tehdit edildiler" diye konuştu.
 
AİLELER CANSIZ BEDENLERİNİ BULDULAR
 
12 Aralık 1991 tarihinde Demir ve Akipa'nın İdil'den köye dönmek için diğer köylülerle birlikte traktöre bildiklerini söyleyen Tosun, "Traktör yolda askerler tarafından durduruldu. İbrahim Demir ve Agit Akipa Dargeçit Anıtlı Tabur Komutanlığı'na bağlı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı ve askerleri tarafından gözaltına alındılar. Jandarma karakoluna giden ailelere, Karakol Komutanı 'Onları hiç görmedik' dedi. Bir asker gizlice aileleri 'mağaralara gidin' diye yönlendirdi. Bölgeyi köylülerle birlikte karış karış arayan aileler, 13 Aralık 1991 günü girişi taşla örülerek kapatılmış bir mağarada, kayıpların işkence görmüş, gözleri ve elleri bağlanmış haldeki cansız bedenlerine ulaştı" şeklinde ifade etti.
 
Olay hakkında başlatılan soruşturmada İdil Cumhuriyet Başsavcılığı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı Üsteğmen ve ilgili er ve erbaşların "adam öldürme" suçundan şüpheli olduğuna kanaat getirdiğini hatırlatan Tosun, şunları da kaydetti: "18 Aralık 1991 tarihinde soruşturma açma izni almak için dosyayı Dargeçit Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu'na gönderdi. Dargeçit Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu 20 Mayıs 1992 tarihinde 'men'i muhakeme' kararı verdi."
 
SORUŞTURMALARDAN SONUÇ ALINAMADI
 
2011 yılında ailelerin avukatı Tahir Elçi'nin İdil Cumhuriyet Başsavcılığı'na tekrar başvuruda bulunduğunu anımsatan Tosun, "Savcılık dosyaya ulaşmak için ilgili kurumlara başvurdu. Ancak bütün kurumlar arşivlerinde herhangi bir dosya, bilgi veya belgeye rastlamadıklarını bildirdi. Bunun üzerine İdil Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Akipa ve Demir'in zorla kaybedilmesi ve dosyayı kaybeden Dargeçit Kaymakamlığı görevlileri hakkında 'görevi kötüye kullanmak'tan yeni bir soruşturma başlatıldı. Ancak yürütülen soruşturmalardan bugüne kadar bir sonuç alınmadı"diye konuştu.
 
Dosyanın avukatı Elçi'nin de müvekkilleri gibi 28 Kasım 2015 tarihinde infaz edildiğini anımsatan Tosun sözlerini şu biçimde sonlandırdı: "Bu kanlı tarih müvekkilden vekile devroldu. Yargı makamlarını İbrahim Demir, Agit Akipa ve Tahir Elçi dosyalarında etkin bir soruşturma ve yargılama faaliyeti icrası için göreve çağırıyoruz. Kayıplarımız için adalet istiyoruz. Kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray'ı istiyoruz. Bedeli ne olursa olsun bu kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz."
 
BU DAVANIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ
 
Eylemde söz alan İbrahim Demir'in kızı Deniz Demir, babası için, amcası için, avukatları Tahir Elçi için adalet istediklerini kaydetti, "Nereye yasak koyarsa koysunlar biz asla bu davadan vazgeçmeyeceğiz. 27 senedir nasıl ki hala peşindeysek, 100 sene de geçse bu davanın peşini bırakmayacağız" dedi.
 
Agit Akipa'nın oğlu Fehmi Akipa da söz aldı. Adaletin olmadığı bir ülkede adalet aramanın zorluğuna dikkat çeken Akipa, faillerin kim olduklarının belli olduğunu ve kendileri için önemli olanın da bu olduğunu dile getirdi. Adalet ve hukuk olmamasına rağmen hiç olmazsa katillerin hakim huzuruna çıkarılmasını talep eden Akipa, şöyle devam etti: "Tahir Elçi'yi saygıyla anıyoruz. O kadar acı bir durum ki, müvekkilden avukatına bir dosyayla karşı karşıyayız. Babam için, İbrahim amcamız için, sayın Tahir Elçi için adaletin olmadığı Türkiye'de 'adalet' demeye devam edeceğiz."