18 Mayıs 2024 Cumartesi

Çukurova TUAY-DER'den duyarlılık çağrısı

Tutsak yakınları Mersin'de eylem yaparak, tecride, hapishanelerdeki baskı ve şiddete, hasta tutsakların tahliyesinin sağlanması ve infazını tamamlayan tutsakların tahliyelerinin engellenmesine karşı kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı. Tutsak yakınları, insan hakları savunucularını da sorumluluk almaya davet etti.

Hapishanelerde yaşanan ölümler ve hak ihlallerine dikkat çeken Çukurova TUAY-DER, tecride son verilmesi, hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), hapishanelerde yaşanan ölümler ve hak ihlallerine ilişkin Mersin'de Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı. Mersin Emek ve Demokrasi Platform bileşenleri ve Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de katıldığı eylemde, "Zindan direnişçileri ölümsüzdür" yazılı pankart açıldı.

Çukurova TUAY-DER yöneticisi Ergin Altuntaş yaptığı konuşmada, Türkiye hapishanelerinde hak ihlallerin artığını hatırlatarak, İmralı'da başlayarak diğer hapishanelere yayılan tecrit sistemine dikkat çekti. Kayseri Bünyan ve Aksaray hapishanelerinde siyasi tutsaklara yönelik saldırı ve baskılara değinen Altuntaş, hasta tutsakların durumuna dikkat çekti.

'ÖLÜMLER DEVAM EDİYOR'
Hasta tutsakların hastaneye götürülmediğini, ilaçlarının verilmediğini, hastaneye götürüldüklerinde ise kelepçe uygulaması nedeniyle tedavi edilmediklerini belirten Altuntaş, hapishanelerde 200'ün üzerinde ağır hasta tutsak bulunduğu bilgisini paylaştı.

Altuntaş, son birkaç ay içerisinde tedavisi engellendiği için çok sayıda tutsağın yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, bir hafta içinde 20 yaşındaki Şervan Can Güder ve Diyarbakır D tipi Cezaevinde 80 yaşındaki Abdullah Boran'ın yaşamlarını yitirdiğini söyledi.

SORUMLULUK ÇAĞRISI
Altuntaş, infazını tamamlayan yüzlerce tutsağın hapishanelerdeki Gözlem Kurulu'nun kararıyla tahliyelerinin engellendiğini hatırlattı. Anayasal suç işlendiğine işaret eden Altuntaş, şöyle konuştu: "Siyasi tutsakların sevk işlemleri hiçbir şekilde yapılmamakta, bu vesileyle aileler de cezalandırılmaktadır. Bizler tüm bu hukuksuzlukların bir an önce son bulması için tüm kamuoyunu, insan hakları savunucularını sorumluluk almaya davet ediyoruz."