17 Mayıs 2024 Cuma

Cudi'de ağaç kıyımı sürüyor

Cudi'de iki yıldır süren ağaç kıyımını değerlendiren HDP Milletvekili Kaçmaz, coğrafyaya sömürge olarak yaklaşıldığının göstergesi olduğunu kaydetti.

Şırnak'ın Cudi Dağı bölgesinde karakol ve kalekol inşasıyla başlayan ağaç kıyımı, 2 yıldır devam ediyor. 

Geçen yıl Cudi Dağı'nın eteklerinde bulunan Cevizdibi, Dağkonak, Kemerli, Üçkiraz, Karaca, Koyuneren, Anılmış köyleri ile Gûrariştê, Gera Rûviya, Şikira Kera ve Banê Elî bölgelerinde binlerce ağaç kesilmişti. Söz konusu ağaç kıyımı, bu yıl Cudi Dağı'nın Besta Tikera bölgesinde sürdürülüyor. 2 yıldır devam eden kıyımın, Babat aşireti mensubu korucu başı Kazım Babat tarafından yönetildiği belirtildi.

Yine Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Federe Kürdistan Bölgesi'nin Metîna, Avaşîn ve Zap bölgelerine yönelik sınır ötesi operasyonunda da benzer şekilde ağaç kıyımı yapılıyor. Sınır hattında bulunan Behdînan ve Heftanîn bölgelerinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensupları ve korucular tarafından kesilen ağaçlar, Türkiye'ye getirilerek satılıyor. Operasyon kapsamında Federe Kürdistan Bölgesi'ne yapılan yol ihalelerini alan Babat aşireti mensubu eski korucubaşı Şehmus Babat'ın, Heftanîn'in Avaguzê bölgesinde ağaç kıyımı yaptığı belirtildi. Kesilen ağaçların, yine korucular tarafından ücret karşılığında TIR'lara yüklendiği öğrenildi.

'AĞAÇ KIYIMI, COĞRAFYAYA SÖMÜRGE OLARAK YAKLAŞILDIĞININ GÖSTERGESİ'
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Cudi Dağı'ndan başlayarak Heftanîn bölgesine uzanan ağaç kıyımına ilişkin Mezopotamya Ajansı'na (MA) değerlendirmelerde bulundu. Bölgede sürdürülen ağaç kıyımını "Soykırım" olarak nitelendiren Kaçmaz, "Ağaç kıyımı, bu coğrafyaya sömürge olarak yaklaşıldığının göstergesidir" dedi.

'BENZER UYGULAMALAR 90'LI YILLARDAN BU YANA SÜRÜYOR'
Ağaç kıyımının Kürt sorununda çözümsüzlük politikalarının sonucu olduğunun altını çizen Kaçmaz, benzer uygulamaların 90'lı yıllardan bu yana sürdürüldüğünü söyledi. Kaçmaz, "Son 2 yıldır Cudi ve Gabar Dağı'nda, tek bir meşe ağacının gölgesinden dahi 'Güvenlik tehdidi' olduğunu düşüncesiyle tahribat yaratılıyor" diye belirtti.

Bölgede ağaç kıyımının korucubaşları ve koruculara ihale edildiğini söyleyen Kaçmaz, "Bugün yine Güney Kürdistan'da, sınırın diğer tarafında aynı ekip doğa talanını sürdürüyor. Bölgedeki yetkililerden aldığımız net bilgilere göre, Hezil Çayı'nın yönü değiştirilerek, kömür çalınıyor. Rant sağlanan alan, talan ve soygun düzeni, sınırı aşmış durumda" ifadelerini kullandı.

'DOĞALARINIZI, GELECEKLERİNİZİ 3-5 KURUŞ PARA İÇİN YOK ETMEYİN'
Ağaç kıyımında yer alanlara seslenen Kaçmaz, şu çağrıda bulundu: "Bugün o kestikleri ağaçlar sadece onların değil, çocuklarının ve torunlarının geleceğinin çalınması anlamına geliyor. Buna alet olmamaları gerekiyor. Kendi doğalarını, kendi geleceklerini, kendi elleriyle 3-5 kuruş para için yok etmemeleri gerekiyor."