29 Mart 2024 Cuma

CPS Tekstil işçilerinin Valkswagen'e karşı direnişi sürüyor

Volksagen'e üretim yapan CPS Tekstil işçileri, alamadıkları maaşları ve hakları için mücadeleyi sürdürüyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Deriteks Sendikası, taleplerini sıraladı.

Volkswagen'e üretim yapan CPS Tekstil işçileri fabrikalarında maaşlarını alamadı ve tazminatlarını alamadan fabrikanın kapanma riski ile yüzyüze kaldı.

Tepkili olan işçiler, ücretlerinin ve tazminatlarının güvence altına alınmasını, Volkswagen'in de davranış kuralları kapsamında işçilerin haklarını güvence altına alacak bir eylem planı ortaya koymasını istiyor. İşçiler pandemi öncesinde de kısa çalışma uygulamasına gitmişti.

Volkswagen'in tedarik zincirinde etik davranış kurallarının ise zayıf işletildiği görülüyor. İşçiler düzensiz bir üretim sisteminde yıllardır işten çıkarıbilecekleri kaygısı ile yüzyüze çalışmaya devam ediyor.

Öte yandan en basit sağlık önlemlerinin dahi alınmadığı fabrikada, Covid-19 salgını patlak verdi. Yöneticilerin fabrikaya olan ilgisizliği ve işçilerin sorunları çözecek muhatap bulamaması nedeniyle ağırlaşan sorunlara artık işçiler isyan etti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Deriteks Sendikası, şu talepleri sıraladı: 

Valkswagen'e üreten ve ürünleri Almanya'ya gönderen işçilerin ücretlerinin bir an önce ödenmesini bekliyoruz.
Üretimin neredeyse tamamının Valkswagen için yapılıyor olması nedeniyle çalışma şatlarından Valkswagen sorumludur. İşçilere daha iyi iş güvencesi sunulması ve bu amaçla istikrarlı bir üretime geçilmesi gerekmektedir. 
İşçilerin her türlü ücret ve işçilik alacaklarının ve haklarının Valkswagen tarafından gözeltilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. 
Valkswagen'in tedarik zincirinde kendi davranış kurallarını etkin bir şekilde hayata geçirmesi ve işçi haklarına yönelik sorumlu bir politika ile hareket etmesini talep ediyoruz.