18 Nisan 2024 Perşembe

Covid-19'da toplam vaka sayısı 208.938'e yükseldi

Sağlık Bakanı Koca, bugün 22 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Buna göre toplam can kaybı 5.282'ye vaka sayısı ise 208.938'e yükseldi. Koca, Diyarbakır, Urfa ve Konya gibi illerde vaka sayılarının çok hızlı arttığına da dikkat çekti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. 

Türkiye'deki koronavirüs salgınına ilişkin son bilgilerin paylaşan Koca, bugün 22 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Buna göre toplam can kaybı 5.282'ye yükseldi.

Koca'nın verdiği bilgilere göre bugünkü vaka sayısı 1.041. Toplam vaka sayısı ise 208.938.

Son bir hafta içinde 81 ilde 18 bin kişiye para cezası kesildiğini de ifade eden Koca, "Oysa bu yaptırımlara ihtiyaç duyulmamalıydı" dedi. 

Koca, Diyarbakır, Urfa ve Konya gibi illerde vaka sayılarının çok hızlı arttığına dikkat çekerek, "Filyasyon çalışmalarında çok sayıda vakanın nedeninin düğünler olduğunu gördük" diye kaydetti.

EN ÇOK VAKA GÖRÜLEN 7 İL
Bakan Koca, şu bilgileri verdi: 
"Son 3 gün ortalamasıyla, en çok vakanın görüldüğü 7 ili söylemek istiyorum: İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa. Ayrıca son 3 gün en az vaka görülen 7 il ise, Tunceli, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bİlecik."

'BAYRAMDA VAKA SAYILARINA GÖRE KISITLAMALAR SÖZ KONUSU OLABİLİR'
"Bayram döneminde ülke genelinde bir sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi, ama bir takım tedbirlerin olabileceği, il bazında yer yer kısıtlamaların gündeme gelebileceği gerekebilir. Bunun da bayrama doğru illerdeki vaka seyrine göre bir takım kısıtlamalar söz konusu olabilir."

'ONLİNE EĞİTİM OLABİLİR'
"31 Ağustos'a doğru salgının seyrinde bir farklılık olursa daha önce yapıldığı gibi bilim kurulu tarafından online uzaktan eğitim gibi öneriler sunulabilir."

'VAKALARIN KAYNAĞI DÜĞÜNLER'
"Filyasyon çalışmalarında çok sayıda vakanın kaynağının düğünler olduğunu gördük. Sağlık Bakanlığı özellikle bugünlere öncelik risklere karşı birçok bakanlıkla iş birliği içerisindedir. Kovid-19'la mücadele, birlikte mücadele verilmesi gereken mücadeledir. Kendini düşünen toplumu da düşünendir. Son 1 hafta içinde 81 ilimizde kurallara uymadığı için 18 bin kişiye para cezası kesilmek zorunda kalınmıştır."

'ANADOLU'DA BİRİNCİ DALGA DEVAM EDİYOR'
"Bu yaptırımlar devam etmektedir. Kabul edelim ki mücadelenin uzunluğu dünyada olduğu gibi bizde de rehabete yol açtı. Yeni vaka sayılarımız bin seyrinde. Diyarbakır, Konya, Adana, Antep. vaka sayıları yüksektir. Hastalığın şu an tırmanışta olduğu ülkeler Sonbahar için karamsar. Coronavirusle mücadele hayatımızın bir parçasıdır. Mücadelemizi verirken hayatın da hakkını verelim. Yeter ki kurallara uyalım.

"İstanbul'un piki tamamladığını giderek aşağı düştüğünü görüyoruz. Ama Anadolu'daki illerimizi. Eskişehir, Ankara, Kütahya, Sakarya gibi daha tamamlamadığını ve devam ettiğini görüyoruz. İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir illerimizde 5. haftada piki yaptığımızı görüyoruz. Anadolu'daki illerimizde ise 14. haftada Hakkari, Kütahya, 16. haftada Bursa, Van, 17. haftada Ankara, Diyarbakır, Şanlıurfa, Ayfon'un pik olduğunu görüyoruz. Anadolu'da birinci dalga devam ediyor."