19 Nisan 2024 Cuma

Covid-19 tedavisi gören Albayrak Barsan Global Lojistik'teki işinden atıldı

Koronavirüs tedavisi gören üyelerinin Barsan Global Lojistik'ten hukuksuzca çıkarıldığını belirten DGD-SEN, işçilerle dayanışma içinde olacaklarını kaydetti.

Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN), Barsan Global Lojistik'in Tuzla Orhanlı'daki deposunda çalışırken koronavirüse yakalanan ve tedavi gören üyeleri Mahir Albayrak'ı hukuksuzca işen çıkardığını açıkladı. 

Salgının ilk günlerinden bu yana Albayrak'ın, gerekli önlemlerin alınması için yöneticileri defalarca uyardığı belirtilen açıklamada, yöneticilerin önlem almak yerine Mahir Albayrak üzerindeki baskıyı daha da arttırdıklarına dikkat çekti. Açıklamada, "Arkadaşımız işçileri tek tek arayarak test yapmaya gitmelerini istemesi üzerine 7 işçinin daha testinin pozitif çıktığını, işçi arkadaşımızın bireysel çabaları ile öğrenmiş oldular. Şuan Mahir Albayrak ve kalp rahatsızlığı bulunan eşinin korona tedavisi devam etmektedir, diğer işçi arkadaşlarımızın da aileleriyle beraber evde karantinada ve tedavilerinin devam ettiğini biliyoruz. Barsan Lojistik'in almadığı önlemler yüzünden 40'a yakın insan korona tedavisi görüyor. Barsan patronları hem işçilerin hem de ailelerinin canına kast ediyor" denildi. 

İşçilerin depoda ölmemek için her yolu denediği ifade edilen açıklamada, "Mahir arkadaşımız 11 Mayıs günü Barsan patronlarının tüm hukuksuz çalışma dayatmalarını, salgın sürecinde aldıkları ödeneklerin işçiye verilmediğini, devleti ve işçiyi nasıl dolandırdıklarını, engelli işçileri çalışmaya zorlayıp tüm sorumluluğu işçiye yükleyen yazıların zorla imzalatıldığını, haftalık yasal çalışma süresi olan 45 saatin en az iki katını çalıştırıp bunu da esnek çalışma adı altında izin diyerek nasıl gasp ettiğini 'iyi niyet ve ahlak kurallarına' 2-3 yıldır çalışan işçilerin bir anda nasıl uymaz hale getirildiğini anlattığı röportajı yayınlanınca, Barsan patronları tarafından 12 Mayıs'ta 'iyi niyet ve ahlak kurallarına' uymamaktan 25/2 maddeden tazminatsız işten çıkarıldı" diye belirtildi.

Tüm işçilerle dayanışma içinde olduklarının altını çizen DGD-SEN, açıklamasına şöyle devam etti: "Barsan ve diğer depo patronları bilsinler ki artık depo işçileri eski işçiler değildir, onların direniş hafızaları Avon'da, Netlog'da, Migros'ta, Bomi'de, Şok'da oluşmuştur. Artık depo işçileri nerede bir baskı görse, nerede hakkı yense, nerede bir hukuksuzluk görse ses çıkarıyor ve direniyorlar, korona sürecinde de sizin ya açlık ya da ölüm seçeneğinizine boyun eğmiyorlar, örgütleniyorlar."