19 Mayıs 2024 Pazar

Covid-19 bulaşan işçiler hastanede değil konteynerde tutuluyor

Atatürk Havalimanı'nda yapımı süren sahra hastanesinde çalışırken Covid-19 testi pozitif çıkan 30'u aşkın inşaat işçisi, tedavi altına alınmak yerine yarın hizmete açılacak Başakşehir Şehir Hastanesi inşaatında çalışan işçilerin kaldığı konteynerlerde tutuluyor.

Koronavirüsü (Covid-19) salgını nedeniyle AKP'li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan'ın talimatı ile 6 Nisan'da İstanbul Sancaktepe'nin yanı sıra Atatürk Havalimanı'nda yapımına başlanan sahra hastanesi inşaatında çalışan işçiler salgına yakalandı. Her iki sahra hastanesinin inşaatını Rönesans Holding'e bağlı Rönesans Medikal İnşaat gerçekleştiriyor.

Mezopotamya Ajansı'na konuşan işçiler, havalimanında yapımı süren sahra hastanesi inşaatında çalışırken rahatsızlanan 30'u aşkın işçinin testinin pozitif çıktığını bildirdi.

Testi pozitif çıkan bu işçiler hastanede tedavi altına alınmak yerine ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin katılımıyla yarın hizmete açılacak Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde çalışan işçilerin kaldıkları konteynerlere yerleştirildi.

Testi pozitif çıkıp, buraya yerleştirilen işçilerden Hüseyin Dömen, kaldıkları yerin görüntülerini paylaşıp, yaşadıklarını anlattı.

KALDIKLARI YERİ GÖRÜNTÜLEDİ
15 Mayıs'ta çektiği görüntülerde Rönesans Medikal Holding bünyesinde çalıştığı bilgisini veren Dömen, videoda kaldıkları koşulları şu sözlerle dile getirdi: "Salgına yakalandım. İşte beni hastane niyetine buraya getirdiler. Şimdi sizi ortamı göstereceğim. Öncelikle sessiz olmam gerek. Odadan çıktım, burası koridor. Onlarca oda var. İlerde banyolar var. Yaklaşık 10 banyo. Herkes toplu bir şekilde banyo yapıyor. Şimdi de tuvaletler olduğu bölümlere gideceğim. Koridorun sonunda bulunuyorlar. Bu arada bugün 15 Mayıs saat 15.00 civarı. Her yer çöp dolu. Burası da tuvaletler. Yaklaşık 10 tuvalet var. Bunlar da toplu bir şekilde kullanılıyor. Temizlik yok, doktorlar yok, hiçbir şey yok. Şu anda durum böyle."

Dömen ve testleri pozitif çıkan işçiler, açılışı yapılacak Şehir Hastanesi'ndeki konteynerlerde tutulurken, sahra hastanesi inşaatında birlikte çalıştıkları 50 işçi ise, Küçükçekmece'de bulunan Melisa Kız Öğrenci Yurdu'nda 10 gündür karantina altında.

'SALGINA YAKALANMAMAK MUCİZE'
Karantina altında tutulup, kimlik bilgilerinin paylaşılmasını istemeyen bu işçiler de salgının nasıl yayıldığını ve bulundukları koşullar hakkında bilgiler verdi. Sahra hastanesi inşasındaki çalışma ve barınma koşullarının son derece kötü olduğunu, yüzlerce işçinin maskesiz ve eldivensiz şekilde yemek sıralarında beklediğini dile getiren işçiler, yine sabah ve akşam imzalamak zorunda kaldıkları çalışma çizelgeleri nedeniyle temas ettikleri ortamların koşullarda salgının yayılmamasının ancak mucize olacağını ifade etti.

TEST YAPILMADI
Daha önce Avcılarda şirket için tesis edilen bir öğrenci yurdunda kaldıklarını belirten işçiler, bir hafta önce salgın belirtileri gösterip, yapılan testleri pozitif çıkan bazı işçilerin Melisa Kız Öğrenci Yurdu'nda götürüldüğünü paylaştı. Bunun üzerine şirket yetkililerine ulaşarak test yaptırmak istediklerini, ancak yetkililerin kendileriyle ilgilenmediğini söyleyen işçiler, kendi imkanları ile yurda gelip karantinaya girdiklerini ifade etti. İşçiler, şu ana kadar kendilerine test yaptırılmadığını da aktardı.

Kaldıkları karantina koşullarında yemek ihtiyaçları yeterince karşılanmadığı için kendi imkanlarıyla dışarıdan temin ettiklerini belirten işçiler, testi pozitif çıkan arkadaşları Hüseyin Dömen'in durumuna da değindi.

'NE DOKTOR VAR NE ÖNLEM'
İki hafta önce salgın belirtileri göstermesi nedeniyle hastaneye götürülüp, test sonucu beklenmeden geri getirilen Dömen'in, iki gün yanlarında kaldıktan sonra test sonucunun pozitif çıkması üzerine apar topar yeniden hastaneye götürüldüğünü söyleyen işçiler, aynı odada kaldığı kardeşi ve diğer 6 oda arkadaşının da belirtiler göstermeleri üzerine hastaneye götürüldüğü belirtti.

İşçiler, "Hüseyin şu anda yeni yapılan Başakşehir Şehir Hastanesi'nde inşaat işçileri için temin edilen konteynerlerde tutuluyor. Tedavi altında bile değil. Ne doktor var ne önlem" diyerek tepki gösterdi.