8 Mayıs 2024 Çarşamba

Çorumlu kadınlar: Sözleşmeden değil önümüzden çekilin

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı bir araya gelen Çorum Kadın Platformu üyesi kadınlar, iktidara "İstanbul Sözleşmesi'nden değil, önümüzden çekilin" diye seslendi.

Çorum Kadın Platformu, 1 Temmuz'da yürürlükten kalkacak olan İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararına karşı basın açıklaması düzenledi. Kadeş Parkı'nda yapılan açıklamada "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" pankartı açılırken, "İstanbul Sözleşmesi'ni uygula" sloanı atıldı. Açıklamaya platform üyelerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

Platform adına açıklamayı Eğitim-Sen Çorum Şubesi Kadın Sekreteri Nurcan Hasırcı Doğan okudu. Sözleşmenin feshedilmesinin kadına yönelik şiddetin artmasına neden olacağını söyleyen Doğan, "Biz haklarından, hayatlarından, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyen milyonlarız. Haklarımızı güvenceye alan yasaları hayatı pahasına kazananlarız. Ve daha nice hakkımızı mücadelemizle kazanacak olanlarız" dedi.

İstanbul Sözleşmesi'nin sınırları aşan kadın mücadelesinin belgesi olduğuna vurgu yapan Doğan, "Tüm kamusal hizmetlere nitelikli, hızlı, güvenli, ücretsiz bir biçimde ulaşma hakkımız için, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. Kadınlar en çok boşanmak istedikleri eşlerinden, ayrılmak istedikleri partnerlerinden, en yakın ve akrabaları olan erkeklerden şiddet görüyor ya da öldürülüyor. Buradan bir kez daha teşhir ediyoruz. Katiller aramızda. Cezasızlık politikasıyla faillere ortaklık eden bir devlet, bu şiddetin ve cinayetlerin suç ortağıdır. İstanbul Sözleşmesi hayatlarımızın güvencesidir. Vazgeçmiyoruz" diye belirtti.

İstanbul Sözleşmesi'nin 19'uncu maddesinde şiddete uğrayanların anadillerinde kendilerini ifade edebilme haklarının olduğunu hatırlatan Doğan, Kürtçe tercüman olmadığı için kendini ifade edemeyen ve daha sonra katledilen Fatma Altınmakas'ın yaşadıklarına değindi.

İstanbul Sözleşmesi için 1 Temmuz'dan sonra da hep birlikte mücadele etmeye devam edeceklerini dile getiren Doğan, "1 Temmuz'a kadar haklarımızı, hayatımızı, sözleşmeyi alanlarda, sokaklarda, meydanlarda savunmaya devam edeceğiz. 1 Temmuz'dan sonra da sözleşmeyi nasıl kazandıysak öyle savunacağız. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, erkek adalet değil, gerçek adaletin uygulandığı, demokratik bir hukuk devletinde eşit, özgür ve şiddetten uzak bir yaşam sürmek hakkımız. İstanbul Sözleşmesi'ni nasıl kazandıysak öyle savunmaya devam edeceğiz. Sözleşmeden değil önümüzden çekilin" diye konuştu.