4 Mayıs 2024 Cumartesi

Çorlu tren katliamı davası: Aileler salonu terketti

25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu tren katliamı davasının 5. duruşmasında, kazada yakınlarını kaybeden aileler, savcının mütalaasında sanıkların tutukluluk taleplerinin reddini istemesinin ardından salonu terk etti.

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018'de Uzunköprü-Halkalı seferini gerçekleştiren trenin 8 Temmuz 2018 tarihinde seyir halindeyken Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi mevkiinde devrilmesi sonucu 25 kişi hayatını kaybetmiş, 328'de kişi de yaralanmıştı. Başından itibaren skandallarla dolu bir soruşturma ve adli sürecin işletildiği Çorlu tren katliamı davasının 5. duruşması bugün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

Çorlu Adliyesi'ndeki salon kapasitesi yetersizliği nedeniyle Çorlu Halk Eğitim Merkezi'ne alınan duruşma öncesinde adalet arayan aileler yine Çorlu Santral Parkı'nda bir araya gelip, Halk Eğitim Merkezi'ne yürüdü.

Mahkeme salonu önünde açıklama yapan tren katliamında oğlunu kaybeden Mısra Öz "Bugüne kadar biz sanık olsak da onlar sanık olana kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Katliamda yaşamını yitiren 14 yaşındaki Bihter Bilgin'in annesi Zeliha Bilgin, "718 gün oldu. Evlatlarımız yok, kardeşlerimiz yok, canlarımız yok, eşlerimiz yok, analar yok. İki yıllık bu süreçte tek bir isteğimiz vardı. Kimseden mucize beklemedik, istemedik. Tek bir şey istedik. Bizi adaleti verin, biz adalet istiyoruz" diye seslendi.

Evlatlarının Devlet Demir Yolları'nın ihmalleri yüzünden yaşamını yitirdiğinin altını çizen Bilgin, katliamın göz göre göre olduğuna işaret ederek, "Ben bu acıları nefesim tükenene kadar bağırmak zorunda değilim. Ben evladımı okula getirdiğim yollarda adalet aramak zorunda, koşmak zorunda değilim. Ben bir anne olarak evladımın katillerinin yargılanmasını istiyorum. Çorlunun hesabı sorulacak. Kimse korunmayacak. Tüm sorumlular yargılanacak. Adalet yerini bulacak" şeklinde konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından duruşma salonuna geçildi. Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesince Çorlu Halk Eğitim Merkezi salonundaki duruşmaya, tutuksuz sanıklar TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, köprüler şefi Çetin Yıldırım ve hat bakım onarım memuru Celaleddin Çabuk, kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlar ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşmayı Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Muharrem Erkek, Ali Şeker, Candan Yüceer, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Serpil Kemalbay da izliyor.

Duruşma öncesi salona giren kişilerin ateşleri ölçüldü, maskesi olmayan kişilere maske verildi, salonda fiziki mesafe kuralına uygun şekilde oturuldu.

Mahkemeye ulaşan bilgi ve belgelerin okunmasıyla başlayan duruşma, müşteki avukatlarının beyanlarının dinlenmesiyle devam etti.

'VAGON GÖREVLİSİ KALABALIKTAN BİLET KESEMİYORDU'
Müşteki beyanlarında yer alan "Trende 360 koltuk var deniliyor. 360 kisi uzerinden hesap yapılıyor. Trene ayakta yolcu alınmış. Yaralı ve ölü sayısı toplam sayıyı vermiyor" ifadeleri dikkat çekti.

Olay günü trende bulunan bir yurttaş da duruşmada "Trene uzun köprüden bindim. Tren koltukları doluydu. Her vagonda ayakta 5-6 kisi vardı. Alpullu'dan alınan yolcularla birlikye ayaktaki kişi sayısı 15 oldu. Lüleburgaz'da 30-40 kişi oldu ayaktaki kişi sayısı. Tren doluydu ve bilet kesemiyordu vagon görevlisi kalabalıktan. Çoğu kişi biletsiz öldü" ifadelerini kullandı.

AİLELER SALONU TERKETTİ
Kazada yakınlarını kaybeden aileler, savcının mütalaasında sanıkların tutukluluk taleplerinin reddini istemesinin ardından salonu terk etti.

Kazada hayatını kaybeden Oğuz Arda Selin annesi Mısra Sel davanın görüldüğü Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde hakimlerin üç maymunu oynadığını söyleyerek "Hepsi sarayın soytarısı. Hepsi üç maymunu oynuyor. Bu hakimler beni sanık yaptı. Onlara ‘Üç maymunu oynuyorsunuz’ dediğim için. Katilleri aklıyorlar, bir kişiyi bile tutuklayamıyorlar. Evladım öldü benim evladım. Allah belalarını versin. Ben sanık olabilirim, içeri de girebilirim ama onlar yüz karası" dedi.

OTURMA EYLEMİ BAŞLADI
Ailelerin avukatları, Cumhuriyet Savcısı Galip Yılmaz Özkurşun ile görüşmek istedi. Ardından aileler ve avukatları adliye önünde oturma eylemine başladı.

NE OLMUŞTU?
Uzunköprü-İstanbul seferini yapan yolcu treninin 8 Temmuz 2018'de Çorlu yakınlarında vagonlarından bazılarının devrilmesi sonucu 25 kişi yaşamını yitirmiş, 340 kişi yaralanmıştı.

İddianamede "kazanın meydana gelmesinde asli kusurlu" bulundukları gerekçesiyle sanıklar Turgut Kurt, Özkan Polat, Çetin Yıldırım ve Celaleddin Çabuk'un "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak" suçundan 2 ile 15 yıl arasında hapisle cezalandırılması istenmişti.