9 Mayıs 2024 Perşembe

Çöp tüccarları, akademisyenleri tehdit ediyor

Çukurova Öğretim Elemanları Derneği, çöp ithalatı ile ilgili çalışma yürüten akademisyenlerin çöp tüccarlarınca tehdit edildiğini duyurdu.

Çukurova Öğretim Elemanları Derneği, çöp ithalatına ilişkin yaptıkları çalışmalar ve yaptıkları açıklamalar nedeniyle akademisyenlerin çöp tüccarlarınca hedef gösterildiğini ve birçok mecrada tehdit edildiklerini duyurdu.

Çöp ithalatının son yıllarda miktar olarak ciddi ölçüde arttığı ve gelişigüzel çevreye bırakma ya da yakma gibi yöntemlerle doğaya geri dönüşü olmayan zararlar verildiği belirtilen açıklamada, bu çöplerin ülke topraklarını kirletmesine sebep olan ve bunu denetlemekle yükümlü oldukları halde denetlemeyenlerin ağır bir sorumluluk altında oldukları hatırlatıldı.

Türkiye'nin 1 Ocak 2021 tarihinde yeni yasaklar koyarak plastik çöp ithalatına önemli sınırlamalar getirdiği, önce yüzde 50 kota ve karışık plastik çöp ithalatının yasaklandığı hatırlatılan açıklamada, "Ancak bu yasağa rağmen yasadışı faaliyetler devam etmiştir. Bu sefer de bu yasadışı faaliyetlerin en büyük kılıfı olan çöp türlerinden biri '3915.10 kodlu Etilen Polimer' tipindeki plastik çöplerin ithalatı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yasaklanmıştır. Bu yasakla beraber bu konuda çalışan akademisyenler çöp tüccarlarınca hedef gösterilmekte ve birçok mecrada tehdit edilmektedir" dedildi.

Çukurova Öğretim Elemanları Derneği Yönetim Kurulu "Çöp ithalatına karşı, doğanın yanındayız" başlıklı açıklamasında "Türkiye, yılda 3-3.5 milyon ton plastik çöp üreten bir ülkedir ve bu çöpün ancak yüzde 10'u tekrar kazanılmakta, geri kalanı ise çöp depolama sahalarına gömülmektedir. Bu plastiklere tarımsal alanlarda kullanılan plastik sera örtüleri, tek kullanımlık damla sulama boruları ve diğer plastikler dâhil değildir. Türkiye'nin öncelikli olarak bu plastikleri dönüştürmesi gerekirken içeriği belli olmayan yabancı menşeli plastik çöpleri ithal etmesi kabul edilebilir değildir. Bu nedenle son getirilen kısıtlamalar oldukça yerindedir" diye kaydetti.

Plastik atık/çöp ithalatına karşı olduklarını vurgulayan Çukurova Öğretim Elemanları Derneği, "Bu çöplerin topraklarımızı kirletmesine sebep olan ve bunu denetlemekle yükümlü oldukları halde denetlemeyenlerin ağır bir sorumluluk altında olduklarını kamuoyuna saygılarımızla duyururuz" diye belirtildi.