17 Mayıs 2024 Cuma

Çocuklar okul grevinde: İklim adaleti istiyoruz!

İklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla dünyanın 114 ülkesinde düzenlenen protestolar kapsamında dersleri boykot eden öğrenciler Maçka parkında eylem yaptı.

Başta karbondioksit salınımına bağlı küresel ısınma olmak üzere plastik kirliliği ve doğal yaşamın tehdidi gibi konulara dikkat çekmek amacıyla dünya çapında düzenlenen protestolar devam ediyor. Ders boykotu yapan öğrenciler Maçka'da eylem yaparak iklim krizine seyirci kalan yetkilileri uyardı.

Türkiye'deki protestolara öncülük eden 12 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu, yaptığı basın açıklamasında iklim adaletsizliğine dikkat çekti: “Diğer ülkeler iklim krizi için acil durum ilan ediyor fakat daha siz çocuklara bu sorunun cevabını veremiyorsunuz. Buna adaletsizlik denir. Bizden öncekiler yüzünden geleceğimizin tehlike altında olmasına 'adaletsizlik' denir. Sellerden en çok etkilenenlerin çocuk ve kadın olmasına 'adaletsizlik' denir. İnsanların yaptığı şeylerden dolayı diğer türlerin etkilenmesine 'adaletsizlik' denir. Biz bu adaletsizliğin bitmesini istiyoruz.”

Türkiye'nin, Paris İklim Anlaşması'nı imzalamayarak suça ortak olmasını eleştiren Sarrafoğlu, ilk grevden buyana gerçekleşen değişiklikleri sıraladı: “Havadaki karbondioksit oranı rekor kırdı. Dünyanın en büyük buzulu çatladı ve binlerce penguen öldü. Okyanusun en derin noktasında plastik poşet bulundu. Afrika’da sel felaketi sonucunda evsiz kalanlar, ailesini kaybedenler, ölenler var. Birleşmiş Milletler bir milyon türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Canlıların midesinden plastik çıkmaya devam ediyor. Koalaların neslinin tehlike altında olduğu açıklandı. Solucanların da.”

Daha önce Ankara’da, Datça’da, Dalyan’da, Ayvalık’ta, KKTC’de sokaklara çıktıklarını bildiren Sarrafoğlu, 114 ülkede bin 400 şehir ve kasabada okul grevinin gerçekleştiğini söyledi.

Sarrafoğlu açıklamanın devamında şunları kaydetti: “Peki ne istiyoruz? İklim adaleti. Bilim insanları 12 senemiz kaldığını söylüyordu. 11 demek için çok az zamanımız kaldı. 11 sene sonra dünyanın sonu gelmeyecek. Ama burada konuşmamızın çok bir anlamı kalmayacak. 11 sene sonra bu kriz durdurulamayacak. Herkes başının çaresine bakacak. Fakat herkesin başının çaresine bakması işleri yoluna koymayacak. O yüzden zamanımız az. Şimdi iklim adaleti istiyoruz.”